12 Μαΐ 2019

Καταστροφή της Βιοποικιλότητας: Η Παγκόσμια Έκθεση Αξιολόγησης του ΟΗΕ


Σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της όλο και μεγαλύτερης απώλειας της βιοποικιλότητας, κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο κατάφεραν να παράγουν την πιο περιεκτική μελέτη για την ζωή στη Γη που έχει αναληφθεί ποτέ. 

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου με επιτροπή καταρτιζόμενη από τη διακυβερνητική πλατφόρμα επιστημονικών πολιτικών για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος (IPBES), με περισσότερα από 1.500 ακαδημαϊκά έγγραφα και εκθέσεις από αυτόχθονες ομάδες.

 Οι συντάκτες ελπίζουν ότι η έκθεση αυτή θα καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και θα δημιουργήσει δημόσια συζήτηση για τη βιοποικιλότητα με τον ίδιο τρόπο που η συζήτηση για το κλίμα διαμορφώνεται από εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

 Η τελική έκθεση παρουσιάζει τα συγκλονιστικά αποτελέσματα, για τα οποία προειδοποιούσαν καιρό οι επιστήμονες. Από τους κοραλλιογενείς υφάλους που χάνονται όλο και γρηγορότερα κάτω από τους ωκεανούς, μέχρι τα τροπικά δάση που μετατρέπονται σε σαβάνες, η φύση καταστρέφεται με ρυθμούς δεκάδες εκατοντάδες φορές υψηλότερους από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

 Αναφέρονται χαρακτηριστικά ότι:

 Η βιομάζα των άγριων θηλαστικών έχει μειωθεί κατά 82%, τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν χάσει περίπου το ήμισυ της περιοχής τους και ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να αφανίσουν – σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών. Στα θαλάσσια είδη, δύο στα πέντε αμφίβια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ενώ ταυτόχρονα και το ένα τρίτο των κοραλλιών που συμμετέχουν στην δημιουργία υφάλων, αλλά και γενικότερα το ένα τρίτο όλων των υπολοίπων θαλάσσιων ειδών.

 Για τα έντομα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση αφού συμμετέχουν στην επικονίαση των φυτών, αναφέρεται ότι ένα στα δέκα απειλείται με εξαφάνιση, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι πληθυσμοί λόγω της επέκτασης του ανθρώπου έχουν καταστραφεί. 

Αυτά τα νούμερα μπορεί να μη φαίνονται σημαντικά αλλά από οικονομική άποψη, η απώλεια επικονιάσεων έχει θέσει σε κίνδυνο περίπου 580 δις. $ παραγωγής καλλιεργειών, ενώ η υποβάθμιση του εδάφους έχει μειώσει την παραγωγικότητα παγκοσμίως κατά 23%. Πηγή : https://www.envinow.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...