22 Ιαν 2013

Ανδρέας Γκοράνης>Ο Μελισσοκόμος


Από τον Διονύση Ανεμογιάννη


Η "Πράσινη Eβδομάδα" του Βερολίνου είναι η μεγαλύτερη έκθεση προώθησης αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Πάνω από 400.000 επισκέπτες προσφέρουν στους παραγωγούς τροφίμων ένα πρόσφορο δοκιμαστικό πεδίο για τα προϊόντα τους, δηλαδή κατά πόσο γίνονται αποδεκτά από το γερμανικό κοινό. Παρότι οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 100.000 προϊόντα από 67 χώρες, οι πάνω από 1.600 εκθέτες έχουν πολλές ευκαιρίες να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους. Και αυτό επειδή είναι μεγάλη η διάθεση του κοινού να γνωρίσει νέες γεύσεις. Ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Γκοράνης. Ο άνθρωπος-μέλισα.

Μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, ότι δηλαδή παράγει η μέλισσα, αυτά είναι τα προϊόντα που έφερε στο Βερολίνο ο Ανδρέας Γκοράνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας “Μελοπωλείον” με έδρα την Πάτρα.

Επειδή τα προϊόντα του δεν είναι, όπως λέει, πρώτης ανάγκης, σήμερα δεν έχουν στην ελληνική αγορά οπωσδήποτε την ίδια ζήτηση όπως στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο αναζητά καινούργιους αγοραστές στο εξωτερικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Γερμανία θα μας πει ο Ανδρέας Γκοράνης: “Έχουμε έρθει σε άλλες μικρότερες εκθέσεις στη Γερμανία. Αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε κάτι πιο σοβαρό. Μια προσπάθεια ακόμη για να κάνουμε διαφήμιση στα προϊόντα μας. Τα έξοδα είναι αρκετά, αλλά αν δεν κάνεις προσπάθειες, δεν προχωράς. Οπότε είπαμε να κάνουμε κάποια έξοδα για να δούμε πως θα τα πάμε. Πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά.”

O άνθρωπος-μέλισσα
Ο Ανδρέας Γκοράνης παράγει άριστης ποιότητας μέλι όλη του τη ζωή και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα προς το εξωτερικό. Εργατικός, παραγωγικός και συνεχώς σε κίνηση, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του και το πάθος του για τις μέλισσες.
Οι μέλισσες μεταφέρουν το νέκταρ και τη γύρη από απόσταση χιλιόμέτρων στην κυψέλη την ίδια στιγμή που ο μελισσοκόμος μεταφέρει τα μελίσσια του εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά κάθε φορά για να πετύχει την ποικιλία μελιού που θεωρεί ιδανική.
Μεγαλώνοντας στα βουνά των Καλαβρύτων με πατέρα μελισσοκόμο, ο Ανδρέας έμαθε από μικρός τις αξίες του καλού μελιού αλλά και την γλύκα της φυσικής ζωής. «Στα μελίσσια βρήκα το νόημα της ζωής», λέει μεταξύ άλλων, «είμαι άρρωστος για αυτά. Ένα τσουβάλι λίρες να μου ’δινες για να τα αφήσω, δεν θα το έκανα. Ο πατέρας μου, μού έμαθε ένα σημαντικό μάθημα, να έχω λίγα και καλά, να μην είμαι άνθρωπος της ποσότητας και του κέρδους. Έτσι κατάφερα τα περισσότερα στην ζωή μου».

Τον ανακαλύψαμε σχεδόν τυχαία, από φωτογραφία ενός ‘τρελού’ στο διαδίκτυο, που έχει πάνω του δυο μελίσσια. Ατρόμητος μπροστά στο σμήνος που βουΐζει και τσιμπά, ο κ.Ανδρέας λέει ότι «μου φαίνεται περίεργο όταν πάμε στις κυψέλες και δεν με τσιμπάνε οι μέλισσες. Δεν μπορεί, θα κάνω κάτι, θα τις πειράξω, για να με τσιμπήσουν.

 Κάθε μέρα θα σε τσιμπήσουν τουλάχιστον είκοσι φορές, υπάρχουν μέρες όμως που γυρίζω σπίτι με εκατό τσιμπήματα. Η αίσθηση του πόνου είναι η ίδια για σένα και για μένα, όμως πλέον την έχω συνηθίσει. Μέλισσες που τρέφονται από συγκεκριμένα φυτά μπορεί να έχουν πιο οξύ τσίμπημα, όπως αυτές που τρέφονται με ρείκια». Σε ποιο σημείο όμως πονάει πιο πολύ; «Το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα είναι η μύτη και τα γενετικά όργανα. Πονάει πολύ. Άμα σε τσιμπήσει στην μύτη, βάζεις τα κλάματα».




Στην δουλειά του ο μελισσοκόμος γίνεται μέλισσα. Ατελείωτα δρομολόγια, μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, κάματος ολημερίς και αφοσίωση για να παραχθεί το μέλι. «Αυτή την εποχή έχω τα μελίσσια στον Πύργο Ηλειάς που υπάρχουν ρείκια, όμως τα περιφέρουμε σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε διαφορετικά λουλούδια και να παράξουμε καινούριο μέλι. Θα μας βρεις στην Πελοπόνησσο, την Λευκάδα αλλά και την Χαλκιδική (απόσταση 700 χλμ).


Ταξιδεύουμε πάντα βράδυ, περιμένουμε να σκοτεινιάσει ώστε να έχουν γυρίσει οι μέλισσες στην κυψέλη, ξεκινάμε και φτάνουμε το χάραμα της επόμενης μέρας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει περίπτωση κάποιο μελίσσι να σκάσει από την ζέστη. Είναι πολύ ευαίσθητη η κυψέλη και πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με την αλλαγή θερμοκρασίας. Το μεγαλύτερο ταξίδι για τον Ανδρέα ,ωστόσο, είναι αυτό που καλείται να κάνει εκτός συνόρων. Πολλοί πελάτες τον είχαν προτρέψει στο παρελθόν να προωθήσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό. Με τα πολλά πείστηκε και βρέθηκε σε διεθνείς εκθέσεις προϊόντων στην Γερμανία.

Οι δεσμοί σταθεροποιήθηκαν και πλέον ο Αντρέας Γκοράνης έβαλε μπρος το επόμενο βήμα, το πρώτο του κατάστημα στην Γερμανία. «Έφυγα και δεν ήξερα να μιλάω ούτε αγγλικά ούτε γερμανικά. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν δύσκολο το να βγάλεις τα προϊόντα σου στο εξωτερικό, είμαστε της ευκολίας, μάς αρέσει ο ύπνος.


 Αν εμπιστευτείς τους σωστούς ανθρώπους, όμως, και τους αφήσεις να κάνουν την δουλειά τους όπως ξέρουν και σε αφήσουν να κάνεις το δικό σου κομμάτι, η δουλειά προχωρά. Κάθε άνθρωπος που συνεργάστηκα ήταν ένας κρίκος για να προχωρήσω παραπέρα», εξηγεί περήφανος για τις επιλογές του. «Εμείς οι Έλληνες θα μπορούσαμε να εξάγουμε τα πάντα. Γιατί να είμαι μόνος μου στις εκθέσεις και να μην έχω δίπλα μου ένα ολόκληρο γκρουπ από έλληνες παραγωγούς; Γι΄ αυτό όποτε πουλάω κάτι φροντίζω να βάζω σε αυτό την ελληνική σημαία, για να διαφημίζω τον τόπο μου και όταν αύριο θα έρθει ένας άλλος Έλληνας με τα προϊόντα του, να υπάρχει ήδη ένα καλό όνομα για το ελληνικό προϊόν».



Μια συνταγή για όσους είναι αλλεργικοί στον βασικό πολτό.


1 κιλό μέλι ελάτου
1/4 γύρη
1 μπουκάλι 50ml πρόπολη
100 γραμμάρια μαστίχα [ή μαστιχέλαιο αν έχεις λεφτά στην τράπεζα]
Ανακατεύεις το μέλι με τη γύρη μέχρι να γίνει ένα κίτρινο μείγμα. Βάζεις την μαστίχα στην κατάψυξη, την κάνεις σκόνη και την προσθέτεις στο μείγμα, μαζί με την πρόπολη. Το μείγμα διατηρείται για καιρό στο ψυγείο και έχει όλες τις θρεπτικές ουσίες του βασιλικού πολτού.
FACTS ABOUT BEES

Η μέλισσα διανύει μέχρι πέντε χιλιόμετρα σε ευθεία, προκειμένου να βρει αυτό που αναζητεί.
H διάρκεια ζωής μιας μέλισσας είναι περίπου 2-3 εβδομάδες τον χειμώνα και 2-3μέρες το καλοκαίρι.
Με το μέλι οι μέλισσες ταΐζουν τα μικρά τους αλλά και τρέφονται κατά την διάρκεια του χειμώνα
Υπάρχουν πάνω από 20,000 διαφορετικά είδη μελισσών στον κόσμο.
Οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα.
Συγκεκριμένα είδη μέλισσας πεθαίνουν μετά το τσίμπημα καθώς το κεντρί είναι προσαρτημένο στο γαστρικό τους σύστημα.

Το μελοποιείο του Ανδρέα Γκοράνη βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος 5, Καλλιθέα.

Φωτο: Manteau Stam.

Πηγή : http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=1179

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...