20 Ιαν 2013

Ενα σύγχρονο ιατρικό κέντρο αποκτά η Σέριφος


Η εξαετής προσπάθεια ενός Αμερικανού καρδιολόγου απέδωσε καρπούς
Της Ιωαννας Φωτιαδη

Ηταν καλοκαίρι του 2007 όταν ο Αμερικανός καρδιολόγος δρ Harold Kennedy, κάνοντας την καθιερωμένη βόλτα στο Λιβάδι της Σερίφου, αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν κάποιος αρρωσταίνει στη Σέριφο;». Διαπιστώνοντας τις περιορισμένες παροχές, κατέβαλε μια εξαετή προσπάθεια και κατόρθωσε να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια και να αναβαθμίσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο νησί. «Ζούμε εδώ μόνιμα περίπου 1.300 άτομα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παντελής Κουλαμάς.

 «Από το 2006 διαθέτουμε ένα νέο ιατρείο, στο οποίο προκηρύσσεται θέση γιατρού, αλλά δεν καλύπτεται, οπότε εξυπηρετούμαστε από αγροτικό γιατρό». Στο νησί γίνονται μόνον οι στοιχειώδεις εξετάσεις αίματος και ούρων. Για όλα τα υπόλοιπα, επείγοντα ή μη, οι κάτοικοι πρέπει να μεταβούν στον Πειραιά ή στη Σύρο, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.
«Στις ΗΠΑ, ακόμα και οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα εντός τριών ωρών να βρεθούν σε νοσοκομείο», επισημαίνει ο δρ Kennedy, ο οποίος ως απόγονος Ινδιάνων είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα των αυτόχθονων πληθυσμών.

 «Στο νησί, όμως, ο ασθενής είναι ανήμπορος, μπορεί να πεθάνει περιμένοντας να ξημερώσει για να απογειωθεί το ελικόπτερο». Ο δρ Kennedy, που όπως πολλοί ξένοι σχεδίαζε από παλιά να εγκατασταθεί στο νησί μετά τη συνταξιοδότησή του, κατέθεσε μια ρηξικέλευθη πρόταση, που περιλαμβάνει από καταγραφή των ασθενών μέχρι σύστημα τηλεϊατρικής.

 «Εξι χρόνια πάλεψα με την ελληνική γραφειοκρατία και όλοι με προέτρεπαν να παραιτηθώ της προσπάθειας, αλλά εγώ επέμεινα», σημειώνει με έμφαση.
Σήμερα το πρωί, στο Λιβάδι οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τον γιατρό Kennedy με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. 

«Υπογράφεται η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των δύο ιατρικών σχολών, του καρδιαγγειακού ερευνητικού ιδρύματος του δρος Kennedy, της υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου και του ιδρύματος στήριξης του περιφερειακού ιατρείου Σερίφου “Λυκούργος Πελοποννήσιος”» περιγράφει ο κ. Πέτρος Γαϊτάνος, που στήριξε ενεργά το εγχείρημα. Από εδώ και στο εξής, τις παροχές υγείας της Σερίφου θα τις ... ζηλέψουν πολλοί. 

«Αποκτήσαμε υπολογιστές με λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για τη δημιουργία φακέλων με το ιστορικό όλων». Ταυτόχρονα, αναμένονται μηχανήματα βιοπαθολογίας που θα εξοπλίσουν το –σχεδόν άδειο– περιφερειακό ιατρείο. Αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις του Καλλικράτη προωθείται η πρόσληψη μέσω δήμου ειδικευμένου γιατρού με ευνοϊκότερους όρους. 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το σύστημα τηλεϊατρικής, που θα υλοποιείται κυρίως με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ήδη «τρέχει» παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά και με Αθήνα ή ΗΠΑ. «Ετσι, ο γιατρός της Σερίφου δεν θα απομονώνεται από τις εξελίξεις στην ιατρική, αντίθετα θα εκπαιδεύεται», επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνος, «ενώ η ευθύνη του περιορίζεται». Σε τακτά διαστήματα, μάλιστα, το νησί θα επισκέπτονται κλιμάκια γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Ιδιωτικές χορηγίες
Το κόστος για τα παραπάνω καλύφθηκε από ιδιωτικές χορηγίες, ύψους 180.000 ευρώ. «Πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά χωρίς την παρέμβαση του κράτους», καταλήγει ο δρ Kennedy.
Πηγή : http://news.kathimerini.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...