12 Μαΐ 2019

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Περιβάλλον, Έργα και Υποδομές

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Περιβάλλον, Έργα και Υποδομές από την Λίλιαν Ντακούμη

Εργαζόμενη στο Ιατρείο του νησιού ως βοηθός μικροβιολόγου-Παρασκευαστρια. 

Έχει έντονη δραστηριότητα στούς Συλλόγους γονέων του νησιού. 

Την δημοτική περίοδο 2011-2014 ήταν εκλεγμένη δημοτική Σύμβουλος και διετέλεσε πρόσεδρος δημοτικού Συμβουλίου. 

Β.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ- ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΕΡΓΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

 1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ Βασική υποχρέωση του Δήμου είναι να παρέχει νερό σε επάρκεια και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Άμεσα ψηφίζουμε νέο κανονισμό ύδρευσης-άρδευσης, για να περιέλθουν όλες διάσπαρτες πηγές του νησιού στη διαχείριση του Δήμου. 

Το νησί σήμερα έχει ανάγκη από 250.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως για τις ανάγκες ύδρευσης όλων των οικισμών του νησιού. 

Μέσα στην επόμενη πενταετία, με την ανάπτυξη που θα υπάρξει, στο νησί οι ανάγκες θα φτάσουν τις 400.000 κυβικά μέτρα.

 Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των αναγκών τις χρειαζόμαστε στην περιοχή Λιβάδι, Λιβαδάκια, Χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Με βάσει αυτά τα στοιχεία σχεδιάζουμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση τις παρεμβάσεις μας αν ο λαός μας εμπιστευθεί τη Διοίκηση του Δήμου. Ιδού μερικά από αυτά που σχεδιάζουμε. 


Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του φράγματος και αυτό σημαίνει ότι η «διαρροή» του φράγματος θα είναι μόνο εκείνη που είναι αναγκαία για περιβαλλοντικούς λόγους. 

Εγκατάσταση διυλιστηρίου για την εκμετάλλευση του φράγματος προς τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού, μέσω ενδιάμεσης δεξαμενής. 

Μελέτη και κατασκευή 2 τουλάχιστον δεξαμενών αποθήκευσης στην περιοχή Λιβάδι, Λιβαδάκια, Χώρα.

 Η αναβάθμιση των βανοστασίων που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με την έκτακτη επιχορήγηση για τη λειψυδρία θα ολοκληρωθεί σε όλες τις δεξαμενές του νησιού. 

Αλλάζουμε σταδιακά τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, σε χώρα και Γαλανή και όπου αλλού προκύψει ανάγκη. 

Αυτοματοποιείτε η λειτουργία όλων των αντλιών τροφοδοσίας των δεξαμενών για να αποφεύγονται οι τεράστιες σπατάλες, σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, που υπάρχουν σήμερα. 

Τα δεκάδες χιλιόμετρα κεντρικών και εσωτερικών αγωγών ύδρευσης που υπάρχουν «πεταμένα» σε όλο το νησί, σταδιακά υπογειοποιούνται για να λόγους υγιεινής και προστασίας από φωτιά. 

Αξιοποιούνται οι δεξαμενές Σκλαβογιάννη-Παναγιάς.

 Επέκταση δικτύων ύδρευσης πάντα με ευθύνη του Δήμου.

 Προχωράμε στην συντήρηση όλων των αντλιοστασίων ύδρευσης και την επισκευή η αντικατάσταση των δοσομετρικών χλωρίωσης. 

Αξιοποίηση και συντήρηση των διάσπαρτων πηγών και ρεμάτων που υπάρχουν στο νησί σε όφελος των μελισσοκόμων, των λίγων κτηνοτρόφων μας και όσων ασχολούνται με ποτιστικές καλλιέργειες.

 2. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ. Αν λέγαμε ότι «ο μεγάλος ασθενής του νησιού» είναι ο βιολογικός στο Τσιλιπάκι, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό. 

Η αποχέτευση Λιβαδιού-Χώρας και ο βιολογικός στο Τσιλιπάκι είχαν από την έναρξη της λειτουργίας τους τεχνικές και διοικητικές αστοχίες οι οποίες ακολουθούν το έργο και την λειτουργία του μέχρι και σήμερα. 

Η εκτίμησή μας είναι ότι «βασικός υπεύθυνος» για την ελειπή επεξεργασία των λυμάτων είναι οι τεχνικές αστοχίες στον παραλιακό αγωγό αποχέτευσης του Λιβαδιού, οι οποίες αν δεν αντιμετωπισθούν δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της βιολογικής επεξεργασίας. 

Ως Δημοτική Αρχή 

 προχωράμε στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν λήξει από 31-12-2015. 

Προχωράμε , μετά από μελέτη, σε γενναία τεχνική παρέμβαση στον μηχανολογικό εξοπλισμό του ΒΙΟΚΑ στο Τσιλιπάκι για μια ανεκτή λειτουργία του. 

Προχωράμε στην, συντήρηση, επισκευή η και την αντικατάσταση, όπου αυτό είναι αναγκαίο, στα αντλιοστάσια της αποχέτευσης. 

Προχωράμε σε μια σοβαρή μελέτη για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν οι τεχνικές αστοχίες του παραλιακού (στεγανοποίηση). 

Προχωράμε στην επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο

 Προχωράμε σε τεχνικές παρεμβάσεις στους δύο μικρούς βιολογικούς, Γαλανής, Καλίτσου, για να υπάρχει μια ανεκτή περιβαλλοντικά λειτουργία. 

 3. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Βασική μας θέση είναι ότι η καθαριότητα η αποκομιδή, η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση της Δημοτικής Αρχής χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ-ΣΔΙΤ κ.λ.π Είμαστε αντίθετοι σε όποια μορφή ιδιωτικοποίησης έργων και υπηρεσιών. 

 Βασικές μας θέσεις είναι η γενίκευση της διαλογής στην πηγή και η μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών. 

 Ως Δημοτική Αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που έχει ήδη ξεκινήσει από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. 

 Αξιοποιούμε την Σύμβαση που υπάρχει μεταξύ Δήμου Σερίφου και Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την ανακύκλωση με μπλέ κάδους.

 Αξιοποιούμε επίσης το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει ψηφισθεί, αλλά θα διεκδικήσουμε οι υποδομές που προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό. 

 Μέχρι να πραγματοποιηθούν όλα αυτά θα πάρουμε μέτρα για την ελάφρυνση του ΧΥΤΑ από την απόθεση των σκουπιδιών χωρίς στοιχειώδη διαλογή με αποτέλεσμα την περεταίρω επιβάρυνσή του και τον κίνδυνο να υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ΧΥΤΑ. 

Προγραμματίζουμε την αγορά μηχανήματος για τον καθαρισμό των δρόμων από την ετήσια βλάστηση. 

 4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΡΓΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Εύρεση κατάλληλου χώρου για την κατασκευή νέου σύγχρονου χώρου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. 

Συντήρηση και επισκευή του παλιού Δημαρχείου το οποίο θα στεγάζει το αρχείο του Δήμου και δραστηριότητες που θα έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. 

Εύρεση χώρου για τη στέγαση της τεχνικής υπηρεσίας, των συνεργείων και των ανταλλακτικών και υλικών του Δήμου Ανάπλαση παραλίας Λιβαδιού με επικύρωση της Μελέτης. 

Μελέτη ανάπλασης πλατείας Αγ.Γεωργίου στο Λιβάδι και της γύρω περιοχής. 

Ανάπλαση πλατείας Μύλων της Χώρας. 

Αξιοποίηση της περιοχής του φράγματος ως ιδιαίτερου μικροκλίματος. 

Διεκδικούμε, μαζί με το λαό της περιοχής, από την κυβέρνηση να υπάρξει πολιτική απόφαση για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού στις περιοχές Μ.Λιβαδιού και Κουταλά, αρχής γενομένης από τις 15 περιοχές που έγιναν παραχωρήσεις το 19ο αιώνα και οι οποίες έχουν εκπέσει υπέρ του Δημοσίου. 
θα ανοίξει το δρόμο για το Υπαίθριο Μεταλλευτικό Μουσείο που θα αναβαθμίσει πολιτιστικά και ιστορικά την περιοχή αλλά και ολόκληρο το νησί. Μετά από σοβαρή μελέτη αξιοποιούμε την τεράστια περιουσία που διαθέτει ο Δήμος σε κτίρια και οικόπεδα. 

 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Την Οργάνωση της πολιτικής προστασίας αναλαμβάνει εντεταλμένος Σύμβουλος που οργανώνει και εκπαιδεύει την εθελοντική ομάδα που υπάρχει ήδη σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας, την πυροσβεστική και τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.

 Προχωράμε σε μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης όλων των ρεμάτων που διασχίζουν παραλιακούς οικισμούς του νησιού Λιβάδι, Αγ.Ιωάννης, Συκαμιά, Μ.Λιβάδι, Κουταλάς κ.λ.π.) 

Μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκινώντας από το Λιβάδι (Καμαλαύκα, Νόχτα, Αυλόμωνας κ.λ.π.) 

Προχωράμε στην διάνοιξη χωματόδρομων πυρόσβεσης. Προγραμματίζουμε σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες, την κατασκευή μικρών φραγμάτων (Διποτάματα-Πλεκτή κ.λ.π.) 

 6. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ Ως Δημοτική Αρχή θα προχωρήσουμε στην αγορά νέου πιο ευέλικτου Δημοτικού Λεωφορείου. 

Διεκδικούμε από την περιφέρεια την συντήρηση του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού.

 Σύνδεση του Λιβαδιού (Αυλόμωνα)με τον Βόρειο περιφερειακό για την οποία υπάρχει προγραμματική Σύμβαση με την περιφέρεια και ήδη είναι έτιμες οι μελέτες. Κλείσιμο της εκκρεμότητας των 500 μέτρων που υπάρχει επί 8 χρόνια στην περιοχή Γανέματος του Νότιου περιφερειακού. 

Μελέτη παρακαπτηρίων δρόμων για την απαλλαγή Λιβαδιού και χώρας από την κυκλοφοριακή ασφυξία. 

Μελέτη και προγραμματισμός διάνοιξης δρόμου Γαλανής Συκαμιάς. 

Διάνοιξη δρόμου Τράχυλα-Τριαντάφυλου, σύμφωνα με την μελέτη που έχει αναλάβει να ετοιμάσει ο τοπικός Σύλλογος. 

Διάνοιξη διαφόρων Αγροτικών δρόμων σε συνεργασία με τον τοπικό συνεταιρισμό και προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν άμεσο αγροτικό ενδιαφέρον (π.χ Οινοποιείο). Ολοκλήρωση του χώρου στάθμευσης στη Χώρα. 

Εξασφάλιση χώρων στάθμευσης στο Λιβάδι. 

Για την Ακτοπλοϊα: Δεν έχουμε ούτε σκορπάμε αυταπάτες τι φταίει για την έλλειψη σταθερής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με τον Πειραιά, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 

Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι τα δρομολόγια ουσιαστικά τα καθορίζουν 5-6 Ναυτιλιακές εταιρείες σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιωτών. 

Επιδιώκουμε και απαιτούμε, από την εκάστοτε κυβέρνηση, σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους, την δρομολόγηση πλοίων σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών μας και των κατοίκων τους. 

 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ο υποψήφιος Δήμαρχος είναι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις. 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...