Σε ανάρτηση χαρτών των χώρων καταφυγής του νησιού έχει προχωρήσει το αρμόδιο όργανο του Δήμου Θήρας, με οδηγίες για την προστασία των πολιτών σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων.
Ως χώροι καταφυγής ορίζονται χώροι άμεσης συγκέντρωσης του πληθυσμού με την εκδήλωση του φυσικού φαινομένου και προορίζονται για βραχυχρόνια παραμονή, από λίγες ώρες έως 2 ημέρες.
Για βραχυχρόνια παραμονή, η νομοθεσία ορίζει επίσης και χώρους παροχής βοήθειας για τη χορήγηση πρώτων βοηθειών όπου αυτό απαιτείται. Σε περίπτωση σεισμού συγκεκριμένα, προβλέπονται και χώροι καταυλισμού, για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων, με μεγαλύτερη δυνατότητα παραμονής.
Ως τέτοιοι χώροι ορίζονται: πλατείες, ελεύθεροι χώροι (π.χ. κενά οικόπεδα), ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, περιοχές αστικού πρασίνου (άλση, πάρκα, παιδικές χαρές), προαύλια σχολείων και εκκλησιών, οι οποίοι οφείλουν να είναι μακριά από επικίνδυνα εδάφη για κατολίσθηση ή καθίζηση, καθώς και από αναχώματα και υπόγειες στοές ενώ για παραθαλάσσιες περιοχές η υψομετρική θέση πρέπει να είναι τέτοια που να αποκλείει διακινδύνευση από θαλάσσιο σεισμικό κύμα (tsunami).
48 καταφύγια στη Σαντορίνη
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας έχει ορίσει και οριοθετήσει ως χώρους καταφυγής πολιτών σε περίπτωση σεισμού τα παρακάτω 48 σημεία:
Στη Θηρασία : Το ελικοδρόμιο και ο χώρος ιατρείου – γήπεδο 5x5 στο Μανωλά και ο χώρος του βιολογικού στον Ποταμό (3)
Στην Οία: Η πλατεία λεωφορείων ΚΤΕΛ, η πλατεία τουριστικών λεωφορείων, η πλατεία Φοινικιάς, η πλατεία αφαλάτωσης, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο Θόλο και η αυλή του Δημοτικού Σχολείου με την πλατεία και τη δεξαμενή (6)
Στο Ημεροβίγλι: Το γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο 5x5 και ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης Γαλή (3)
Στον Κάτω Βουρβούλο: Η κεντρική πλατεία, το γήπεδο ποδοσφαίρου και το πάρκο οδικής βοήθειας (3)
Στον Άνω Βουρβούλο: Η πλατεία του χωριού και ο περιβάλλοντας χώρος του Ιερού Ναού Αγίας Μονής (2)
Στα Φηρά: Η πλατεία Αγίου Γερασίμου, η παιδική χαρά με το χώρο στάθμευσης στο Φηροστεφάνι, ο περιβάλλοντας χώρος της αίθουσας Κοντοχωριανών καθώς και η ιδιωτική παιδική χαρά “Ροδιές”, ο ιδιωτικός χώρος camping – κατοικιών, ο χώρος στάθμευσης έναντι του ΓΕΛ και το γήπεδο του Πανθηραϊκού (7)
Στον Καρτεράδο: Η κεντρική πλατεία, η παιδική χαρά, το γήπεδο και ο προαύλιος χώρος του ΔΑΠΠΟΣ (4)
Στη Μεσαριά: Το γήπεδο με την παιδική χαρά και ο υπαίθριος χώρος του εμπορικού κέντρου Καρομολέγκου. (2)
Στο Βόθωνα: Ο υπαίθριος χώρος του Δημοτικού Σχολείου και η παιδική χαρά (2)
Στην Έξω Γωνιά: Ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους (1)
Στην Επισκοπή (Μέσα) Γωνιά: Το γήπεδο Καμαρίου, η κεντρική πλατεία πρώην γραφείων κοινότητας και ο χώρος κοινοτικών σταύλων (3)
Στον Πύργο: Η έξω και η κεντρική πλατεία του χωριού, ο χώρος στάθμευσης λεωφορείων, το γήπεδο ποδοσφαίρου και η παιδική χαρά (5)
Στο Μεγαλοχώρι: Το γήπεδο, η κεντρική πλατεία του χωριού και το μετόχι (3)
Στο Ακρωτήρι: Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων οικισμού και το γήπεδο 5x5 (2)
Στο Εμπορείο: Η κεντρική πλατεία Ευαγγελισμού και το γήπεδο Λάβας (2)
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ιδιόκτητους χώρους προβλέπεται μνημόνιο συνεργασίας για πιθανή χρήση τους.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Ο Δήμος Θήρας έχει επιλέξει τους συγκεκριμένους χώρους καταφυγίων με βάση την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε κάθε χώρο καταφυγίου προβλέπονται 2 τετραγωνικά ανά άτομο, με αποδεκτή απόσταση ασφαλείας από χώρους κατοικίας ή εργασίας από 200 έως 500 μέτρα, αναλόγως των συνθηκών και του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και απόσταση ασφαλείας από περιβάλλουσες οικοδομές και μεγάλα τεχνικά έργα, γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, μαντρότοιχους ή κιγκλιδώματα.
Στις απαιτούμενες υποδομές περιλαμβάνονται ηλεκτρική εγκατάσταση, γεννήτριες και λάμπες θυέλλης για φωτισμό, επαρκής υδροδότηση η οποία ορίζεται στα 3 λίτρα νερό ανά άτομο και 1 κρουνό ανά 50 άτομα καθώς και 1 WC ανά 40 άτομα με σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.
Επίσης για τον κάθε χώρο θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί: χώρος αποθήκευσης χρήσιμων υλικών, κάδοι απορριμμάτων και επαρκής σηματοδότηση της τοποθεσίας του χώρου καθώς και του πεζοδρομικού δικτύου σε περίπτωση που απαιτούνται εναλλακτικές διαδρομές εκκένωσης (όλοι οι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι με τα πόδια).
Για τις διαδρομές εκκένωσης απαιτείται απόσταση ασφαλείας από οικοδομές καθώς και κινηματογράφους, γραφεία και λοιπά σημεία υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού. Συστήνεται επίσης η παρουσία πρασιάς, η αποφυγή διασταύρωσης με φυσικά ή άλλα εμπόδια και ανισόπεδες διαβάσεις.
Αρμόδιες για τον προσδιορισμό των κατάλληλων χώρων έχουν οριστεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες οφείλουν να φροντίσουν τη σήμανση και τον εξοπλισμό που προβλέπεται και να πραγματοποιούν ετήσιο έλεγχο στις επιλεγείσες περιοχές.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου