15 Σεπ 2019

Τα δένδρα στις παραλίες της Τήνου πεθαίνουν όρθια

ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ; Γράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ιωάννης Ψάλτης

 Τήνος 5 Σεπτεμβρίου 2019 

 Πληθαίνουν οι φωνές των συμπατριωτών μας, που διαμαρτύρονται και εκφράζουν την αγωνία τους αλλά και την ανησυχία τους, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα αλμυρίκια στις παραλιακές ζώνες του νησιού μας και όχι μόνο. 

Όλοι φοβούνται ότι θα ξεραθούν τα αλμυρίκια, όπως συμβαίνει με τους φοίνικες με την επιδρομή των σκαθαριών.

 Ρωτάνε: Τι κάνει ο Σύλλογος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ; 

Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα του Συλλόγου, που αφορούσε το άσπρισμα των κορμών και την απεντόμωση των δένδρων ; Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες : 

1ον:Θέλω με τη παρούσα επιστολή μου να σας καθησυχάσω. Τα αλμυρίκια στις παραλίες μας, δεν ξεράθηκαν ούτε πρόκειται να ξεραθούν. 

Η φύση φροντίζει και επουλώνει τις πληγές της. Σύντομα τα δένδρα θα πρασινίσουν και πάλι,( αφού βέβαια κάνουν το βιολογικό τους κύκλο οι διάφοροι μικροοργανισμοί οι οποίοι κατά εκατομμύρια, έχουν φωλιάσει πάνω στα δένδρα). 
Είναι γεγονός ότι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ασθένειες των δένδρων. 

Το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν έλθει δηλαδή η επόμενη άνοιξη και βρει τα δένδρα εξασθενημένα και τα μικρόβια εγκατεστημένα μόνιμα πάνω σε αυτά. 

 2ον: Το εθελοντικό πρόγραμμα του Συλλόγου μας, δεν υλοποιήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια (2018-2019), εξαιτίας αντικειμενικών λόγων. 

Από την ίδρυση του Συλλόγου και για 10 ολόκληρα χρόνια(1975-1985) και αργότερα, φυτεύαμε μαζικά χιλιάδες αλμυρίκια στις παραλίες, με τη συμμετοχή των 500 μελών μας, τις χορηγίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης , των μαθητών και των δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της Τήνου και ιδιαίτερα των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής Τήνου. 

Εκτελέσαμε την ίδια περίοδο, σημαντικά έργα πρόσβασης προς τις παραλίες για τη διευκόλυνση των λουόμενων ( σκαλιά, διαδρόμους, χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων κλπ). 

- Παράλληλα αναπτύξαμε το πρόγραμμα Προστασίας των δένδρων και την βελτίωση της αισθητική τους παρουσίας, με το σωστό κλάδεμα, το ασβέστωμα των κορμών των δένδρων και την απεντόμωσή τους.

 - Για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, συνεργαστήκαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα μέλη μας και τους επιχειρηματίες της Τήνου. 

Ο Δήμος Τήνου συνεισέφερε τα υλικά (ασβέστη και εργαλεία) και φρόντιζε για την αποκομιδή των κλαδιών –μπαζών που συγκεντρώναμε).

 Μέλη μας και οι επιχειρηματίες κάλυπταν με τις χορηγίες τους τις δαπάνες των εργατών και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε ακόμη τον συντονισμό των έργων.

 - Το 2011 για πρώτη φορά, ο Δήμος Τήνου αποφάσισε όπως, μέσω του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, να αναλάβει εξολοκλήρου την εκτέλεση του προγράμματος προστασίας των δένδρων (άσπρισμα-κλάδεμα-αποκομιδή απορριμμάτων) με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, με εξαιρετική επιτυχία. 

- Χαιρετήσαμε με ενθουσιασμό την απόφαση αυτή, που μας ελευθέρωνε από μια πολύ δύσκολη και υπεύθυνη εργασία. Πιστέψαμε ότι είχαμε πείσει το Δήμο Τήνου, να συμπεριλάβει στις υποχρεώσεις του, το έργο προστασίας των δένδρων, τουλάχιστον στις πλαζ του νησιού. 

- Τον ενθουσιασμό μας διαδέχτηκε η απογοήτευση, γιατί ο Δήμος εγκατέλειψε τα δένδρα, τα επόμενα χρόνια 2012 και 2013.

- Αρχίσαμε τις διαβουλεύσεις και ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή. Με την αγάπη των συμπατριωτών μας, επαναλάβαμε το εγχείρημα μέχρι και το 2017 (κλάδεμα-άσπρισμα-απεντόμωση-απομάκρυνση απορριμμάτων από τις παραλίες).

 - Το 2018 οι επιχειρηματίες της Τήνου δεν απάντησαν στο προσκλητήριο του Συλλόγου μας , ακόμα και η Αδελφότητα των Τηνίων της Αθήνας, έπαψε να μας χορηγεί το μικρό αλλά ουσιαστικό για εμάς βοήθημα των 200 ευρώ, που μας έστελνε ανελλιπώς από το 1975. 

- Οι επιχειρηματίες θέλοντας να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να χρηματοδοτήσουν αυτή τη δράση, δηλώσαν ότι, εφόσον νοικιάζονται οι παραλίες και εισπράττονται σημαντικά ποσά από το Δήμο Τήνου και την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου , είναι λογικό, μέρος αυτών των εσόδων, να διατίθεται αποκλειστικά για την προστασία και την περιποίηση των δένδρων.

 Ήταν λοιπόν φυσικό αυτή η σπουδαία δράση του Συλλόγου μας, να ακυρωθεί στην πράξη. Αν συνεχιστεί όμως η εγκατάλειψη των δένδρων από όλους μας, θα έχουμε πράγματι οδυνηρά αποτέλεσμα. 

Τα δένδρα στις παραλίες ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ, και το φαινόμενο αυτό, θα επεκταθεί και σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες της ενδοχώρας μας.

 Κρούομε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου και παρακαλούμε όπως ο Δήμο μας αλλά και το Επαρχείο μας και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις, για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος. 

Εμείς δηλώνουμε ότι, θα είμαστε κοντά τους , στη πρώτη γραμμή δράσης για το καλό όλων μας . Για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, που είμαι βέβαιος ότι όλοι μας την αγαπάμε τόσο πολύ. Για το Δ.Σ. του Συλλόγου 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ιωάννης Ψάλτης 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...