Το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ικαρία η «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου»,συμπληρώνοντας 14 χρόνια σε μια μεγάλη πολιτιστική δράση για τη διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της μουσικής κληρονομιάς του Αιγαίου.
Η φετινή Συνάντηση κινητοποίησε περισσότερους από 130 μουσικούς από 13 νησιά: από τις Κυκλάδες (Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Λέρος) και από το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία). Ανάμεσά τους ήταν καιπολλοί νέοι και παιδιά, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του θεσμού και τη συστηματική προσπάθεια για το πέρασμα των παραδοσιακών πνευστών (τσαμπούνα και σουραύλι) στις νεότερες γενιές.
Τη σπουδαιότητα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προτείνει τα λαϊκά αερόφωνα του Αιγαίου για ένταξη στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες!
Οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, οι νέοι έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν τους παλαιότερους και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου. Με την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων», συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά (με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα), ενώ υλοποιούνται ταινίες-ντοκιμαντέρ όπου καταγράφονται αντιπροσωπευτικές, συχνά αθέατες μέχρι τώρα, όψεις του αιγαιακού μουσικού πολιτισμού.
Ηχηρή απουσία στη φετινή Συνάντηση υπήρξε αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία -αν και μέχρι το 2014 ήταν ο κύριος διοργανωτής των Συναντήσεων- φέτος ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της στα έξοδα μετακίνησης των οργανοπαικτών από τα νησιά τους στην Ικαρία!..
Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η Συνάντηση μπόρεσε τελικά να πραγματοποιηθεί χάρη στην αφοσίωση και τη συγκινητική ανταπόκριση των μουσικών, που προσφέρθηκαν να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής τους, ώστε να μη ματαιωθεί αυτή η καθιερωμένη μεγάλη σύναξη που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο με ενθουσιασμό και ανυπομονησία!
Ο Δήμος και οι Σύλλογοι της Ικαρίας εξασφάλισαν τις εσωτερικές μετακινήσεις και τη διατροφή στα τοπικά γλέντια, ενώ παρόντες (όπως κάθε χρόνο, από το 2002 που ξεκίνησαν οι Συναντήσεις) ήταν οι «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη», με την επιστημονική υποστήριξη του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φετινή Συνάντηση καταγράφηκε από το συνεργείο της τηλεοπτικής εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1, απ’ όπου θα προβληθεί στο πλαίσιο του νέου κύκλου που ξεκινά τον Οκτώβριο.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν το παράπονο και τη διαμαρτυρία τους για την ηχηρή απουσία της Πολιτείας, σε επίπεδο των αρμοδίων Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Με κοινό ψήφισμα, τις καλούν να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ενίσχυση και συνέχιση του θεσμού των «Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών» που αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη μουσική κληρονομιά του Αιγαίου!
Στην κοινή διαβούλευση αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί επιτροπή με εκπροσώπους απ’ όλα τα νησιά και να συνταχτεί σχετικό υπόμνημα προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, με στόχο την ενίσχυση του επιμορφωτικού χαρακτήρα των Συναντήσεων, τη δημιουργία τοπικών μουσικών εργαστηρίων και αρχείων και την ένταξη των οργάνων στο σχολικό πρόγραμμα.
(Λάμπρος Λιάβας - Καθηγητής Εθνομουσικολογίας Παν/μιου Αθηνών, Επιστημονικος υπεύθυνος της Συνάντησης)
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου