1 Αυγ 2016

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου: Προτάσεις για την Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες

Έχουμε την τιμή να σας γνωστοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Συνεδρίου της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, που έλαβε χώρα στην Αντίπαρο την 21.6.2016 σε συνεργασία με το Δήμο Αντιπάρου με θέμα: Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες.Έλαβαν μέρος:
– Ευάγγελος Πανοηλίας, Ιατρός αναισθησιολόγος. Αναπληρωτής διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
– Βασίλειος Ραπτάκης, Ιατρός Ορθοπεδικός, Αναπλ. Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου Νάξου.
– Λάζαρος Θεόφιλος, Χημικός, Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, πρώην Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ.
– Νικόλαος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων.

– Ιωάννης Γιαγιάς, Έπαρχος Τήνου, Πρόεδρος του Κ.Υ. Τήνου.
– Παντελής Τζανακόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφ. Νοτίου Αιγαίου.
– Δημήτρης Μπάιλας πρώην Νομάρχης Κυκλάδων
– Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων
– Γρηγορία Πρωτολάτη, Δημοτική Σύμβουλος Πάρου, πρώην Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου
– Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης δημοσιογράφος πρώην Δήμαρχος Κιμώλου
– Σωτήρης Σκούρτης, Ιατρός Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου.
– Γεώργιος Τζανίδης και Μανώλης Γρατσίας, Ιατροί Κ.Υ. Πάρου
– Εκδότες και Δημοσιογράφοι Κυκλαδικών εντύπων, μέλη της Ε.ΚΥ.Τ.
Εισηγητές:
  1. ΠΑΝΟΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Ιατρός Αναισθησιολόγος.
ΘΕΜΑ: Κάλυψη και ελλείψεις των επειγόντων περιστατικών στα νησιά των Κυκλάδων
  1. ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ιατρός Ορθοπεδικός.
ΘΕΜΑ: Παρούσα κατάσταση – Προτάσεις
  1. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, Οικονομολόγος, τ. Γεν. γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ.
ΘΕΜΑ: Η στατιστική απεικόνιση της Δημόσιας Υγίειας στο Νομό Κυκλάδων.
(Δεν ανακοινώθηκε, θα δημοσιευθεί στα πρακτικά)
  1. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Γεν. Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ.
ΘΕΜΑ: Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες από δημοσιογραφικής σκοπιάς.
Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά των Κυκλάδων είναι απελπιστική, ειδικά όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και τις διακομιδές ασθενών. Τα 24 αυτά νησιά με τους 122.500 κατοίκους και τους 1.000.000 επισκέπτες το καλοκαίρι με τη μεγάλη προσφορά τους στην οικονομία της χώρας, βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες υγείας των κατοίκων τους, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο τουρισμός. Όσο δε για το χειμώνα, σύμφωνα με ιατρό εισηγητή, όταν πέφτει το σκοτάδι στα νησιά, πέφτει μεσαίωνας!
Οι προτάσεις που ακούστηκαν συνοψίζονται στα εξής:
    1. Το θέμα των εφημεριών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση πρόσληψη 10-12 ιατρών Γενικής Ιατρικής. Κάθε Κέντρο Υγείας να έχει τουλάχιστον 3 ιατρούς Γενικής Ιατρικής και κάθε περιφερειακό ιατρείο τουλάχιστον 1. Για κάθε Ιατρό Γενικής Ιατρικής να υπάρχει και ένας Νοσηλευτής. Να προηγηθεί εκπαίδευση 6 μηνών των ιατρών στην «επειγοντολογία» σε μεγάλο νοσοκομείο. Προτάθηκε να καταργηθεί το σύστημα των αγροτικών ιατρών και να αντικατασταθούν με ιατρούς Γενικής Ιατρικής. Επίσης να τοποθετηθούν στα νησιά οπλίτες ιατροί, που υπηρετούν ως γραφείς σε διάφορες μονάδες.
    2. Το σπουδαιότερο κίνητρο για ν’ αποφασίσει ένας νέος ιατρός να πάει στο νησί είναι η προοπτική που θα έχει ως επιστήμων. Εάν ξέρει ότι σε μια πενταετία θα μπορεί να φύγει από το νησί και να πάει σε νοσοκομείο στην ειδικότητά του, τότε θα αποφασίσει να πάει στο νησί. Εάν όμως δεν ξέρει πότε και αν θα φύγει, δεν πρόκειται να πάει. Γι’ αυτό θα πρέπει να καθιερωθούν αυστηρές προϋποθέσεις και κίνητρα που έχουν σχέση με το μέλλον και την επιστημονική του πορεία.
    3. Για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των λοιπών μονάδων υγείας προτείνονται τα εξής. Να δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Σύρου «Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας» με την τοποθέτηση 3 ιατρών «εντατικολόγων», που θα διαθέτουν εμπειρία και τις ανάλογες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Στα άλλα δύο νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης να υπάρχουν μονάδες δευτεροβάθμιας φροντίδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών που θα καταφθάνουν από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών. Να προετοιμάζουν τους ασθενείς για σίγουρες συνθήκες διακομιδής.
    4. Το μεγάλο θέμα των διακομιδών, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, να αντιμετωπιστεί άμεσα. Είναι απαράδεκτο να περιμένει ο ασθενής μέχρι και 7 ώρες για να έρθει το ελικόπτερο! Η λύση είναι μία και έχει επανειλημμένα διατυπωθεί τόσο από τις μονάδες υγείας των Κυκλάδων όσο και από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση παλαιότερα. Να δημιουργηθεί βάση Ε.Κ.Α.Β. σε ένα από τα νησιά που διαθέτουν στρατιωτικό αεροδρόμιο (π.χ. Νάξος, Σαντορίνη) και να υπάρχουν μόνιμα 2 ελικόπτερα για τα 24 νησιά των Κυκλάδων. Επίσης να υπάρχουν 2-3 ταχύπλοα ειδικά διαμορφωμένα για τη διακομιδή των ασθενών. Επισημάνθηκε ότι αυτά δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά άμεση προτεραιότητα σ’ ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, που προσφέρει πολλαπλάσια στο κράτος και έχει ανάγκη επιβίωσης τόσο των κατοίκων του, όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών του.
    5. Η οργάνωση και λειτουργία των μονάδων υγείας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αποστολής τους. Τα Νοσοκομεία των νησιών είναι αποκομμένα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν Υγειονομικές Περιφέρειες σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με διοικητική αυτοτέλεια και δικό τους προϋπολογισμό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που αποτελείται από 42 νησιά, να έχει δική της Υγειονομική Υπηρεσία, που θα γνωρίζει τις ανάγκες των νησιών και θα κάνει σωστή διαχείριση τόσο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των διαθέσιμων κονδυλίων. Προτάθηκε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διοικητική οργάνωση των νοσοκομείων και των λοιπών υπηρεσιών υγείας στα νησιά.
    6. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ορισμένοι ιδιώτες, ή σύλλογοι ή ακόμα και ιδρύματα να ενδιαφέρονται να κάνουν κάποια δωρεά σε συγκεκριμένο ιατρείο και να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. Ειδικά για την αγορά ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου, που θα αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο του νησιού του, ο ιδιώτης ή ο τοπικός σύλλογος στήριξης του ιατρείου συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια. Θα πρέπει να καθιερωθεί μια διαδικασία, που να ρυθμίζει τις σχέσεις των συλλόγων, των Δήμων, αλλά και των ιδιωτών δωρητών με τα τοπικά ιατρεία, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η προαίρεση των ανθρώπων να προσφέρουν υπέρ της υγείας των συμπολιτών τους.
    7. Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις και προτάσεις των ιατρών που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Πάρου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αντιπάρου, γιατί προέρχονται από την καθημερινή τους εμπειρία. Σύμφωνα μ’ αυτές:
      1. Ο Γενικός Ιατρός θα πρέπει να κάνει την εφημερία του στο ιατρείο και όχι στο σπίτι του αφήνοντας στο ιατρείο τον αγροτικό ιατρό.
      2. Με το προηγούμενο σύστημα του Π.Ε.Σ.Υ. υπήρχε συνεργασία και προσωπική επαφή, ενώ με τη σημερινή Δ.Υ.Π.Ε. δεν υπάρχει καμία επαφή και σχέση.
      3. Σημαντικό κίνητρο για έναν ιατρό να πάει στο νησί είναι να μην εγκλωβίζεται υπηρεσιακά σ’ αυτό και να υπάρχει η υποχρεωτική μετάθεσή του μετά από πενταετή υπηρεσία.
      4. Να βελτιωθεί η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών με Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία και των νησιών με Νοσοκομεία.
      5. Να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υγείας, όπως γίνεται στη Σαντορίνη.
      6. Να στηριχθεί η υγειονομική ενότητα των δύο μεγάλων νησιών, Νάξου και Πάρου, με την ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάξου, τη μεταξύ τους σύνδεση με ταχύπλοο σκάφος, τη δημιουργία Σταθμού Αιμοδοσίας στην Πάρο κ.α.
      6. Μια άλλη διάσταση του θέματος παραμονής των ιατρών στα μικρά νησιά δόθηκε από τον ιατρό της Αντιπάρου, που είναι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Ο ίδιος και κάποιοι συνάδελφοί του επέλεξαν να «κατεβάσουν ταχύτητα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ν’ αφήσουν την Αθήνα και να εγκατασταθούν μόνιμα σ’ ένα μικρό νησί, να δημιουργήσουν οικογένεια, να πολιτευτούν και να ζήσουν εκεί. Όμως το κράτος διαχρονικά απαξιώνει αυτή τους την πρωτοβουλία και αναγκάζει ορισμένους να εγκαταλείψουν το Ε.Σ.Υ. Σχετικά με τις διακομιδές, αναφέρθηκε σε μια πρωτοβουλία του Δήμου Αντιπάρου να διερευνήσει τη δυνατότητα σύμβασης με ιδιωτική εταιρία και προς το σκοπό αυτό προχώρησε σε διεθνή έρευνα με σύμβουλο ασφαλίσεων, από την οποίο προέκυψε η δυνατότητα κάλυψης των κατοίκων της Αντιπάρου και 3 επισκεπτών το καλοκαίρι με 20.000 € με το προνόμιο της απόφασης για την διακομιδή να το έχει ο τοπικός ιατρός.
    8. Ακούστηκαν κι άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις από ομιλητές κατά τη συζήτηση που ακολούθησε. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνονται στις παραπάνω αναφερόμενες γενικές προτάσεις, διατυπωμένες με τον ιδιαίτερο τρόπο κάθε ομιλητή. Θα περιληφθούν όλες στα πρακτικά του συνεδρίου, που θα σας κοινοποιηθούν.
Με την ελπίδα ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις αυτές, που αποτελούν απόσταγμα πολυετούς εμπειρίας, αλλά και μοναδική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, τελούμε σε αναμονή των πρώτων ενεργειών σας για την εκκίνηση της υλοποίησής τους.
Με Τιμή
     Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας
Στέφανος Λέπουρας                                Αντώνης Παπακωνσταντής
Πηγή : http://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...