Ενας στους πέντε εργαζομένους που απασχολούνταν το 2010 σε ξενοδοχεία της Αττικής έχασε φέτος τη δουλειά του, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με θέμα «Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς κατά τα έτη 2010-2011».
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη σύγκριση που έκανε το ΙΤΕΠ για την απασχόληση στα ξενοδοχεία τους μήνες Μάιο και Αύγουστο φέτος σε σχέση με τους ίδιους μήνες κατά την περυσινή χρονιά.
Το ΙΤΕΠ αποδίδει την πτώση κατά περίπου 20% του αριθμού των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής τόσο στην ανάλογη πτώση της πληρότητας, κατά τον μήνα Αύγουστο, όσο και στο γεγονός ότι έκλεισαν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Η μείωση αυτή συνιστά απώλεια άνω των 3.000 θέσεων εργασίας. Πέραν της Αττικής, πτώση σημείωσε η απασχόληση στα ξενοδοχεία άλλων δύο περιφερειών τον Αύγουστο, στη Μακεδονία και Θράκη κατά 8,6%, λόγω της αρνητικής επίδοσης των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, και στην Πελοπόννησο κατά 4,1%.
Πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι θετικά καθώς τον Αύγουστο εργάζονταν στα ξενοδοχεία της χώρας περίπου 137.298 άτομα, 11.000 περισσότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 8,6%. Η μεγαλύτερη αύξηση κατά 26% στον αριθμό των εργαζομένων παρατηρήθηκε στα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και ακολούθησαν τα ξενοδοχεία στα νησιά του Ιονίου κατά 22,6%
Το ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων και αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που δεν καταγράφεται αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Το γεγονός αυτό το αποδίδει στο ότι εκεί που καταγράφεται μείωση της τουριστικής δραστηριότητας, η απασχόληση μειώνεται με πολύ μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με την πληρότητα. Αντίθετα, εκεί που αυξάνεται η πληρότητα, τα ξενοδοχεία προσλαμβάνουν πρόσθετο αριθμό εργαζομένων.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 58,1% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι γυναίκες. Εξάλλου, το 23,5% των εργαζομένων τον Αύγουστο και το 21% τον Μάιο είναι αλλοδαποί. Οπως σημειώνεται στην έρευνα, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλό ποσοστό απασχόλησης αλλοδαπών στον συγκεκριμένο κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ισπανία οι μετανάστες αποτελούν το 53% των εργαζομένων στον κλάδο.
Του Σταθη Κουσουνη
http://www.kykladesnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου