10 Νοε 2018

Μια ματιά στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε φέτος με ένα δυνατό πρόγραμμα ανεξάρτητου κινηματογράφου, συμπεριλαμβάνοντας συνολικά 253 ταινίες, 7 αφιερώματα και 350 συμμετέχοντες στο τμήμα της Αγοράς που έχει την τιμητική του. 

Mία ιδιαίτερη τελετή έναρξης σήμανε την αρχή του φεστιβάλ, φέρνοντας τους εθελοντές επί σκηνής. 

Στο βάθος έπαιζε μία κινηματογραφική προβολή μικρού μήκους ταινίας σε σκηνοθεσία του Περικλή Πηλείδη που παρουσίαζε αποσπάσματα από τα έργα που θα προβληθούν.

 Οι εικόνες εναλλάσσονταν με την παρουσίαση του προγράμματος από την Γενική Διευθύντρια του Φεστβάλ Ελίζ Ζαλαντό και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη αλλά και τις ομιλίες των επίσημων φορέων που στηρίζουν το φεστιβάλ. 

Ταινία έναρξης ήταν η ιαπωνική ταινία Κλέφτες Καταστημάτων του Χιροκάζου Κόρε – Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του περσινού Φεστιβάλ Καννών. 

 Δεκαπέντε ήδη διακεκριμένες ταινίες συγκροτούν φέτος το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν συμμετοχές όπως το Σοφία, της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο Σεναρίου του τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα.” Από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο έχουν διακριθεί επίσης δύο συμμετοχές, το Αγγλικό Ρέι και Λίζ του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ που έλαβε την Ειδική Μνεία του φεστιβάλ και το γερμανικό ντεμπούτο της Εύα Τρόμπις Όλα Καλά που κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Από τις ΗΠΑ έρχονται μόλις δύο συμμετοχές, οι Ισόβιοι Δεσμώτες του Άρον Σίμπεργκ και το Εμείς τα Ζωα του Τζερεμάια Ζέιγκαρ, που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς, από το οποίο επίσης έρχονται το Holliday της Ιζαμπέλα Έκλεφ και Ο Ένοχος του Γκούσταφ Μίλερ. Από την Ασία έρχεται Το Διαβολόψαρο του Ταϊλανδού Πουτιπόνγκ Αρουνπένγκ, που διακρίθηκε με το βραβείο Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας και η Μέϊλη από την Ταϊβάν, του Ζου Ζου.

 Ελληνικές συμπαραγωγές

 Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους τίτλους για τον Χρυσό Αλέξανδρο βρίσκονται και τρεις ελληνικές συμπαραγωγές. Πρόκειται για το ντεμπούτο του Ελληνο-Νοτιοαφρικανού Ετιέν Καλός Οι Θεριστές, το Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Tribeca και η νέα ταινία του Νίκου Λαμπότ Η Δουλειά της, που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο. 

 Το Ελληνικό Τμήμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα “Ξεπερνώντας τα σύνορα” και 5 ταινίες που ήδη έχουν κάνει πρεμιέρα στην ενότητα “Μία δεύτερη ματιά,” ενώ συνολικά η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται στις 92 ταινίες.

 Στο τμήμα “Επίσημη Πρώτη” παρακολουθούμε τις ταινίες Ακίνητο ποτάμι του Άγγελου Φραντζή, Ελεύθερο θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη, Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Λαπατά, Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11) του Θανάση Σκρουμπέλου, Καταφύγιο ΙΙ: το μονοπάτι του πάγου του Χρήστου Νικολέρη, Μαγικό δέρμα του Κωνσταντίνου Σαμαρά, Τα δάκρυα του βουνού του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, Holy Boom της Μαρίας Λάφη, The Waiter του Στηβ Κρικρή, Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου και Η δουλειά της του Νίκου Labôt που επίσης θα διαγωνιστεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό μαζί με το Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη. 

 Στο τμήμα “Ξεπερνώντας τα σύνορα” επίσης διαγωνίζονται οι Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά, Παύση της Τώνιας Μισιαλή και Night Out του Στράτου Τζίτζη.

 Ο Δημήτρης Κερκινός, αναλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά την επιμέλεια του περίφημου τμήματος “Ματιές στα Βαλκάνια,” που είναι από τα πιο καθιερωμένα κομμάτια της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας 15 έργα της περιοχής των Βαλκανίων που σημείωσαν σημαντική επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ τον περασμένο χρόνο. 

Ειδικοί προσκεκλημένοι

 Στους ειδικούς προσκεκλημένους φέτος, βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο καταξιωμένος Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες, γνωστός για τον βραβευμένο με Όσκαρ Γιο του Σαούλ, ο οποίος κατέφθασε στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας Δύση ηλίου.

 Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία του Ισπανού σκηνοθέτη Χάιμε Ροσάλες, τον οποίο φέτος τιμά το φεστιβάλ με αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του. 

Αφιέρωμα στο έργο του πολυβραβευμένου δημιουργού κινουμένων σχεδίων Ιορδάνη Ανανιάδη κάνει επίσης το φετινό φεστιβάλ, ο οποίος και παρέδωσε Masterclass πάνω στην τέχνη του. 

Τέλος, παρουσία δίνει και ο ελληνικής καταγωγής Ρομέν Γαβράς, ο οποίος συμμετέχει στο φεστιβάλ με την προβολή της ταινίας του Ο κόσμος σου ανήκει. 

 Το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με την πολυαναμενόμενη απονομή των βραβείων και την προβολή της Βελγικής και Ολλανδικής συμπαραγωγής Κορίτσι του Λούκας Ντοντ, που βραβεύτηκε στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών με τα βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci. 

Πηγή : https://slpress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...