19 Μαΐ 2019

Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα παραγωγών μελιού

Το Σερφιώτικο  μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή, συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού που θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του μελιού, και το κατατάσσει στα πιο ασφαλή προϊόντα. 

Η τυποποίηση του μελιού, έχει ως σκοπό να προσφερθεί στον καταναλωτή σαν προϊόν που πληρεί τις προϋποθέσεις του Κώδικα Τροφίμων και των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων μέσω των ελέγχων. 

 Το μέλι που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή και πωλείται προς αυτόν απευθείας από μελισσοκόμους (ερασιτεχνικά), ως μέλι δικής τους παραγωγής, στον τόπο συγκομιδής του είδους και σε οργανωμένες Λαϊκές ή Βιολογικές Αγορές, προσφέρεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο σε συσκευασία καθαρού βάρους μέχρι 3 χιλιόγραμμα και σε τιμές που κυμαίνονται από 7-16 €/χλγ. 

Οι έμποροι αγοράζουν το μέλι χονδρικώς σε μεγάλη συσκευασία και το διαθέτουν στα καταστήματα ή το εξωτερικό συνήθως τυποποιημένο και συσκευασμένο.

 Στη σημερινή αγορά, θέση έχει μόνο ο παραγωγός που μπορεί να προσφέρει ποιότητα σε σωστή τιμή.

Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. 

Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να βρούνε επαγγελματικές λύσεις, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία διαρκώς αυξάνεται. Τα δύο τελευταία μάλιστα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στρέφετε προς την μελισσοκομία. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 33% τον νέων που θα επιλέξουν την ζωική παραγωγή, δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με την μελισσοκομία!!! 

Αυτό επιβεβαιώνετε και από το αυξημένο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση σεμιναρίων που πραγματοποιούνται από τον οργανισμό Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Ο τρόπος και τα μέσα συσκευασίας και τυποποίησής του μελιού, όπως άλλωστε και όλων των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων, έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση του προϊόντος αυτού στην αγορά του νησιού  και στον τελικό καταναλωτή. 

Μια μελισσοκομική εκμετάλλευση, για να είναι αποδοτική και να έχει μέλλον, θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και να διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της μελισσοκομίας στο νησί  και αυτό ισχύει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

 Ο τρόπος τυποποίησής του μελιού, σε μία απλή διαδικασία συσκευασίας μπορεί να γίνει φυσικά με απλά μέσα όπως να γεμίζουν τα βάζα από τους πλαστικούς κουβάδες με κάνουλα.

 Οι πλαστικοί κουβάδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως δεξαμενές ηρεμίας που ανά πάσα στιγμή το αποθηκευμένο μέλι μπορεί να συσκευαστεί άμεσα σε βάζα (μισόκιλα,κιλού κλπ.) χωρίς κίνδυνο πασαλείμματος. 


 Το θέμα είναι πώς το προσφέρει ο καθένας, πόσο το σέβεται, πότε το ελέγχει, το αποθηκεύει σωστά, το συσκευάζει σωστά και πόσο ελέγχεται γι αυτό. 

Ποιος έχει το όνοµα, την ιστορία, τη γνώση, την ευθύνη γι αυτό που προσφέρει.

 Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα παραγωγών έναντι των χύμα που κυκλοφορούν με μικρό κόστος τυποποίησης-συσκευασίας. 

 Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σερίφου κάλεσε  τους μελισσοκόμους μέλη του την Κυριακή 12 Μαϊου και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού με θέματα :

 α) Λειτουργία Συνεταιριστικού  Τυποποιητηρίου μελιού, τρόπος και δυνατότητες συσκευασίας,προδιαγραφές προϊόντος και υποχρεώσεις μελών.

 β) Ενημέρωση πάνω στην νομοθεσία για την τυποποίηση και την διάθεση μελιού.

 γ) Επίδειξη χώρου και λειτουργίας μηχανημάτων Τυποποιητηρίου.

Η παρουσία όλων των μελισσοκομων-μελών του Συνεταιρισμού κρίνεται απαραίτητη. Ευχαριστούμε,εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...