30 Σεπ 2016

Σημαντικά ευρήματα από την υποβρύχια έρευνα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στη Δήλο

Το μέχρι σήμερα δεδομένα της αρχαίας τοπογραφίας στο νησί της Δήλου, αλλάζουν μετά τα νέα σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών υπό τη Διεύθυνση της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. 
Ναυάγιο, αμφορείς και κατάλοιπα κτιρίου που προέκυψαν από την πρώτη συνεργατική ενάλια έρευνα των δύο φορέων απέδειξαν ότι η θαλάσσια ζώνη μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κρύβει πολλά αρχαία «μυστικά». 
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 15 Σεπτεμβρίου 2016, αφορούσε στη χαρτογράφηση-αποτύπωση των βυθισμένων αρχαιολογικών λειψάνων της δυτικής ακτής και την ενσωμάτωση των κτηριακών αποτυπώσεων και δεδομένων της στο σύστημα (SIG) της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών για τη Δήλο.
Άγνωστες λιμενικές εγκαταστάσεις
Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια μεγάλο μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων, που εξασφάλιζαν με κάθε τρόπο την προστασία του νησιού, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα σημαντικών κτιρίων, τα οποία δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν κτηριακές κατασκευές καθώς και δομικό υλικό καθ’ όλο σχεδόν το μήκος της δυτικής ακτογραμμής. Σημαντική θεωρείται η ανακάλυψη ισχυρής κατασκευής πλάτους 4μ. που πλαισιώνει την ακτή και τον γνωστό μέχρι σήμερα προβλήτα (môle), καθώς και εκτεταμένου αναχώματος βαθύτερα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της αρχαίας τοπογραφίας στο νησί.
Επιπλέον, βορειότερα των κατασκευών αυτών εντοπίστηκε μια συστάδα μεγάλου μεγέθους ογκολίθων από ντόπιο γρανίτη, τοποθετημένη με σκοπό την προστασία της παράκτιας ζώνης από τη θαλάσσια διάβρωση. Ακόμα βορειότερα εντοπίζονται κτηριακά κατάλοιπα, καθώς και είκοσι θραύσματα κιόνων και πεσσών. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε επίσης ναυάγιο υστεροελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων, σημαντικό τμήμα του φορτίου του διασώζεται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα (ακέραιοι αμφορείς διαφόρων τύπων, μικρότερα αντικείμενα και χρηστικά είδη).
Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,το όφελος της έρευνας αυτής είναι μεγάλο, επειδή όλα τα παραπάνω κατάλοιπα θα ενταχθούν στον αρχαιολογικό Άτλαντα της Δήλου.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς της ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου και από πλευράς EFA ο Dr. J.- Ch. Moretti.
Αγγ. Σίμωση: «Πολλά υποθαλάσσια μυστικά μεταξύ Δήλου και Ρήνειας» 
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωσι υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων ερευνών οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας.
«Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή επιχειρεί και εκπονεί έρευνες στη Δήλο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Εμείς είχαμε δουλέψει και παλαιότερα μαζί στη Θάσο. Εντούτοις ξεκινήσαμε φέτος μια συνεργατική έρευνα στη Δήλο και το μεγάλο κέρδος της υπόθεσης είναι ότι επειδή η Γαλλική Σχολή έχει εκπονήσει έναν αρχαιολογικό άτλαντα του νησιού και έχει θέσει πάνω στο νησί όλες τις χερσαίες αρχαιότητες, είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν σε αυτόν και υποθαλάσσιες» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «έχει βρεθεί ένα μεγάλο προστατευτικό ανάλημμα και ένας κυματοθραύστης που προστάτευαν τις ακτές του νησιού και το αρχαίο λιμάνι και στη συνέχεια ένα τμήμα του οικισμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται καταβυθισμένο μέσα στη θάλασσα αλλά και ένα αρχαίο ναυάγιο ρωμαϊκών – υστερορωμαϊκών χρόνων».
Σύμφωνα με την ίδια, η Δήλος παρουσιάζει ένα τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί το στενό μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κρύβει πολλά αρχαία ναυάγια, τα οποία αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια μέσα από επόμενες έρευνες που θα διεξαχθούν μελλοντικά. 
Η Δήλος ήταν ο τόπος γέννησης του Θεού Απόλλωνα γι’ αυτό και ονομάστηκε ιερό νησί. Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ακατοίκητο, στην αρχαιότητα έσφυζε από ζωή, καθώς εκτός από τα σπίτια των κατοίκων, είχε καταστήματα, θέατρο, στάδιο και διάφορους λατρευτικούς χώρους. Ο πλούτος των κατοίκων αποδεικνύεται και μέσα από τα εκατοντάδες ψηφιδωτά που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα και θεωρούνται από τα ωραιότερα του αρχαίου κόσμου. 
Επαναπροσδιορισμός της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού
Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές και οι έρευνες στη Δήλο ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1873 κι έκτοτε έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η βορειοανατολική πλευρά της Δήλου αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), που σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει και να αποτυπώσει τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σταδίου. Τα κατάλοιπα αυτά είχαν προσδιοριστεί στο παρελθόν ως λιμενικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ερευνητικής αποστολής, η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο 2014, διαπιστώθηκε ότι αντί για λιμενικές εγκαταστάσεις πρόκειται για οικιστικά κατάλοιπα, που αποτελούν τα προς ανατολάς όρια της συνοικίας του Σταδίου. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που συνεχίστηκαν και τις επόμενες χρονιές ήρθαν στο φως νέα αποθηκευτικά αγγεία.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...