11 Μαΐ 2022

“Προχωρούν σε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας”


Ενάντια στη “διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας” τάσσεται το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείο Σύρου, σύμφωνα με όσα δηλώνει η πρόεδρος του Δ.Σ. του, Κατερίνα Καλογεράκη στην “Κοινή Γνώμη”, μιλώντας με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας “Γιατρός για όλους” που κατατέθηκε πριν μέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, μέσω των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, “το Υπουργείο έρχεται να απαξιώσει τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), να βάλει ιδιώτες στην παροχή υπηρεσιών και να οδηγήσει τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη”.

Αντί της ενίσχυσης του ΕΣΥ, η ίδια εξηγεί πως γίνεται το αντίθετο μελετημένα από το Υπουργείο Υγείας και μάλιστα, τονίζει πως όλη αυτή η προετοιμασία για τη “διάλυσή του” έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κα Καλογεράκη επαναφέρει ξανά και το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου, σημειώνοντας πως στον παρόντα χρόνο και “με άνω τελεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε Παιδιατρική κλινική”, όλοι οφείλουν να σκύψουν πάνω στη λειτουργία της κεντρικής νοσηλευτικής δομής των Κυκλάδων, που καλύπτει τις ανάγκες του νησιωτικού νομού.

Η ίδια θέλησε να υπογραμμίσει πως εν όψει τουριστικής σεζόν, η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό προκύπτει πιο επιτακτική από ποτέ, αφού το υπάρχον προσωπικό έχει εξαντληθεί.

Σημειώνεται εξ αρχής πως η κα Καλογεράκη τοποθετείται στο πλαίσιο μίας πρώτης προσέγγισης επί των προωθούμενων αλλαγών που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Πρωτοβάθμια Υγεία, αλλά όπως τονίζει, αναμένονται και περαιτέρω διευκρινίσεις εκ μέρους του Υπουργού, Θάνου Πλεύρη.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου με τίτλο “Γιατρός για όλους” έχουν ως εξής:

1. Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι: α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. δ) ιδιώτης ιατρός.

3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. 4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.

7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους. 8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ. 10. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. 11. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη. 12. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ. 13. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη. 14. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

15. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

Επικαλούνται ελλείψεις, βάζουν ιδιώτες

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Σωματείου προβαίνοντας σε έναν πρώτο σχολιασμό για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τόνισε τα εξής: “Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων Υπηρεσιών. Αντίθετα, θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες Υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών. Όλα αυτά τα συζητήσαμε στο Δ.Σ,”. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, υποστηρίζοντας πως, “Η κυβέρνηση απαξιώνει τις δομές του ΕΣΥ και στη συνέχεια επικαλείται τις ελλείψεις τους και τα προβλήματά τους για να δώσει ευκαιρία στην ιδιωτική αγορά. Αντί για ενισχυμένη στελέχωση των δημοσίων δομών με οικογενειακούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, το Υπουργείο δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι ιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη οι πολίτες”.

Επιπλέον, εστίασε και στο κομμάτι των αλλαγών για τον ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζοντας τα εξής: “Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ περιγράφεται ως οργανισμός με πλήρως ιδιωτικοοικονομική ανταποδοτική λειτουργία με στοιχεία καθαρά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Με λίγα λόγια περιγράφεται ως μοντέλο σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)”.

Όλα τα παραπάνω, εξήγησε πως γεννούν μεγάλη ανησυχία, διευκρινίζοντας πως η αγωνία στα μέλη του Σωματείου εστιάζεται σε δύο βασικά θέματα. “Πέρα από το ότι στην Πρωτοβάθμια θα μπουν ιδιώτες εστιάζουμε και στο πόσο θα καθυστερεί να εξυπηρετηθεί ένας ασθενής. Δηλαδή θα καθυστερεί πολύ να φτάσει και να επιλύσει το πρόβλημα υγείας του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αν είναι κάτι απλό, ένα απλό πρόβλημα υγείας, έχει καλώς, Αν όμως ο ασθενής έχει κάτι σοβαρό και μέχρι να φθάσει στον κατάλληλο ιατρό για να επιλυθεί το πρόβλημα υγείας του και περάσει χρόνος, αυτό μπορεί να επιβαρύνει μία κατάσταση και την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς” υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Ταφόπλακα στο ΕΣΥ”

Σαφής είναι η θέση του Σωματείου και όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία και το νέο μοντέλο πραγματοποίησής τους στα Νοσοκομεία. Μιλώντας για τα τακτικά χειρουργεία, σχολίασε τα εξής: “Στα απογευματινά χειρουργεία εναντιωνόμαστε ξεκάθαρα. Εκεί είναι που θα δημιουργηθεί μεγάλη ανισότητα στους πολίτες, επειδή όποιος έχει χρήματα, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα. Αν ο ασθενής έχει χρήματα να εξυπηρετηθεί άμεσα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειτουργίας του, θα πηγαίνει στα απογευματινά, διαφορετικά ή θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιωτική – οπότε πληρώνει ξανά – ή αν δεν έχει χρήματα, δεν θα μπορεί να προσέξει τη υγεία του” δήλωσε η ίδια, εκτιμώντας μάλιστα πως, “τα πρωινά τακτικά θα υποβαθμιστούν αφού ίσως να μην υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, αν κλείνονται τελικά ραντεβού απογευματινά”.

Η κα Καλογεράκη ξεκαθάρισε ακόμη πως το Υπουργείο θα έπρεπε να ενισχύσει τις δομές Υγείας παρέχοντας κίνητρα για ανταπόκριση ιατρών και προσωπικού, ωστόσο πραγματοποιεί το αντίθετο.
“Αντί να δώσει κίνητρα σε ιατρούς και στο προσωπικό, νοσηλευτές κ.α. και να έρθουν ως μόνιμο προσωπικό, σπρώχνει τον ιδιωτικό τομέα. Ή βάζει τον κόσμο να βάλει το χέρι στην τσέπη. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό” εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “Αντί να δώσει κίνητρα, δίνει το δικαίωμα στον ιδιώτη να μπει με μερική απασχόληση”.

Με βάση τα παραπάνω, υποστήριξε πως, “Στο ΕΣΥ μπαίνει ταφόπλακα. Αυτό δυστυχώς πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Με την είσοδο απογευματινών χειρουργείων, με την είσοδο ιδιωτών με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία, μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΣΥ”.

Σχεδιασμός και ιδιωτικοποίηση σε καιρό πανδημίας

Αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές, η πρόεδρος του Σωματείου εξήγησε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα μελετημένο σχέδιο, το οποίο σταδιακά εκπονήθηκε σε καιρό πανδημίας, αν και όπως υπογράμμισε, θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο και να στηριχθεί το ΕΣΥ.

“Αυτό όλο οργανώθηκε στη φάση της πανδημίας που έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα της όποιας κυβέρνησης η ενίσχυση του ΕΣΥ. Αυτό ήταν η θέληση της κυβέρνησης πάντα. Να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ με την είσοδο ιδιωτών. Αυτό υπήρχε πάντα στα σχέδιά τους και τώρα αυτό, το υλοποιούν. Ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Βλέπαμε ότι ήθελαν ιδιώτες” δήλωσε, λέγοντας ακόμη πως, “Ενδεικτικά στην καθαριότητα, ενώ είχε αλλάξει αυτό, τώρα πάλι υπάρχει στοχευμένο σχέδιο για επιστροφή των εργολάβων μέσα στα Νοσοκομεία. Τώρα το απλώνουν αυτό, με την είσοδο των ιδιωτών (απογευματινά χειρουργεία, ιδιώτες με μερική απασχόληση, ιδιώτες στο ΕΚΑΒ)”.

Η ίδια παρατήρησε μάλιστα πως, “Αυτό που μας προβληματίζει είναι ο κόσμος που δεν αντιδρά. Όταν όμως βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να πληρώσουν ένα ποσοστό της επέμβασης και σε ιατρούς που θα χρησιμοποιούν τα υλικά του Νοσοκομείου, τότε τι θα πουν...”.

Το προσωπικό παραπαίει κυριολεκτικά”

Εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, κατά την οποία τα νησιά του νομού και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων περιμένουν αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, η κα Καλογεράκη ρωτήθηκε αν σήμερα, παραμένουν σε πρώτο πλάνο όλα τα προβλήματα – αιτήματα που έθιγε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου στις τελευταίες κινητοποιήσεις του.

“Σχετικά με το θέμα της υποστελέχωσης έχουμε μείνει στα ίδια. Το προσωπικό πλέον παραπαίει στην κυριολεξία. Με την αύξηση των περιστατικών μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Ήδη μετά το Πάσχα έχει αυξηθεί περισσότερο η δουλειά μας, αυξήθηκε και με τον ερχομό των επισκεπτών στα νησιά” τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “Φοβάμαι ότι δεν θα τη βγάλουμε καθαρή το καλοκαίρι. Το προσωπικό είναι ήδη ταλαιπωρημένο και θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι και έτσι όπως εξυπηρετείται, εξυπηρετείται γιατί έχουν μπει σε άνω τελεία η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής και της ΜΑΦ”.

Η ίδια για τα δύο άκρως σημαντικά Τμήματα του Νοσοκομείου Σύρου, θέλησε να αναφέρει τα εξής: “Προκαλώ τον κ. Ζουλουφό να ανοίξει την Παιδιατρική και τη ΜΑΦ και τότε θα δούμε πόσο υποστελεχωμένοι είμαστε. Έχουμε και μία κλινική Covid περιστατικών που πραγματικά ήρθε για να μείνει. Σήμερα έχει 12 κλίνες. Το προσωπικό της Covid είναι ουσιαστικά συνύπαρξη του προσωπικού της Covid και άλλων τμημάτων”. Στην παρατήρηση πως από πλευράς κυβέρνησης κάνουν λόγο για 6.000 προσλήψεις, η ίδια υπήρξε σαφής: “Εμείς ακόμη περιμένουμε τα άτομα της προκήρυξης 6Κ. Και σαφώς έχουμε και το θέμα των συνταξιοδοτήσεων. Ποιες ενισχύσεις θα δούμε;”.

Μάλιστα επαναρχόμενη στο θέμα των δύο κλινικών, εξήγησε πως, “Κατά καιρούς έχουν γίνει εγκαίνια σε κλινικές (Παιδιατρική, ΜΑΦ), αλλά δυστυχώς ουσιαστικά μένουν κλειστές”.

Όλοι να στρέψουν το βλέμμα τους στο Νοσοκομείο Σύρου”

Η ίδια προτού κλείσει τις απαντήσεις της, εξήγησε πως η λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου στηρίζεται στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό, κάτι που πρέπει να ευαισθητοποιήσει κάθε πλευρά, για τη στήριξή του και την άσκηση πίεσης για ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Κι αυτό, όπως δήλωσε, επιβάλλεται να γίνει προς όφελος των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών.

“Το προσωπικό του Νοσοκομείου είχε και έχει φιλότιμο και γι αυτό κρατιέται ακόμη. Όμως οι αντοχές μας έχουν εγκαταλείψει. Φιλότιμο έχουμε, αλλά δεν έχουμε πια αντοχές. Το προσωπικό σέρνεται και κάποια στιγμή κάτι πρέπει να κάνουν και οι βουλευτές των Κυκλάδων, ο Αντιπεριφερειάρχης και το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στο Νοσοκομείο, γιατί το Νοσοκομείο γνωρίζουμε όλοι ότι στηρίζει και το κομμάτι του τουρισμού” δήλωσε, λέγοντας τέλος πως, “Η επιλογή των Κυκλάδων και της Σύρου γίνεται και λόγω του Νοσοκομείου. Υπάρχει και πτητική βάση. Να θυμίσω τέλος πως πέρυσι όσοι έρχονταν εδώ – και εκτινάχθηκε ο τουρισμός – αν και υπήρχε Covid ένιωθαν ασφάλεια. Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε σοβαρά όλοι.”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...