28 Σεπ 2016

Απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Αγνοια του θέματος των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αλλά και της νομοθεσίας που τους διέπει, δηλώνει το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων” υποστηρίζει η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου σε απάντησή της προς τον συγκεκριμένο Σύλλογο, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωσή του για τον τρόπο διενέργειας των εν λόγω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων αξιολογώντας ως “εσφαλμένη τακτική” την πρακτική “διενέργειας κλειστών διαγωνισμών”, καθώς όπως υποστηρίζει “προάγει συντεχνιακά συμφέροντα”, ζητά από την Περιφέρεια τόσο το άνοιγμα των υπό προκήρυξη διαγωνισμών σε κάθε ενδιαφερόμενο, όσο όμως και την πραγματοποίηση πρόσκλησης προς τους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και τους επαγγελματίες με σχετικό αντικείμενο.
Άνοιγμα διαγωνισμών με δυνατότητα συμμετοχής
Προς υπενθύμιση των όσων υποστήριξαν τα μέλη του Συλλόγου που απηύθυναν τη διαμαρτυρία δημοσίως, ακολουθεί αυτούσιο μέρος της ανακοίνωσής τους. “Θεωρούμε εσφαλμένη πρακτική τη διενέργεια κλειστών διαγωνισμών που προάγουν συντεχνιακά συμφέροντα από δημοσίους φορείς. Ακόμα περισσότερο από την Περιφέρεια στην οποία εδρεύει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, του οποίου το γνωστικό αντικείμενο έχει άμεση σύνδεση με τον υπό προκήρυξη διαγωνισμό. Το παραπάνω τεκμηριώνεται και από την επιτυχημένη συμμετοχή τόσο φοιτητών όσο και οι αποφοίτων του τμήματος σε ανάλογους διαγωνισμούς σε διεθνούς και εθνικής εμβέλειας. Τέτοια παραδείγματα είναι η σχεδίαση κάδων απορριμμάτων για τα Φηρά της Σαντορίνης και η σχεδίαση φωτιστικών εξωτερικού χώρου που έχουν βγει στην παραγωγή.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ζητάει:  α.Το άνοιγμα των υπό-προκήρυξη διαγωνισμών σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως επαγγέλματος, β. πρόσκληση για συμμετοχή διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με σχετικό αντικείμενο καθώς και επαγγελματιών του χώρου σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων”.
Η καυστική απάντηση της ΠΝΑι: “Επιστρέφονται τα περί συντεχνιακής αντίληψης”
Σε αρκετά καυστικό τόνο και με την παράθεση σχετικής νομοθεσίας που αφορά στη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, απαντά η Περιφερειακή Αρχή, η ανακοίνωση της οποίας ακολουθεί στο σύνολό της αυτούσια: “Το πρωτοφανές Δελτίο Τύπου, με το οποίο ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ασκεί κριτική στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία προχώρησε στην υλοποίηση μιας εξαγγελίας και ταυτόχρονα ενός στόχου, που αφορά στην προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών της Περιφέρειας,  μόνο με την στενή συντεχνιακή αντίληψη δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Αντιθέτως. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από μία ευρύτατη διαδικασία συνεργασίας και διαβούλευσης, προχώρησε στην λήψη της σχετικής απόφασης για την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, εφαρμόζοντας, όπως είναι φυσικό για όλους πλην του εν λόγω συλλόγου, την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της στο συγκεκριμένο θέμα (Υ.Α. 26804/16-06-2011ΦΕΚ 1427 Β'/2011). Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και τον κάθε καλοπροαίρετο ενδιαφερόμενο για το τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά τα δύο αιτήματα που διατυπώνει ο ΣύλλογοςΔιπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο χθεσινό, πραγματικά πρωτοφανές, δελτίο τύπου που εξέδωσε: - Το άνοιγμα των διαγωνισμών σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως επαγγέλματος, είναι αίτημα που κινείται εκτός των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών επιδεικνύει τέτοια άγνοια νομοθεσίας (Άρθρο 3,  Υ.Α. 26804/16-06-2011,ΦΕΚ 1427 Β'/2011)Παρά ταύτα, μέσω της πρόβλεψης που υπάρχει στο κείμενο του διαγωνισμού περί «ομάδων», μπορούν τελικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν,  με την προϋπόθεση της συνεργασίας τους με πρόσωπο που ανήκει στις κατηγορίες που η νομοθεσία προβλέπει και επιβάλει. - Η πρόσκληση για την συμμετοχή διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, δείχνει επίσης άγνοια της νομοθεσίας, που προβλέπει  την επιλογή των κριτών από επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, μέσα  από κατάλογο κριτών που το ίδιο το Υπουργείο καταρτίζει (Άρθρο 12, Παράγραφος 3,  Υ.Α. 26804/16-06-2011ΦΕΚ 1427 Β'/2011).
Η συνεργασία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων είναι εδραιωμένη αφού από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν και παραμένει σε συνεχή επαφή με τους προαναφερθέντες επιστημονικούς φορείς και με το κεντρικό ΤΕΕ, αφού οι Κυκλάδες δεν έχουν τοπικό τμήμα ΤΕΕ και τον νομό Κυκλάδων καλύπτει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός. Για όλα τα ανωτέρω έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά δελτία τύπου,  με τελευταίο αυτό της συνάντησης, μόλις προ ολίγων ημερών,  του Προέδρου του ΤΕΕ  κ. Γιώργου Στασινού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για αυτήν της την πρωτοβουλία. Τα περί συντεχνιακής αντίληψης επιστρέφονται, η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, με την προϋπόθεση ότι είναι καλοπροαίρετη, δεν υπακούει σε «περίεργες» συμπτώσεις και φυσικά λαμβάνει υπόψη της την νομοθεσία, για την οποία κανείς δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...