21 Σεπ 2019

Σώστε τη Σίφνο! Σώστε τις Καμάρες! / Save Sifnos! Save Kamares!

Η Σίφνος είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα νησιά της Ελλάδας, στο συγκρότημα των Κυκλάδων. 

Οι Καμάρες, εκτός από λιμάνι της Σίφνου, είναι και ένας υπέροχος τόπος αναψυχής και διακοπών: διαθέτει μια καταπληκτική αμμώδη παραλία, (η οποία επί πολλά χρόνια βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης), γραφικές ταβέρνες και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, μαγαζιά με ντόπια προϊόντα, περιπάτους σε εκκλησάκια και μία από τις εντυπωσιακότερες δύσεις ηλίου στην Ελλάδα. 

Εδώ και πολλά χρόνια αυτός ο διπλός χαρακτήρας των Καμαρών, ως λιμανιού και ως τόπου αναψυχής, συνδυάζεται άψογα, κάνοντας τις Καμάρες ελκυστικές και επιθυμητές για όλους, αλλά και συμβάλλοντας στην καλή εικόνα ολόκληρου του νησιού.

 Τα χρόνια πέρασαν και το λιμάνι των Καμαρών χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των κατοίκων του, των ταξιδιωτών και των παραθεριστών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπόνησε και προωθεί ένα σχέδιο το οποίο είναι, δυστυχώς, πολλαπλά καταστροφικό. 

 Αντί να αναζητηθεί μία λύση ήπιας παρέμβασης που να προσφέρει την ζητούμενη λειτουργικότητα και που να σέβεται και να διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την πολυσύνθετη λειτουργία του τόπου, το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ένα τερατώδες λιμάνι με τεράστιες επιφάνειες τσιμέντου το οποίο διαλύει και υποβαθμίζει όλες τις άλλες λειτουργίες που καθιστούν τις Καμάρες τόπο άξιο να τον ζεις, να τον θυμάσαι και να επιστρέφεις σε αυτόν. 

Συγχρόνως, το σχέδιο αυτό εγγράφει ολόκληρη την Σίφνο στην καταστροφική και αναχρονιστική προοπτική του μαζικού τουρισμού, κατάρα από την οποία πολλά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν τώρα να απαλλαγούν. 

 Υπογράφοντας το κείμενο αυτό, ζητάμε να μην προχωρήσει η εφαρμογή του καταστροφικού αυτού σχεδίου για το λιμάνι των Καμαρών.

 Να εκπονηθεί ένα καινούργιο σχέδιο στηριγμένο σε τεχνογνωσία που ασπάζεται την λογική και την φιλοσοφία της ήπιας, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο θα σέβεται και θα διατηρεί τον χαρακτήρα και την παράδοση των Καμαρών αλλά και ολόκληρης της Σίφνου.
υπογράψτε Εδώ
 Πηγή

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...