19 Απρ 2014

Το έθιμο της κούνιας

 Στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί,τη Σέριφο ,  είναι η ώρα για το λεγόμενο «συχώριο». Όσοι έχουν χάσει κάποιον δικό τους την προηγούμενη χρονιά προσφέρουν στην εκκλησία τρόφιμα, γλυκά, ψητά και πίτες, ώστε να τα ευλογήσει ο παπάς και να δοθούν ως κέρασμα στους επισκέπτες του νησιού.
Έτσι στήνεται η «κούνια», ένα έθιμο που μια εκδοχή θέλει να κρατά από την αρχαία Αθήνα. Πάνω της κάθονται τα μικρά αγόρια και κορίτσια των χωριών του νησιού, και κάθε αγόρι που κουνά το εκάστοτε κορίτσι, του υπόσχεται… γάμο.Τα βιολιά παίζουν τα λεγόμενα κοτσάκια που είναι κυκλαδίτικες μαντινάδες και συνοδευουν τα παιδιά και τους μεγάλους που κουνιούνται φτιάχνοντας στιχάκια με χιουμορ και αγάπη .Το έθιμο υπάρχει και σε άλλα νησιά όπως την γειτονική μας Κύθνο
 Αυτό το  πανέμορφο έθιμο αναβιώνει όπως κάθε χρόνο στην Σέριφο ,την κυριακή του Πάσχα  Μια μεγάλη κούνια στολισμένη με ολόφρεσκα ανοιξιάτικα λουλούδια στήθηκε στήν Πλατεία της Κάτω Χώρας και περιμένει να μας κουνήσει όλους με αναφορά στην παράδοση και το τραγούδι. Ελάτε να τσουγκρίσουμε μαζί τα κόκκινα αυγά και.να ανταλλάξουμε ευχές αγάπης, για την άγια μέρα του Πάσχα. Υπεύθυνος εκδήλωσης ο  ΔΗΜΟΣ Σερίφου.
Πηγή : http://giannisserfanto.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...