Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ρευστή κατάσταση σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζει άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο των ενεργειακών έργων. Μαζί με όλα τα υλικά του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές των υλικών κατασκευής.
Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού τα μεγάλα έργα και να τίθεται υπό εξέταση το κόστος.
Επιπροσθέτως, όλα τα παραπάνω επηρεάζουν με αρνητικό πρόσημο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με στόχο να κοπάσει η πληθωριστική θύελλα που σαρώνει κρατικούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς.
Ο προϋπολογισμός των καλωδίων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο προϋπολογισμός του έργου για το δεύτερο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Για το έργο “Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων για την καλωδιακή γραμμή μεταφοράς Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα στα πλαίσια της Δ΄Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων”, ο Διαχειριστής προχώρησε σε αναθεώρηση στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έργου από τα 265 εκατ. ευρώ στα 345.
Το αντικείμενο του Τμήματος Β αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός απλού κυκλώματος 150kV AC για τη Διασύνδεση των νήσων Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Η αναθεώρηση στο κόστος του έργου από τον ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ , λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη κατάσταση και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής των έργων.
Παράλληλα , μαζί με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου υπήρξε και παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους αναδόχους.
Με τα νέα δεδομένα η ημερομηνία του διαγωνισμού παίρνει παράταση για τις 7 Ιουνίου 2022, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η αποσφράγιση των προσφορών.
Αλλαγή δεδομένων και για τους υποσταθμούς
Στο ίδιο περιβάλλον βρίσκεται και ο έργο με τίτλο “ Μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάστασης («έργο με το κλειδί στο χέρι») των νέων υποσταθμών GIS 150kV/ΜΤ Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου στα πλαίσια της Δ’ φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων”.
Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός απλού κυκλώματος 150kV AC για τη Διασύνδεση των νήσων Σερίφου και Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της Σύμβασης.
Η ημερομηνία του διαγωνισμού μεταφέρθηκε από τις 09/05/2022 στις 07/06/2022 ενώ την ημέρα προβλέπεται και η αποσφράγιση των προσφορών.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ypodomes.com και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του έργου.
Η αρχική αξία για την ολοκλήρωση των υποδομών έφτανε τα 43,5 εκατ., ενώ μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμό το κόστος θα φτάσει τα 55,5 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα των διαγωνισμών , γεγονός που δείχνει το ζεστό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα έργα. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν προσφορές καθώς οι μεταβολές είναι αρκετές και οι υποψήφιοι ανάδοχοι τηρούν στάση αναμονής.
Επίσημα εγκαίνια των εργασιών
Πριν από λίγες ημέρες άρχισε και επίσημα η Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την εκκίνηση των έργων στη γραμμή Σαντορίνης-Νάξου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης.
Στα εγκαίνια των εργασιών το παρών έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Κοπελούζος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.
Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.
Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Πηγή : https://ypodomes.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου