11 Μαΐ 2019

Νέα ψηφιακή μετάβαση: Ποιοι θα χρειαστεί να αλλάξουν τηλεοράσεις - αποκωδικοποιητές το 2020

Αλλαγές έρχονται την επόμενη χρονιά στην εκπομπή ψηφιακού σήματος εξέλιξη που θα οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράσουν νέου τύπου αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε. 

O μαγικός κωδικός DVB-T2

Κωστής Χριστοδούλου 08 Μαΐου 2019 17:49 Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από το καλοκαίρι του 2010 όπου αρχικά στην Αττική και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι καταναλωτές έτρεχαν να αγοράσουν αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας ώστε να λαμβάνουν μέσω της DIGEAhttps://www.digea.gr/ το ψηφιακό σήμα.Αντίστοιχες σκηνές δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στη επόμενη διετία καθώς, έστω και καθυστερημένα, η Ελλάδα εισέρχεται στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση καθώς το φάσμα των 700MHz, των συχνοτήτων δηλαδή στα UHF, θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα. 

Μπορεί ο οδικός χάρτης των ενεργειώνhttp://www.mindigital.gr/index.php/ που είχε εκδώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να μην έχει τηρηθεί κατά γράμμα χρονικά όμως όλα δείχνουν ότι αν επικρατήσει η ελληνική νοοτροπία της επιτάχυνσης στο τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020 μπορεί και να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της μετακίνησης που σημαίνει και την νέα ψηφιακή μετάβαση που γίνεται πράξη σιγά σιγά σε όλη την Ευρώπη αυτό το διάστημα. 

Η νέα αυτή μετάβαση μεταφράζεται για τους περισσότερους από τους καταναλωτές και νέος αποκωδικοποιητής ή νέα τηλεόραση καθώς τεχνικά θα είναι "άχρηστοι" για την λήψη του νέου σήματος. 

 Πριν πανικοβληθείτε 

Κομβικό σημείο για το εάν ο αποκωδικοποιητής σας ή η τηλεόραση σας "θα παίζει" και στην εποχή του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος είναι ο χρόνος αγοράς της καθώς την τελευταία διετία τα περισσότερα μοντέλα ήταν τεχνολογίας DVB-T2 (Digital Video Broadcasting 2nd Generation Terestrial) και άρα δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι πέρα από έναν απλό επανασυντονισμό των καναλιών. 

 Εάν δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο στην συσκευή το DVB-T2 ή DVB- T/T2, και δεν είστε σίγουροι αν υποστηρίζει την τεχνολογία, μπορείτε με το μοντέλο ή τον σειριακό αριθμό να ανατρέξετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά και να το ελέγξετε.

 Όπως συνέβη και και στην πρώτη ψηφιακή μετάβαση η τηλεόραση μπορεί να μην "παίζει" όμως με την σύνδεση του νέου αποκωδικοποιητή το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ιδιαίτερα οικονομικά. 

 Τέλος αν σχεδιάζετε να αγοράσετε νέα συσκευή, είτε τηλεόραση είτε αποκωδικοποιητή, βεβαιωθείτε ότι είναι τεχνολογίας DVB-T2 (σ.σ. "δουλεύουν" κανονικά και με το σημερινό σήμα) καθώς αλλιώς θα χρειαστεί να βάλετε ξανά το χέρι στην τσέπη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις αγορές σας καθώς τόσο οι εισαγωγικές εταιρείες όσο και οι αλυσίδες όσο θα πλησιάζει η εποχή στην μετάβαση θα προσπαθούν να ξεστοκάρουν προσφέροντας τα παλιάς τεχνολογίας προϊόντα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...