Η Δήλος, το ιερό νησί των αρχαίων με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, τις ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά μέσω της αρχαιοελληνικής παράδοσης, φαίνεται πως δεν παύει ποτέ να μας προσφέρει καινούργιες ανακαλύψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ενδιαφέροντα ευρήματα και τα ακόμη πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν, μετά τη συνέχιση της έρευνας και τις ανάλογες αποτυπώσεις στις οποίες προχώρησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, κατά το διάστημα 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
Σκοπός της υποθαλάσσιας έρευνας ήταν, κυρίως, να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά. Η ερευνητική αποστολή που έλαβε χώρα στον αιγιαλό και κατά μήκος της ακτογραμμής αποκάλυψε τοίχους κτισμάτων καθώς και δομικά στοιχεία μιας πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μία ακόμη κατασκευή με ισχυρά θεμέλια, που ερμηνεύεται ως πιθανή λιμενική εγκατάσταση, με την επιφύλαξη ωστόσο της κανονικής ανασκαφικής έρευνας, η οποία θα δώσει περισσότερες και ασφαλέστερες πληροφορίες.
Σε περίπτωση, πάντως, που η ταύτιση είναι σωστή, τότε θα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη αρχαίου λιμανιού στον όρμο της συνοικίας του Σκαρδανά, παρόμοιο με εκείνο της συνοικίας του Σταδίου, το οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει τη διετία 2014-15. Και τα δύο θα λειτουργούσαν ως εμπορικοί σταθμοί, επικουρικά προς το κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.
Οπου, όμως, έχουμε λιμάνια και θαλάσσιες εμπορικές οδούς, συνήθως βρίσκουμε και ναυάγια. Ενα τέτοιο, χρονολογημένο στην ύστερη ελληνιστική εποχή, εντοπίστηκε από την ερευνητική αποστολή στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα 35 μέτρα βορειοδυτικά του όρμου του Σκαρδανά. Επιπλέον, οι υποβρύχιες αυτοψίες για αρχαία ναυάγια επεκτάθηκαν και στην περιοχή μεταξύ Δήλου και Ρήνειας, αποδίδοντας επτά ακόμη ναυάγια εμπορικών πλοίων, μεταξύ των οποίων πέντε υστεροελληνικά, ένα της ρωμαϊκής περιόδου κι ένα το οποίο μετέφερε οικοδομικό υλικό (πλάκες σχιστολίθου). Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλες πηγές, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Δήλος γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη μετά την κατάκτησή της το 167 π.Χ., οπότε οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν το νησί σε σπουδαία εμπορική βάση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου.
Πηγή: Καθημερινη
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου