Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Κιμώλου, προωθείται για έγκριση προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Κιμώλου 2022-2023.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προσδιορίζεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων καθώς και η ανάπτυξη νέων, που θα πρέπει να υλοποιήσει ο Δήμος Κιμώλου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Στο σχέδιο τονίζεται, πως η παραγωγική δομή του νησιού, ο φυσικός - οικιστικός πλούτος, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι νέες τουριστικές τάσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες για τον Δήμο. Επιπλέον, η αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος συνεπάγεται την ενεργοποίηση του Δήμου στην αειφόρο διαχείριση των τοπικών φυσικών πόρων και στην βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των τεχνικών υποδομών, ενώ παράλληλα, η προώθηση της ευημερίας των κατοίκων συνεπάγεται την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τέλος, η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής - κοινωνικής κρίσης και της πανδημίας αφορούν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης, στην υλοποίηση δράσεων οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, στην προώθηση των ευκαιριών εργασίας και στην παροχή υπηρεσιών στις τοπικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στην εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου, το σχέδιο αποσκοπεί στην αναβάθμιση και διεύρυνση της λειτουργίας του σε όλους τους τομείς, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της δράσης του.
Ενταγμένες πράξεις του Δήμου Κιμώλου
Όπως τονίζεται, ο Δήμος Κιμώλου έχει εντάξει πράξεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 7,32 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι έχουν ενταχθεί τα έργα «Δίκτυα ύδρευσης Δήμου Κιμώλου» και «Δίκτυα αποχέτευσης και αναβάθμιση ΕΕΛ Δήμου Κιμώλου». Στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ έχουν ενταχθεί η προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, η προμήθεια αθλητικού δαπέδου για το νηπιαγωγείο – δημοτικό σχολείο Κιμώλου, η προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, η σύνταξη/επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών για τη βελτίωση και συντήρηση των λιμενικών υποδομών (Ψάθη, Άγιος Μηνάς, Καλαμίτσι) και η κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Κιμώλου έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους 190.000 ευρώ.
Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος έχει υποστηριχθεί από τη ΜΟΔ για την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση αγωγών δικτύου ύδρευσης» για τους οικισμούς του Χωριού και της Ψάθης και του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης Κιμώλου», επίσης για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών του Χωριού και της Ψάθης.
Στις προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου, ο Δήμος Κιμώλου έχει υποβάλει δύο προτάσεις και συγκεκριμένα, την εκπόνηση ΣΦΗΟ και την προμήθεια βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων.
Επιπλέον, στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο Δήμος Κιμώλου ενέταξε το έργο «Εγκατάσταση ενεργειακά πράσινης μονάδας αφαλάτωσης με καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας της άλμης».
Στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, εντάχθηκε το έργο «Κατασκευή συνοδών έργων μονάδα αφαλάτωσης Κιμώλου», η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, καθώς και έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κιμώλου, όπως η μελέτη Πράσινου Σημείου, το ΣΜΑΥ και οι εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, η επέκταση του ΧΥΤΑ και μετατροπή του σε ΧΥΤ και η προμήθεια εξοπλισμού, μέσω του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.
Στο πρόγραμμα CLLD/LEADER έχει ενταχθεί το έργο του ψηφιακού ξεναγού για τη γεωπολιτσμικής κληρονομιάς Κιμώλου.
Επιπλέον, ο Δήμος Κιμώλου συμμετέχει στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και μέλη τους Δήμους και τις κατά τόπους οικείες Μητροπόλεις, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU, ενώ για την ανακύκλωση έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για τις δράσεις ανάπτυξης υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων».
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο συνάγεται το συμπέρασμα, ότι ο Δήμος Κιμώλου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρουσίασαν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ καθώς και ανάλογα εθνικά προγράμματα, ενώ αξιοποίησε ικανοποιητικά τα προγράμματα για την αυτοδιοίκηση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας.
Προοπτικές χρηματοδότησης για τη νέα προγραμματική περίοδο
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου αναλύεται ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και σχετικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σταδιακά, καθώς και τη στόχευση των νέων προγραμμάτων. Επίσης, αναλύεται και η ειδική αναφορά που γίνεται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου επισημαίνεται ότι η πολύ υψηλή εξάρτηση της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό, καθιστά ευάλωτες τις τοπικές οικονομίες στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τουριστικών ροών. Ως εκ τούτου, κρίνεται πως ο Δήμος Κιμώλου θα έχει αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αξιοποιήσει. Ως εκ τούτου, προτείνονται ενδεικτικές κατηγορίες δράσεων, διαχωρισμένες σε έξι τομείς προτεραιότητας και συγκεκριμένα:
- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού δυναμικού
- Αειφορική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων
- Βελτίωση της περιφερειακής προσβασιμότητας και ενίσχυση της κινητικότητας
- Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών
- Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική ένταξη
- Ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προτείνονται ενδεικτικά μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ τονίζεται, πως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν δύο μεγάλες ευκαιρίες για τον Δήμο Κιμώλου, ώστε να χρηματοδοτήσει τους αναπτυξιακούς του στόχους, όπως επίσης και τα εθνικά προγράμματα (Νέαρχος, Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο κλπ).
Προετοιμασία για τις πρόσθετες αρμοδιότητες
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, προβλέπεται και η μεταφορά πρόσθετων επιπλέον αρμοδιοτήτων στους Δήμους βάσει του ν. 4876/2021. Ειδικότερα προβλέπεται η μεταφορά 54 επιπλέον αρμοδιοτήτων στους νησιωτικούς Δήμους.
Στο σχέδιο αναλύονται οι αρμοδιότητες του Δήμου Κιμώλου, αλλά και η διαδημοτική και διαβαθμιδική συνεργασία που έχει ήδη εδραιωθεί και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και άλλοι Δήμοι).
Για την αντιμετώπιση αυτών αναλύεται ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας, με την επισήμανση, πως ο Δήμος Κιμώλου εμφανίζει αρνητική εικόνα όσον αφορά στην άσκηση βασικών αρμοδιοτήτων, λόγω ελλιπούς στελέχωσής του, ενώ αντιμετωπίζει τα κλασικά οργανωτικά προβλήματα των μικρών νησιωτικών δομών και ως εκ τούτου ο ΟΕΥ είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργό, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στον Δήμαρχο και τους δύο Αντιδημάρχους, που έχουν επιβαρυνθεί με διοικητικές εργασίες.
Το 2020 ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του Ο.Ε.Υ., η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Βάσει αυτού, η οργανωτική δομή παραμένει βασικά η ίδια, αλλά προβλέπονται νέες ειδικότητες και αυξημένο προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΟΧ), οπότε η άσκηση των περισσότερων αρμοδιοτήτων θα είναι εφικτή, αλλά και η επιλογή προϊσταμένων.
Αποτύπωση του οράματος του Δήμου Κιμώλου
Το όραμα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί συνοπτική διατύπωση της μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης του Δήμου για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, την οποία θα επιδιώξει με την εφαρμογή της στρατηγικής που θα επιλέξει και με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με βάση τα παραπάνω, το όραμα του Δήμου Κιμώλου για την περίοδο 2019-2023 συνοψίζεται ως εξής: «Κίμωλος: νησί της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με πολιτιστική ταυτότητα και κοινωνική συνοχή».
Οι κατευθυντήριες αρχές που υιοθετούνται για την προσέγγιση του οράματος αυτού, αφορούν στην ενίσχυση του ρόλου του Δήμου Κιμώλου, με ανάληψη πρωτοβουλιών στον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, στην ενίσχυση της οικονομικής συνοχής του νησιού με στήριξη της τοπικής παραγωγής και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της αλληλεγγύης. Επίσης τονίζεται ότι ο Δήμος Κιμώλου θα διεκδικεί και θα αγωνίζεται στο πλευρό των δημοτών του για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί.
Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά οι άξονες και τα μέτρα του Στρατηγικού Σχεδίου, μαζί με τα κρίσιμα ζητήματα τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης, συνοδευόμενα από προτεινόμενα έργα υποδομής και ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, όπως το οδικό δίκτυο, τα λιμενικά έργα, έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, ηλεκτροφοτισμός, αναβάθμιση ιαματικών λουτρών, ανάδειξη Κάστρου, οριοθέτηση μονοπατιών, η δημιουργία νέων δομών (παιδικός σταθμός, ΚΔΑΠ, «Βοήθεια στο Σπίτι») και η ανάπτυξη υφιστάμενων (αναβάθμιση Γηροκομείου), η υποστήριξη καινοτομικών προϊόντων, ψηφιακές υποδομές και δράσεις, αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δήμου κλπ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου