Οι εκπληκτικές και άγνωστες στο ευρύ κοινό γεωλογικές έρευνες της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου για την Νάξο που "οφείλει χάριτας" στην εκλεκτή επιστήμονα!
Του Νίκου Λεβογιάννη
Πριν από λίγες ημέρες (στις 16 Ιανουαρίου 2018) άκουσα για πρώτη φορά το όνομα ΝΙΚΗ ΕΥΕΛΠΙΔΟΥ Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πληροφορήθηκα για τις πολύχρονες γεωλογικές έρευνές της στη Νάξο, που συνδέονται και με αρχαιολογικές έρευνες, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά στοιχεία από τους προϊστορικούς χρόνους.
Αισθάνομαι ενοχές που δεν γνωρίζω την εκπληκτική αυτή επιστήμονα και ναξιώτισσα, έστω κι αν δεν κατάγεται απο το νησί μας. Ευχαριστώ όμως από καρδιάς την Ελένη Παπαϊωάννου που με ενημέρωσε για την εκλεκτή αυτή κυρία και για το ερευνητικό της έργο στη Νάξο.
Η Νάξος "οφείλει χάριτας" στην καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου
Η Νίκη Ευελπίδου, προσφέρει ανιδιοτελώς τη θαυμαστή επιστημονική της κατάρτιση στη Νάξο, ερευνώντας και μελετώντας κάθε πτυχή του τομέα της με σκοπό τη γνώση του παρελθόντος για την κατανόηση της εξέλιξης του μέλλοντος, ώστε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές, στο μέτρο του ανθρωπίνως εφικτού. Παράλληλα, προβάλλει τη Νάξο διεθνώς στην επιστημονική κοινότητα των γεωλόγων και όχι μόνο, με συνέπεια η Νάξος να αποτελεί πόλο έλξης για έρευνα και περιήγηση σ’ ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό και πολιτιστικό τοπίο.
Η αφοσίωση, η προσήλωση, η ανελλιπής παρουσία, το ουσιαστικό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον της κας Ευελπίδου, τα τελευταία είκοσι χρόνια, για τη Νάξο, «το νησί της», όπως η ίδια την αποκαλεί, συνιστούν ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο και τους Ναξιώτες.
Συνέπεια αυτών είναι να αναβιώσει η ιστορία της περιοχής 6.000 χρόνια πριν από σήμερα. Υπογραμμίζουμε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε σε παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικά περιοδικά, με συνέπεια, η Νάξος να αποτελεί θέμα προς μελέτη, στην επιστημονική κοινότητα.
Οι πολύπλευρες και μοναδικές γεωλογικές έρευνες της Νίκης Ευελπίδου για την Νάξο
Η κα Νίκη Ευελπίδου από το 1997 επισκέφτεται τη Νάξο και από τότε «παραμένει» προσφέροντας ανιδιοτελώς την οξύνοια και την επιστημονική της πολύπλευρη κατάρτιση, στην έρευνα, στην ανάδειξη, στην προβολή και στην προστασία της Νάξου. Οι έρευνες και οι μελέτες της εστιάζονται στα γεωμορφολικά στοιχεία του νησιού καθώς και στις ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις που διαμορφώνουν το σημερινό ανάγλυφο του τόπου. Η κα Ευελπίδου καταγράφει στοιχεία που συμβάλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, πρώτον, ως προς τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας και δεύτερον, ως προς τη γεωλογική σύσταση των πετρωμάτων των ορεινών όγκων του νησιού. Τα στοιχεία, τα συνέλεξε ερευνώντας το υποθαλλάσιο περιβάλλον του νησιού, κολυμπώντας το περίπλου του και με επιτόπια έρευνα στα βουνά.
Η Νίκη Ευελπίδου, ερευνώντας τη Γεωλογία της Νάξου και τα μεταμορφικά φαινόμενα, πραγματοποιεί μετρήσεις σε 694 ρήγματα και διακλάσεις. Παρατηρεί και συμπεραίνει πως η επικρατούσα άποψη για τη διεύθυνση των δευτερευόντων αξόνων πτυχών και γραμμώσεων, των τεκτονικών γραμμών δηλαδή, του μιγματιτικού δόμου, δεν είναι ΒΒΑ-ΝΝΔ, αλλά ΔΒΔ-ΑΝΑ, συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνει η ανάλυση των διευθύνσεων των 71 ρηγμάτων του γεωλογικού χάρτη του ΕΘΙΓΜΕ, (προγενέστερη ονομασία του ΙΓΜΕ). Είναι κατανοητό πως πρόκειται για εξειδικευμένο επιστημονικό θέμα. Ωστόσο, επιλέχθηκε για να καταδειχθεί η αδιάψευστη ακρίβεια της έρευνας με τη συλλογή πλήθους στοιχείων, ώστε να εξαχθούν τα ορθά συμπεράσματα, αφού πραγματοποίησε έρευνα σε σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό ρηγμάτων, απ’ ό,τι το ΙΓΜΕ.
Το στοιχείο αυτό αναφέρεται για έναν επιπρόσθετο λόγο. Το ερευνητικό έργο της κας Ευελπίδου δεν είναι –ενδεχομένως- αρκούντως γνωστό και διαδεδομένο στη Νάξο, στη Διοίκηση, και ίσως γι’ αυτό δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα συμπεράσματά της στη μελέτη του Πρότυπου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Προϊόν της ίδιας διδακτορικής διατριβής είναι η κατασκευή θεματικών GIS χαρτών, όπως γεωμορφολογικός, τοπογραφικών κλίσεων, υδρογραφικής πυκνότητας και συχνότητας, αναγλύφου κ.λπ., με χρηστικότερο για τη Διοίκηση το χάρτη χρήσεων γης. Ο γεωμορφολογικός χάρτης της Νάξου, ένας από τους πέντε γεωμορφολογικούς χάρτες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε σε κλίμακα 1:1.000 για το σύνολο του νησιού.
Για την κατασκευή του, πέρα από τις μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτοερμηνείας, που ακολούθησε, η κα Ευελπίδου χρειάστηκε να περπατήσει για περισσότερο από 7 μήνες το νησί, προκειμένου να αποτυπώσει τα γεωμορφολογικά του χαρακτηριστικά. Το σύνολο των ψηφιακών GIS δεδομένων που παρήχθησαν στο διδακτορικό της, καθώς και το ίδιο το πόνημα, παραδόθηκαν στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και τον σχεδιασμό της υφιστάμενης κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων.
Από το 2008 το ενδιαφέρον της Γεωλόγου στράφηκε στα γεωπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά του νησιού, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του. Πολυάριθμες ρηχές γεωτρήσεις που έφτασαν 6 μέτρα βάθος, έλαβαν χώρα. 120 μέτρα πυρήνων μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και για χρόνια μελετήθηκαν η στρωματογραφία τους και ο τρόπος ιζηματογένεσης και έγιναν τεχνικές δοκιμές για να καθοριστεί με ακρίβεια το υλικό, οι κοκκομετρικές αναλύσεις, η μελέτη της πανίδας κ.α.
Το 2010 η παλαιογεωγραφία της υποθαλάσσιας περιοχής του όρμου του Αγίου Γεωργίου είχε διερευνηθεί.
Δείτε το video
Η αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος και η εξέλιξη της περιοχής τα τελευταία 6000 περίπου χρόνια, είχε επιτευχθεί. Τα πρώτα αποτελέσματα έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του επιστημονικού περιοδικού Geodinamica Acta (Περιοδικό Γεωδυναμικής), ένα από τα κορυφαία στην επιστημονική ερευνητική κοινότητα.
Τίτλος του θέματος “Yria (western Naxos island, Greece): Sea level changes in Upper Holocene and palaeogeographical reconstruction” (Ύρια (δυτική Νάξος, Ελλάδα):
Μεταβολές στάθμης θάλασσας στο Ανώτερο Ολόκαινο (δηλ. τα τελευταία 6000 χρόνια) και παλαιογεωγραφική αναπαράσταση»).
Η ίδια εργασία ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο «7th International Conference of Geomorphology – 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωμορφολογίας», στην Μελβούρνη, το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο στο χώρο των Γεωμορφολόγων, που διοργανώνεται από την Διεθνή Ένωση Γεωμορφολόγων (International Association of Geomorphologists).
Το 2010 η Γεωλόγος ασχολείται με τις παράκτιες θίνες του νησιού. Λαμβάνονται δώδεκα δείγματα από όλη την Νάξο, τα οποία εξετάζονται σε ειδικά εργαστήρια στην Γερμανία, με στόχο να χρονολογηθούν οι θίνες με τη μέθοδο της Οπτικά Διεγερμένης Φωταύγειας, μια εξεζητημένη μέθοδο χρονολόγησης. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζονται στην Βέρνη, στο παγκοσμίως κορυφαίο συνέδριο για τις γεωεπιστήμες του Τεταρτογενούς «XVIII INQUA Congress» που διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια από τη Διεθνή Ένωση Έρευνας του Τεταρτογενούς (International Union for Quaternary Research). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θίνες δημιουργήθηκαν την τελευταία χιλιετία και δεν έχουν επηρεαστεί από τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης.
Από το 2010 μέχρι και σήμερα, η κα Ευελπίδου, ασχολείται με την ανάπτυξη των ταφόνι στη Νάξο. Πρόκειται για την κυψελοειδή μορφή αποσάθρωσης του γρανοδιορίτη, που απαντάται σε διάφορα σημεία της Νάξου, κυρίως όμως στα δυτικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λόφο της Στελίδας. Μέχρι στιγμής έχουν μετρηθεί επισταμένα 207 ταφόνι (αριθμός που δεν έχει προσεγγίσει κανένας άλλος ερευνητής στην διεθνή βιβλιογραφία).
Ο πίνακας των μετρήσεων αφορά σε 20 χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν γεωμορφολογικά και μορφομετρικά στοιχεία, ασυνέχειες, τεκτονικά χαρακτηριστικά, αποθέσεις, βιολογικό πληθυσμό, χρωματικές διαφορές, μετρήσεις αντοχής με μεθόδους μη καταστροφικές (Schmidt hammer) κ.ά.
Ειδικά για τη μέτρηση αντοχής, σε κάθε ένα από τα 207 ταφόνι που μελετήθηκαν ελήφθησαν 15 μετρήσεις σε διάφορες θέσεις της ίδιας γεωμορφής (π.χ. οροφή, βάση, εξωτερική οροφή, στο μη διαβρωμένο πέτρωμα προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις, κτλ).
Δείγματα από τα ταφόνι ελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια ορυκτολογίας και γεωχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξετάστηκε η εσωτερική δομή τους με οπτικό μικροσκόπιο και μικροσκόπιο σάρωσης και με ακτίνες Χ και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Οι γεωμορφές ταφόνι στην Αμερική και την Αυστραλία, όπου συνήθως απαντώνται, προσελκύουν το επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της πολυπλοκότητας του σχηματισμού τους, συγχρόνως, αποτελούν περιοχές θεματικού τουρισμού. Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη και η είναι η πρώτη φορά που μελετώνται τα ταφόνι στον Ελλαδικό χώρο.
Την ίδια περίοδο, η Γεωλόγος τοποθέτησε όργανα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο στην υδρογραφική λεκάνη του χειμάρρου Παρατρέχου με σκοπό τη μελέτη του πλημμυρικού κινδύνου. Μετεωρολογικοί σταθμοί εγκαθίστανται στα ανάντη και στα κατάντη της λεκάνης κατάκλυσης, μελετώνται τα ιδιαίτερα γεωλογικά, γεωμορφολογικά και μορφομετρικά χαρακτηριστικά της, ενώ παροχόμετρο εγκαταστάθηκε στην έξοδο του χειμάρρου, προκειμένου να μετρηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο μια βροχόπτωση στη λεκάνη του υδρογραφικού δικτύου προκαλεί πλημμύρα στην απόληξή του.
Η μελέτη κατέληξε σε ένα μοντέλο πλημμυρικού κινδύνου για τον Παρατρέχο και σήμερα χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την ανάπτυξη ενός alarm system σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας στις μεσογειακές Eυρωπαϊκές χώρες που πάσχουν από αντίστοιχα προβλήματα αιφνίδιων πλημμυρών (flash floods).
Το 2012, και μετά από 2 χρόνια συστηματικής εργασίας μέσα στο νερό, ο υποθαλάσσιος χώρος της Νάξου, παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους Continental Shelf Research (Έρευνα της Υφαλοκρηπίδας).
Είναι μια έρευνα που απογείωσε την Νίκη Ευελπίδου, αφού αποκτά τον πιο τιμητικό τίτλο, αυτόν της βράβευσης και αναγνώρισης από την Ακαδημία Αθηνών, ως εργασία με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου και ως υψηλής στάθμης επιστημονική μελέτη η οποία συμβάλει στη γνώση ενός σημαντικού γεωλογικού γεγονότος του πρόσφατου παρελθόντος.
Το ίδιο έτος, και ορμώμενη από τις καταβυθίσεις που εντόπισε στον υποθαλάσσιο χώρο της Νάξου, δημοσίευσε στο διεθνές περιοδικό Global and Planetary Change (Παγκόσμιες και Πλανητικές Μεταβολές) την εργασία «Global sea level rise and the disappearance of tidal notches” (παγκόσμια ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης και εξαφάνιση των παλιρροιακών εγκοπών).
Δείτε το video
Η εργασία της αυτή, προκαλεί αίσθηση στην ερευνητική κοινότητα, καθώς, αποτελεί το έναυσμα για καινούριες έρευνες, δημοσιεύσεις, σχόλια και συζητήσεις πάνω στο θέμα της εν λόγω εργασίας.
Το 2012, έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις εργαστηριακές εργασίες στους πυρήνες της Νάξου, η Γεωλόγος δημοσιεύει την εργασία «Holocene palaeogeographical reconstruction of the western part of Naxos island (Greece) - Παλαιογεωγραφική αναπαράσταση του δυτικού τμήματος της Νάξου (Ελλάδα) κατά το Ολόκαινο», στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Quaternary International (Διεθνές Περιοδικό για την περίοδο του Τεταρτογενούς), κορυφαίο περιοδικό για παλαιοπεριβαλλοντικές μελέτες.
Η παλαιογεωγραφική αναπαράσταση της δυτικής Νάξου είναι πλέον γεγονός. Η παλαιογεωγραφική εξέλιξη του νησιού παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο European Geosciences Union, General Assembly (Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών), κορυφαίο Ευρωπαϊκό συνέδριο στον χώρο των Γεωεπιστημών.
Επιπροσθέτως, το 2014 ο υποθαλάσσιος χώρος της Νάξου παρουσιάζεται στο διεθνές συνέδριο «The Geoarchaeology of Mediterranean Islands” (Η Γεωαρχαιολγία των νησιών της Μεσογείου) και δημοσιεύεται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Earth Science (Διεθνές Περιοδικό των Επιστημών της Γης) με τίτλο «Evidence of repeated late Holocene rapid subsidence in the SE Cyclades (Greece) deduced from submerged notches – Στοιχεία πολλαπλών καταβυθίσεων στις ΝΑ Κυκλάδες (Ελλάδα) από βυθισμένες εγκοπές».
Εντοπίζονται για πρώτη φορά πολλαπλές καταβυθίσεις τεκτονικής προέλευσης στη Νάξο και συσχετίζονται με αρχαιολογικά δεδομένα, καθώς και με τα αποτελέσματα των ρηχών γεωτρήσεων.
Το 2012 η Dr Ευελπίδου, ακολουθώντας το παράδειγμα (1997) του καθηγητή της Σαμπώ Βίκτωρα, δίνει στη (διδακτορική) φοιτήτρια της, Dr Ελεάνα Καρκάνη, τη διατριβή «Μελέτη της γεωμορφολογικής και περιβαλλοντικής εξέλιξης της παράκτιας ζώνης των Κεντρικών Κυκλάδων». Η διδακτορική διατριβή ολοκληρώνετα σε τέσσερα χρόνια και είναι η τρίτη κατά σειρά με θέμα τη Νάξο.
Η Νίκη Ευελπίδου, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του τόπου στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, επιλέγει η διατριβή αυτή να γραφτεί και να παρουσιαστεί στα αγγλικά, ενώ στην εξεταστική επιτροπή εμπλέκει συναδέλφους της από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Από το 2012 μέχρι το 2016 οι έρευνες εστιάζονται στους ακτόλιθους της Νάξου και δημοσιεύονται στο διεθνές περιοδικό «Marine Geology – Θαλάσσια Γεωλογία».
Τα δείγματα των ακτόλιθων εξετάζονται σε ειδικά εργαστήρια στη Γερμανία για να χρονολογηθούν. Το αποτέλεσμα της εξέτασης δείχνει την εξέλιξη των παλαιοακτών της Νάξου τα τελευταία 4500
Τα τελευταία δύο χρόνια η Dr Ευελπίδου ασχολείται με τις λιμνοθάλασσες του νησιού και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα συλλέγονται δείγματα νερού και ιζήματος και λαμβάνουν χώρα αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια τόσο του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΛΚΕΘΕ.
Επιπρόσθετα, προσελκύοντας βιολόγους στην έρευνα της Νάξου, μελετά την ιδιαίτερη κατανομή της πανίδας στα διαφορετικά γεωπεριβάλλοντα του νησιού μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι σε εξέλιξη και αναμένονται σύντομα.
Πλέον, η δραστηριότητα της κας Ευελπίδου για την επιστημονική έρευνα στη Νάξο, επεκτείνεται και υπερβαίνει τα εθνικά μας όρια. Αναπτύσσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για διάφορα γεωλογικά-περιβαλλοντικά θέματα του νησιού μας και τα προβάλλει διαδικτυακά, αλλά και σε πανευρωπαϊκές επιστημονικές συναντήσεις στις οποίες συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Στα πλαίσια συνεργασιών της με άλλα Πανεπιστήμια έρχονται φοιτητές από το εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αμερική) για να τους επιβλέψει στις εργασίες υπαίθρου στην Νάξο και να τους διδάξει γεωμορφολογία στο "φυσικό γεωλογικό εργαστήρι", όπως ονομάζει το νησί.
Αξίζει να αναφερθεί, τον τελευταίο χρόνο, στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus + η κα Ευελπίδου διοργανώνει στη Νάξο τρία σεμινάρια εντατικής εκπαίδευσης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, με διδάσκοντες και διδασκόμενους από χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου, μέχρι και της Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Σε μια μόνο χρονιά, οι 60 καλύτεροι νέοι επιστήμονες στο χώρο των γεωεπιστημών, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα γεωλογίας, περιβάλλοντος και γεωαρχαιολογίας, για 15 ημέρες στη Νάξο. Με τον τρόπο αυτό η γνώση για τα ιδιαίτερα γεωπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Νάξου, ταξιδεύει σε Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τυνησία, Ισραήλ, Κύπρο, Ιαπωνία, Ιράν. Το όφελος για τη Νάξο είναι πολλαπλό και υψηλής στάθμης.
Οι επισκέπτες, εκτός της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, γνωρίζουν τις ομορφιές και τον πλούτο του νησιού σε πολιτισμό, προϊόντα, ποιότητα υπηρεσιών και ενδεχομένως, θελήσουν είτε να επιστρέψουν με την οικογένεια και τους φίλους τους είτε να κάνουν έρευνα στην ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών της Νάξου.
Μελέτη και ανάλυση των φυσικών κινδύνων
Άλλος πολύ σημαντικός τομέας του πολύπλευρου έργου της κας Νίκης Ευελπίδου στη Νάξο είναι η μελέτη και ανάλυση των φυσικών κινδύνων η οποία λαμβάνει χώρα μελετώντας πραγματικά προβλήματα σε πραγματικό χρόνο και πεδίο. Τα δεδομένα μεταφέρονται στο εργαστήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία –προβλέπεται- να γνωστοποιηθούν στην επόμενη επίσκεψη της ομάδας επιστημόνων και θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό να αξιοποιηθούν Επιπροσθέτως, αξίζει να υπογραμμιστεί η προσπάθεια που καταβάλλει η κα Ευελπίδου για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διεργασίες και τις ευαίσθητες ισορροπίες αυτού». Πολύ συχνά, στις περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις των μαθητών των σχολείων της Νάξου, αναφέρεται στην εξέλιξη του νησιού τα τελευταία 6000 χρόνια. Η γνώση για την προστασία του περιβάλλοντος μεταδίδεται με τρόπο κλιμακωτό, δηλαδή, οι διδάσκοντες στους φοιτητές κι εκείνοι στους μαθητές. Για το σκοπό αυτό ανέπτυξε δημιούργησε ντοκυμαντέρ μικρού μήκους στα οποία εκλαϊκεύονται τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνάς της και τα οποία έχουν αποσταλεί στο σύνολο των σχολείων της Νάξου.
Τον Σεπτέμβριο 2017, έλαβε χώρα σχολείο εντατικής εκπαίδευσης στο νησί μας. Παράλληλα, μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους γυρίζονται, τα οποία αναδεικνύουν τόσο το πρότυπο σχολείο εντατικής εκπαίδευσης, που διοργάνωσε η Νίκη Ευελπίδου, όσο και το φυσικό γεωλογικό εργαστήρι που ονομάζεται Νάξος. Σκηνές από τα ντοκιμαντέρ αυτά, θα παρουσιαστούν από την Commission ως πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην Ευρώπη για εκπαίδευση νέων ερευνητών ιδιαίτερων ειδικοτήτων και δυνατοτήτων.
Παγκόσμια προβολή
Επιπροσθέτως εκτός από τα ντοκιματέρ, η Νίκη Ευελπίδου παρουσιάζει ναξιώτικες περιοχές επιστημονικού ενδιαφέροντας σε έντυπα, αντίστοιχων θεματικών και περιεχομένων. Πρόσφατα, θαυμάσαμε τη φωτογραφία της Αλυκής και της λιμνοθάλασσας του Αγ. Γεωργίου της Νάξου μας, να γίνεται εξώφυλλο στο ‘Journal of Coastal Research’ (Περιοδικό Παράκτιας Έρευνας), το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για έρευνες που σχετίζονται με την παράκτια και υποθαλάσσια ζώνη. Η φωτογραφία συνοδεύεται από μια μικρή αναφορά στη Νάξο και το αντικείμενο της έρευνας της Νίκης Ευελπίδου, η οποία έχει καταφέρει να προβάλλει τη νησί παγκοσμίως και με τον καλύτερο τρόπο, ειδικά στους επιστημονικούς κύκλους.
Η Νάξος ταξιδεύει για 2,5 μήνες στην παγκόσμια γεωπεριβαλλοντική επιστημονική κοινότητα. Το ίδιο εξώφυλλο χρησιμοποιήται εν συνεχεία από τον διεθνή οργανισμό Coastal Education & Research Foundation (Ίδρυμα Παράκτιας Εκπαίδευσης και Έρευνας), όπου προβάλλεται ακόμη και σήμερα στην κεντρική σελίδα του.
Επιπλέον, στο National Geographic παρουσιάζεται αφιέρωμα για την περιοχή της Πλάκας. Στο περιοδικό μίλησε η ομάδα της Νίκης Ευελπίδου κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου. Παράλληλα, εκτός από τον ξένο τύπο, η κ. Νίκη Ευελπίδου έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια, τα ιδιαίτερα γεωπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Νάξου, σε ελληνικά έντυπα, όπως: τα Νέα, την Ελευθεροτυπία, το Έθνος και σε Μ.Μ.Ε όπως: Skai, Nerit κ.α. Συνέπεια αυτών είναι ο κατάλογος της κοινωνικής συνεισφοράς της προς το νησί να εμπλουτίζεται διαρκώς, παρόλο που, μόνο ένα μικρό τμήμα του είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της.
Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού
Αξίζει να αναφερθεί, ότι το καλοκαίρι του 2017 με παρότρυνση του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών, αναπτύχθηκε συνεργασία της κας Ευελπίδου με το Υπουργείο Πολιτισμού, συγκεκριμένα την Εφορεία Σπηλαιολογίας - Παλαιοανθρωπολογίας, προκειμένου να μελετήσουν και να αναδείξουν από κοινού τον καρστικό πλούτο της Νάξου. Μια σειρά από δράσεις συζητήθηκαν και ο αμοιβαίος ενθουσιασμός είχε ως αποτέλεσμα τις άμεσες κινήσεις και από τους δύο φορείς προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση. Ήδη ο εκπρόσωπος της Εφορείας Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας Δρ. Φάνης Μαυρίδης, μετά από πρόσκληση της κ. Ευελπίδου, επισκέφθηκε τη Νάξο κατά τη διάρκεια του εντατικού σχολείου ταχύρρυθμης εκπαίδευσης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, McAgenda, προκειμένου να καθοριστεί και επίσημα η αρχή της συνεργασίας αυτής στις καρστικές γεωμορφές της Νάξου.
Αναμένεται το τυπικό θέμα των αδειών προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η έρευνα στα σπήλαια.
Νέες έρευνες
Σήμερα, η κα Νίκη Ευελπίδου συνεχίζει τη μελέτη της γεωπεριβαλλοντικής εξέλιξης της Νάξου έχοντας προσελκύσει στην ομάδα της και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα από την Αμερική. Οι νέες έρευνες επικεντρώνονται στον υποθαλάσσιο χώρο των ακτών του νησιού, μελετώντας τους αμμώδεις βυθούς και το υπόβαθρο τους, προσπαθώντας να φτάσουν πιο πίσω στο χρόνο και να κατανοήσουν την εξέλιξη της παράκτιας και υποθαλάσσιας ζώνης.
*(εκτενές απόσπασμα από γραπτή εισήγηση της Ελένης Παπαϊωάννου στο Δ.Σ. της ΟΝΑΣ για την ανακήρυξη της Νίκης Ευελπίδου ως επίτιμου δημότη της Νάξου)
Πηγή : http://www.naxostimes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου