8 Ιουλ 2017

“Υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος”

Ψήφισμα, σχετικά με την απελευθέρωση της βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, εξέδωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΤΚΕ, οι Ομοσπονδίες μέλη της, καθώς και Σύλλογοι Τουριστικών Καταλυμάτων όλης της επικράτειας.
Το μείζον ζήτημα της ελεγχόμενης απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης ακινήτων, που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών (AirBnB και άλλων), για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, που εντάσσεται στην τουριστική νομοθεσία, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), καθώς και όλων των Συλλόγων και Ομοσπονδιών μελών της, οι οποίες εξέδωσαν ψήφισμα, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική νομοθεσία.
Σημειώνεται, πως, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, πριν ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 με το οποίο καθορίστηκαν για πρώτη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2017 ο ν. 4472/20107, με τον οποίο επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο άρθρο.
Η σημαντικότερη αφορά στον καθορισμό των γεωγραφικών περιοχών όπου θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν και αφορούσαν στο όριο μίσθωσης των 90 ή 60 ημερών (για νησιά μέχρι 10,000 κατοίκους), στη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ., καθώς και στο εισοδηματικό όριο των 12,000 ακόμα και εάν υπάρξει υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών μίσθωσης κατά το οικείο φορολογικό έτος. Επίσης, οριοθετείται η έννοια του διαχειριστή ακινήτου και πλέον είναι εφικτό να αναλάβει τη διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση όχι μόνο φυσικό, άλλα και νομικό ή κάθε άλλη νομική οντότητα, ενώ τέλος, απαλείφονται οι προϋποθέσεις που ίσχυαν για την ένταξη στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής και είχαν να κάνουν με το ελάχιστο εμβαδόν (9 τ.μ.) του ακινήτου καθώς και της υποχρέωσης νομιμότητας του κτιρίου.
Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά”
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, συνεδριάζοντας υπό διευρυμένη σύνθεση στις 26 Μαΐου 2017, ως Συμβούλιο Διοικήσεων με την συμμετοχή των Προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε εκτεταμένα “με την νέα «πληγή» του τουρισμού, την απελευθερωμένη πλέον βραχυχρόνια αστική μίσθωση και την κακώς εννοούμενη «οικονομία του διαμοιρασμού»”.
Επί ένα και πλέον χρόνο, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, “προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων. Επί ένα και πλέον χρόνο δείξαμε και αποδείξαμε την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει στον κλάδο και την απαξίωση που θα προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Δυστυχώς μάταια”.
Αντί η Κυβέρνηση να αποσύρει το ημι-ελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, επισημαίνεται, “τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο το χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα”.
Επιπλέον, “σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται”.
Αθέμιτος ανταγωνισμός και εξόντωση 30.000 μικρών επιχειρήσεων
Κατόπιν αυτών, το σώμα ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση, διαπίστωσε, ότι “ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον υπό διωγμό και ο ελληνικός τουρισμός παύει να λειτουργεί με κανόνες, μένοντας απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε μη επαγγελματία ιδιώτη”.
Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς των τουριστικών καταλυμάτων διαμαρτύρεται για:
  • Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου.
  • Την εξόντωση των αφανισμό των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής.
  • Την διακριτική μεταχείριση που τα μέλη μας υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το άρθρο 84 του ν.4472/2017.
  • Την υπερφορολόγηση και την υπέρμετρη επιβάρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, που επιτείνεται με την εισαγωγή του φόρου διαμονής.
  • Την σοβαρή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη την προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών.
Παράλληλα, ζητά:
1. Άμεση απόσυρση του άρθρου 84 ν. 4472/2017 και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης.
2. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
3. Έναρξη στην εφορία για όλους όσους ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη.
4. Απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης.
5. Όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται από όλους.
Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα, βάσει του οποίου καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 84 ν. 4472/2017, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Βουλής να πάρουν δημόσια θέση επάνω στα αιτήματα του κλάδου, καθώς “σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά την κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας μας και την ένταξή μας στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού». Τότε και μόνο τότε, το κράτος θα αντιληφθεί ότι μπορεί μεν να βρει μερικούς από τους φόρους των όψιμων «επιχειρηματιών» του τουρισμού αλλά θα χάσει τους δικούς μας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα λουκέτα που θα την ακολουθήσουν, προκειμένου οι μικρότεροι από εμάς να μπουν στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του δήθεν διαμοιρασμού». Δυστυχώς θα είναι πλέον αργά”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...