5 Απρ 2014

Let’s do it Greece στη Σέριφο: Συνέντευξη με τον δήμαρχο Αντώνη Αντωνάκη


Ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης με τους μαθητές
Τελείωσε το Λύκειο Σερίφου και σπούδασε στη Σχολή Μελισσοκομίας, εξασκεί το επάγγελμα αυτό και σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό, του οποίου είναι μέλος, φρόντισε να διαδοθεί η μελισσοκομία συμμετέχοντας στη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων. Το 2006 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συκαμιάς…
… και το 2007 γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σερίφου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2009  διετέλεσε αντιδήμαρχος τουριστικής περιόδου και το 2010 ορίστηκε εκ νέου αντιδήμαρχος έως το 2010, όταν ο συνδυασμός «Σεριφιακή Ενότητα» τον επέλεξε ως αντικαταστάτη δήμαρχο της απερχόμενης δημάρχου κ. Αγγελικής Συνοδινού.
Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Σέριφο. Αποφασίσατε να μείνετε στον τόπο σας και να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά και συγκεκριμένα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πότε έγινε η πρώτη επαφή με την ομάδα του Let’s do it Greece και πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε; Πώς μάθατε για αυτήν την πρωτοβουλία;
οι μικροί μαθητές  καθαρίζουν την παραλία του Αυλόμωνα
Η ενασχόληση με τα κοινά πηγάζει από μια βαθιά εσωτερική κι ειλικρινή ανάγκη για προσφορά στον τόπο μου και στους ανθρώπους. Η Σέριφος είναι ένα ευλογημένο νησί με φυσική ομορφιά, με τοπία σμιλεμένα από τους καιρούς και με κατοίκους φιλόξενους κι αγνούς οι οποίοι είναι δεμένοι με τη λιγοστή καλλιεργήσιμη γη και με τη θάλασσα. Η δράση του Let’s do it Greece είναι πολύ κοντά στη σκέψη των Σεριφιωτών, οι οποίοι ζουν με πολύ σεβασμό προς το περιβάλλον. Έτσι, στο νησί μας η δράση αυτή βρήκε από την αρχή πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.
Σε σύνολο πληθυσμού 1.400 μόνιμων κατοίκων πόσα σχολεία και πόσους μαθητές έχει συνολικά το νησί; Τι ηλικίες; Σε ποιες τάξεις πηγαίνουν; Τι δράσεις προτιμάνε οι μαθητές να κάνουν, πόσοι μαθητές και πόσα σχολεία συμμετέχουν;
Στο νησί μας, όσον αφορά τις εκπαιδευτικές μονάδες, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα ολοήμερο νηπιαγωγείο, ένα εξαθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο κι ένα γυμνάσιο με τάξεις λυκείου. Συνολικά σε όλες τις βαθμίδες φοιτούν 100 μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί εκδηλώνουν μεγάλη ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και τα παιδιά με την ενθάρρυνση και των γονέων τους συμμετέχουν πάντοτε με μεγάλο ενθουσιασμό σε περιβαλλοντικές δράσεις. Συνήθως επιλέγονται δράσεις σχετικές με τον καθαρισμό παραλιών, οι οποίες εμπλουτίζονται με εικαστικές δημιουργίες όπως ο σχεδιασμός πινακίδων με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Είχατε συμμετάσχει στο Let’s Do It Greece εξαρχής, και το 2012 και το 2013 (πέρισυ καθαρίσατε την παραλία του Αυλόμωνα). Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που η Σέριφος λαμβάνει μέρος σε αυτήν την πρωτοβουλία. Τί δράσεις ετοιμάζεστε να κάνετε για τις 6 Απριλίου;
Φέτος εκτός από τον καθιερωμένο καθαρισμό της ακτής, εμπλουτίζουμε τη δράση μας με εκτεταμένο καθαρισμό βυθού
Από την πρώτη χρονιά αγκαλιάσαμε την ιδέα του Let’s do it Greece, οργανώνοντας δράσεις καθαρισμού παραλιών από τους μαθητές των σχολείων της Σερίφου. Το σύνθημα “Let’s do it Greece” από τα στόματα των παιδιών μας είναι για όλους ένα δυνατό μήνυμα, για την ανάληψη ενεργού δράσης, για το περιβάλλον και για τον τόπο μας. Φέτος, εκτός από τον καθιερωμένο καθαρισμό της ακτής από τους μαθητές, εμπλουτίζουμε τη δράση μας με εκτεταμένο καθαρισμό βυθού σε συνεργασία με την σχολή κατάδυσης Serifos Scuba Divers η οποία και παλιότερα είχε υλοποιήσει παρόμοιες δράσεις.
Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες κι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, όπως η Σέριφος, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας; Ποιός ο ρόλος της Τ.Α στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των κατοίκων κι ιδιαιτέρως των μαθητών σε ζητήματα πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος;
Οι κάτοικοι της Σερίφου είναι δεμένοι με τη φύση, από την ήπια καλλιέργεια της γης μέχρι την λελογισμένη οικοδομική ανάπτυξη. Για όσους ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα, διαφαίνεται η τάση για συμβολή στη διατήρηση της ταυτότητας του νησιού και της μη επιβάρυνσής του φυσικής ή αισθητικής από ξένα στοιχεία.
Ακόμα, στο νησί δραστηριοποιούνται αρκετοί Σύλλογοι με σκοπούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ο Δήμος πάντα είναι αρωγός και υποστηρικτής τέτοιου είδους πρωτοβουλιών.
Πρόκληση για όλους μας αποτελεί η διατήρηση της ομορφιάς του φυσικού τοπίου που κάνει τη Σέριφο μοναδική μέσα στις Κυκλάδες.
Πηγή : http://qjnt5.wordpress.com/

to synoro blog

2 σχόλια:

  1. ΘΕΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ ΕΡΘΗ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΑ Η ΓΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕΡΙΦΙΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΗΞΗ ΜΙΑΕΠΗΧΗΡΗΣΗ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκ πειρας θα πρεπει να ομολογησω οτι για αυτό δεν φταιει ο δημαρχος αλλα εμεις .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...