26 Ιαν 2018

Σέριφος ..Ψηφίστηκαν Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018

Με ρυθμούς που θύμιζαν, ψηφοφορία νομοσχεδίου στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες, ψηφίστηκαν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου 2018 ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σερίφου για το 2018. 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018 

Συνάδελφοι Δημοτικοί σύμβουλοι, Όσοι παρακολούθησαν το Σαββατοκύριακο αυτό, τις συνεδριάσεις των Συλλογικών οργάνων του Δήμου, πρέπει να κατάλαβαν γιατί το νησί μας βρίσκεται στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε.

 Θα διαπίστωσαν ακόμα ότι η κριτική που ασκούμε στη Δημοτική Αρχή, για Ανεπάρκεια και Ανικανότητα δεν είναι άδικη. Αυτό το Σαββατοκύριακο συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα πλέον σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο και το νησί, χωρίς να υπάρχει για κανένα από αυτά τα σοβαρά θέματα εισήγηση. 
Συγκεκριιμένα: 

1.Συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2018 χωρίς εισήγηση, χωρίς καν ένα απλό σχέδιο, ιδιαίτερα για τα έσοδα. 

2.Συζητήθηκε και αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 χωρίς εισήγηση, χωρίς καν ένα σχέδιο. 3.Συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας η έγκριση των απολογισμών των ετών 2011,2012,2013,2014,2015,2016, χωρίς τον έλεγχο και έκθεση για τους ισολογισμούς από Ορκωτό Λογιστή. 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλούμαστε να εγκρίνουμε τον Προϋπολογισμό του 2018 χωρίς εισήγηση και σχέδιο. 

Εκτός όμως από την ανεπάρκεια υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν γίνεται εισήγηση.

1.Δεν γίνεται εισήγηση γιατί είναι υποχρεωμένοι, οι Διοικούντες να ομολογήσουν ότι εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, όπως έχουν δεσμευτεί. 

2.Δεν γίνεται εισήγηση γιατί είναι υποχρεωμένοι να ομολογήσουν ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων, κινούνται στην ίδια πορεία με τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι μέρος αυτού. 

3.Οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με κύριο άξονα τη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αύξηση των «ίδιων πόρων». 

Μια και δεν υπάρχει λοιπόν εισήγηση και πλήρη στοιχεία για τον φετινό προϋπολογισμό θα μιλήσουμε με στοιχεία του 2017 αφού έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό του 2018.

 Ιδού μερικά στοιχεία: Στην υπηρεσία 25 (Υδρευση-Αποχέτευση) προϋπολογίσθηκαν 146.000€ εκτελέσθηκαν 52.800€ 

Στην υπηρεσία 30 (Τεχνικά Έργα) προϋπολογίσθηκαν 296.000€ εκτελέσθηκαν 62.500€. 
Από την εκτέλεση του Τεχνικού προγράμματος του 2017 βλέπουμε ότι από το συνολικό ποσόν των 464.000€ που είχαν προϋπολογισθεί δαπανήθηκαν μόνο 82.600€. 

 Αυτά τα στοιχεία, σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες, δείχνουν τον προσανατολισμό της σημερινής Δημοτικής Αρχής. 

Αλλά και τα συνολικά απολογιστικά στοιχεία του 2017 είναι χαρακτηριστικά αφού:. Είχαν υπολογισθεί συνολικά έσοδα 3.141.00€ και εισπράχθηκαν 1.571.000€. 
Αντίστοιχα είχαν προϋπολογισθεί συνολικές δαπάνες 3.141.000€ και πληρώθηκαν 1.211.000€. Ιδιαίτερα τα μειωμένα έσοδα δεν οφείλονται μόνο στον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και στην ανικανότητα της Δημοτικής να εκδίδει τους λογαριασμούς έγκαιρα.

 Και ένα στοιχείο ακόμα που έχει σημασία. Σε διάστημα ενός χρόνου περίπου ο Δήμος Σερίφου πλήρωσε σε πρόστιμα, ποσόν που ξεπέρασε συνολικά τις 90.000€. 

Δηλαδή 90.000€ αφαιρέθηκαν από έργα και ανάγκες του νησιού, για να πληρωθούν τα πρόστιμα που οφείλονται στην ανεπάρκεια και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής. 

Επί πλέον υπάρχουν και παλιές εκκρεμότητες που δεν έχουν «εκκαθαριστεί», όπως η διαγραφή των 845.000€ και η διαφυγή εσόδων από τις εισπράξεις της Λιμενικής ζώνης. 

Και από ότι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του 2017 δημιουργείτε νέες οικονομικές εκκρεμότητες αφού αποφασίσατε και λειτουργήσατε, με συγκεκριμένο τιμολόγιο, το νέο καταφύγιο αλλά οι εισπράξεις από αυτήν τη δραστηριότητα είναι μηδενικές. 

 Όλα αυτά δείχνουν τη διαφορετική αντίληψη που έχουμε εμείς και δικαιολογεί, τόσο την κριτική μας προς την Δημοτική Αρχή, αλλά και τους λόγους που θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2018, αφού είναι βέβαιο θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση με αυτόν του 2017. 

 Οι βασικοί άξονες της δικιάς μας αντίληψη είναι οι εξής: Κρατική χρηματοδότηση, από τη φοροληστεία του λαού, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου και του νησιού. Ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου χωρίς ΣΔΙΤ – ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ., με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για βασικές υποδομές του νησιού. 

Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και αξιοποίηση, κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, των ίδιων εσόδων 

 Η καταψήφιση της λογικής του προϋπολογισμού δεν θα μας εμποδίσει βέβαια να ψηφίζουμε, κατά την εκτέλεση του, τα ποσά που θα προορίζονται για τους εργαζόμενους, ποσά που θα προορίζονται για έργα και κονδύλια που προορίζονται για την ικανοποίηση αναγκών των ανθρώπων που ζούν και δραστηριοποιούνται στο νησί. 

Πηγή : https://lsserifos.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...