21 Σεπ 2019

Νέο εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας με τίτλο: «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες»

Καθώς ο πληθυσμός των ανθρώπων παγκοσμίως που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι του εξαιτίας της βίας και των συρράξεων βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ευρώπη και την Ελλάδα, φιλοξενούν έναν αυξανόμενο αριθμό μαθητών προσφύγων. 

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται έτσι αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις προσπαθώντας να κατανοήσουν αλλά και να εξηγήσουν στους μαθητές τους το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού και την πολυπλοκότητά του. Από την άλλη, η πρόσβασή τους σε ευκαιρίες για επιμόρφωση και καθοδήγηση σχετικά με το πώς μπορούν να εντάξουν καλύτερα τα παιδιά πρόσφυγες στην τάξη τους, μπορεί να είναι περιορισμένη. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να παράσχει υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς και σχολεία στην Ευρώπη, το περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης της Υ.Α. δημιούργησε μια σειρά εκπαιδετικού υλικού σε αυτά τα θέματα, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα ελληνικά και τα αγγλικά.

 Η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» περιλαμβάνει προτεινόμενες δραστηριότητες για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τους πρόσφυγες, το άσυλο, τη μετανάστευση και την ανιθαγένεια, καθώς και μια ενότητα με οδηγίες και συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη ένταξη των μαθητών προσφύγων στην τάξη τους.

 Οι εκπαιδευτικοί και οι επιμορφωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνδυαστικά το υλικό αυτό με άλλα αντίστοιχα ή να το προσαρμόσουν προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και το υπόβαθρο των μαθητών τους. 

 Το υλικό περιλαμβάνει μια σειρά από επεξηγηματικά βίντεο κινουμένων σχεδίων και αντίστοιχα φύλλα εργασίας σχετικά με όρους όπως πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένοι και άσυλο. 

Επιπλέον, περιλαμβάνει πηγές για στοιχεία, δεδομένα και γραφήματα κατάλληλα για μαθητές σχολικής ηλικίας, που βοηθούν στην προσέγγιση του θέματος μέσα στην τάξη και την αντίληψη της κλίμακας του αναγκαστικού εκτοπισμού ως παγκόσμιο φαινόμενο. Σημαντικό μέρος του υλικού αποτελεί επίσης μια σειρά οδηγών με δραστηριότητες κατάλληλες για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, μαζί με συνοδευτικά βίντεο και σχέδια μαθήματος για την επεξεργασία τους μέσα στην τάξη. 

 Η ένταξη νέων μαθητών στην τάξη μπορεί συχνά να συνοδεύεται με προκλήσεις όπως οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχέση με την εκμάθηση της γλώσσας και η προσαρμογή τους σε ένα νέο πολιτισμικό περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» έχει στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν πώς το άγχος και το ψυχικό τραύμα μπορεί να επηρεάζουν τους μαθητές πρόσφυγες, παρέχοντας συμβουλές και οδηγίες για την συμπερίληψή τους στην τάξη. Τέλος, το υλικό περιλαμβάνει οδηγίες για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί την απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων για τα παιδιά που έχουν διαφορετική μητρική γλώσσα. 

 Εκτός από τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, η Αντιπροσωπεία της Υ.Α. στην Ελλάδα προσπαθεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προσφύγων μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα συνεργασίας με φορείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, που θα υλοποιηθεί φέτος για 23η χρονιά.

 Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, υλοποιείται το πρόγραμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κι αν ήσουν εσύ;», το οποίο έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα πάνω από 8.000 εκπαιδευτικούς και 19.000 μαθητές μέσα από εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, μαθητικά φεστιβάλ και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινότητας.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...