2 Απρ 2014

«Κλίμα» αποκλιμάκωσης στη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στο Παρίσι – Στην Κριμαία ο Μεντβέντεφ


Την πρόθεση της Ρωσίας να αξιοποιήσει τις «κολοσσιαίες δυνατότητες ανάπτυξης» της Κριμαίας διατύπωσε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη χερσόνησο, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Του Μάρκο Πόλο


Την πρόθεση της Ρωσίας να αξιοποιήσει τις «κολοσσιαίες δυνατότητες ανάπτυξης» της Κριμαίας διατύπωσε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη χερσόνησο, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ, που έγινε δεκτός σε πανηγυρικό κλίμα, προήδρευσε συνεδρίασης με τους τοπικούς αξιωματούχους, στην οποία παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες στις οποίες η Μόσχα ετοιμάζεται να προχωρήσει στο πλαίσιο της απόφασής της να μετατρέψει τη χερσόνησο σε «ειδική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές» με απώτερο στόχο, όπως είπε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να έχει μετατραπεί σε «αυτάρκης περιοχή». Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε συγκαταλέγονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, έργα υποδομής, ιδιαίτερα σε δρόμους, αεροδρόμια, και σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση για το «κόστος» της στήριξης που η Μόσχα θα παράσχει στην χερσόνησο, αποτιμώντας το στα 6,82 εκατομμύρια δολάρια για φέτος, και με την σημείωση ότι στόχος είναι πολύ σύντομα να μην χρειάζεται οικονομική στήριξη η Κριμαία. Το ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους ιθύνοντες στο Κρεμλίνο, χωρίς, όμως, να έχει ξεκαθαριστεί πώς θα λυθεί είναι το πώς θα «απεξαρτηθεί» η χερσόνησος από την παροχή ενέργειας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης από την Ουκρανία από την οποία εξαρτάται κατά 85% – 90%. Προς το παρόν, το Κίεβο έχει πει ότι θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στη χερσόνησο ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε εθνικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της, μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών, συνάντησης που είχαν στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στις ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις σοβαρές διαφωνίες τους ως προς το θέμα της Κριμαίας αλλά συμπλήρωσαν ότι συμφωνούν ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίλυσή του δια της διπλωματικής και πολιτικής οδού. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι παρά το ότι κατά τη συνάντηση αυτή δεν σημειώθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόοδος, είναι γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, μετά από καιρό, που ΗΠΑ και Ρωσία χαμηλώνουν τους τόνους και δίνουν την εντύπωση ότι όντως απεργάζονται κάποιον, κοινά αποδεκτό, τρόπο διπλωματικού συμβιβασμού σχετικά με την Κριμαία.
Ο Κέρι επανέλαβε ότι για τις ΗΠΑ η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και επέμεινε ότι θα πρέπει ο ρωσικός στρατός ν’ αναδιπλώσει τις δυνάμεις του από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Λαβρόφ, από την άλλη, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση, διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει, άμεσα, να υπάρξει συνταγματική αλλαγή στην Ουκρανία η οποία θα καθιστά τη χώρα ομοσπονδιακή και ουδέτερη, εκτιμώντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκλιμακωθεί η ένταση και να προστατευτούν τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού των ανατολικών περιοχών.
Ο Κέρι ούτε αποδέχτηκε αλλά ούτε απέρριψε την πρόταση περί ομοσπονδιοποίησης, θέτοντας, όμως, το θέμα της αναγκαιότητας οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, να ληφθεί με τη συμμετοχή της ουκρανικής ηγεσίας στη διαδικασία συζήτησής της. Συμφώνησε, όμως, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο Λαβρόφ, στην αναγκαιότητα να προστατευθούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων και να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης και αφοπλισμού των ανεξέλεγκτων ακραίων ομάδων και των «προβοκατόρων», όπως είπε ενώ φέρεται να ενημέρωσε τον Κέρι ότι η Μόσχα «έχει στοιχεία» για την αιματηρή δράση των ακροδεξιών ομάδων στην πλατεία Μαϊντάν καθώς και για το ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές προέρχονταν από αυτούς. Σε μια κίνηση «καλής θέλησης», όπως σχολίαζαν αναλυτές, ο Λαβρόφ ενημέρωσε, επίσης, ότι «προς το παρόν», η Μόσχα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά προσώπων που σχετίζονται είτε με την ΕΕ είτε με τις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται αντίθετο με την ιδέα της ομοσπονδιοποίησης κατηγορώντας την Μόσχα ότι προσπαθεί να «πατρονάρει» την, στο εξής, πορεία της Ουκρανίας. Επισήμως, πάντως, το Κίεβο απέφυγε τις επιθέσεις κατά της Μόσχας με αφορμή επεισόδια που σημειώθηκαν, την Κυριακή, ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοΕΕ διαδηλωτές στην Οδησσό αλλά φιλορωσικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ντόνετσκ και στο Ντονμπας.
Παρά το, κατά γενική ομολογία, «καλό κλίμα» στη συνάντηση του Παρισιού που μοιάζει να δίνει το «σήμα» για σταδιακή αποκλιμάκωση», έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ στέλνουν, γρηγορότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, και πάλι στην Ευρώπη τον Αμερικανό Ανώτατο Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη γηραιά ήπειρο και επικεφαλής της αμερικανικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγό Φίλιπ Μπρήντλοβ. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωνε ότι πρόκειται για «ένα συνετό βήμα με δεδομένη την έλλειψη διαφάνειας και προθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας όσον αφορά στις κινήσεις των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία». Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Πηγές: bbc, reuters. France-info, ria novosti, Russia today


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...