27 Σεπ 2019

Σειρά περιβαλλοντικών δράσεων στο νησί της Σερίφου από το πρόγραμμα Sea Change

Πληθώρα σημαντικών δράσεων πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του προγράμματος SeaChange Greek Islands, στο νησί της Σερίφου. Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands που σχεδίασε και υλοποιεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη είναι να συμβάλει στην αλλαγή της σχέσης μας με τη θάλασσα. 

Να μας παρακινήσει να κατανοήσουμε την αξία του περιβάλλοντος, να διατηρήσουμε την ομορφιά της παρθένας φύσης, να συνεργαστούμε για την προστασία του πιο σημαντικού μας περιουσιακού στοιχείου. 

 Το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια δέσμη δράσεων στα νησιά των Κυκλάδων. Συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση, την εμπειρία από τον χώρο της εκπαίδευσης, τη δουλειά στο πεδίο, καθώς και τις καλές διεθνείς πρακτικές, αναλαμβάνει δράση σε τομείς αιχμής για την προστασία της θάλασσας και την υποστήριξη των ανθρώπων της. 

Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, πρόγραμμα citizen science για εφήβους και καθαρισμούς ακτών και βυθών. 

Καθώς η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων των νησιών και η δέσμευσή τους για την υποστήριξη των αξιών του προγράμματος αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία και τη μακροπρόθεσμη αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των νησιωτικών δήμων. 

Επίσης, σε κάθε νησί ορίζεται ο τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος που ενδυναμώνει τους υπόλοιπους κατοίκους και συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών. Όπως σημειώνεται από το Ίδρυμα, «η αλλαγή στην αντίληψή μας για το θαλάσσιο περιβάλλον και στις πρακτικές προστασίας του είναι υπόθεση συλλογική και μακροχρόνια.

 Με αρχές την ισότιμη συνεργασία, τη δέσμευση στον κοινό σκοπό και τη διάθεση για αλλαγή -ατομικά και συλλογικά-, μπορούμε να ανασχέσουμε τις κακές συνήθειες ετών, να σταματήσουμε την αδιαφορία και να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος». 

 Δυναμική συμβολή της Σερίφου στην προστασία του περιβάλλοντος 

 Στη Σέριφο, η ομάδα του προγράμματος SeaChange Greek Islands πραγματοποίησε πολυεπίπεδες δράσεις στη διάρκεια δύο επισκέψεων. Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ακτών στις παραλίες Λιβαδάκια, Άη Γιάννης, Βαγιά, Αυλόμωνας, Άγιος Σώστης (2 παραλίες), Ψιλή Άμμος και Μέγα Λιβάδι. Τα ευρήματα καταγράφηκαν στην ειδική εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να συμβάλουν στην κατανόηση της θαλάσσιας ρύπανσης και την ενίσχυση της σχετικής έρευνας. 

 Μάλιστα, στη Βαγιά, η οποία είναι η πρώτη παραλία με ζώνη ελεγχόμενου καπνίσματος στην Ελλάδα και που ήταν ένα πείραμα που το πρόγραμμα δοκίμασε στη Σέριφο, καθώς ήταν πολύ επιβαρυμένη από τους καπνιστές. Σε διάστημα 40 ημερών, ο Γιάννης, ο SeaChanger "φύλακας - άγγελος" της παραλίας, μάζεψε 4.558 αποτσίγαρα που κρατήθηκαν μακριά από την παραλία.

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στα παιδιά του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπαν «ναι» στη δημιουργία Περιβαλλοντικού SeaChange Club. 

 H ενημέρωση στις τοπικές επιχειρήσεις, με επιτόπιες επισκέψεις σε καταστήματα παράκτιων θέσεων, προώθησε τη συζήτηση για τα πλαστικά μιας χρήσης και την ανάγκη για περιορισμό τους. 

Ορισμένες από αυτές ασπάστηκαν τις αξίες του προγράμματος, όπως το αρτοποιείο “Επιούσιον” στο λιμάνι, το οποίο παρέχει καφέ σε μειωμένη τιμή σε όσους επιλέγουν επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, καθώς και το “ΘΗΤΑ”, το οποίο θέλει να συμπεριλάβει στα προς πώληση είδη το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι του προγράμματος. 

Σε αυτά τα καταστήματα, αλλά και σε άλλα, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν το ποτήρι που τους δόθηκε. Σημαντική για την ανάδειξη των σκοπών του προγράμματος ήταν η συνεργασία με το Serifos Sunset Race, ενός επιτυχημένου αγώνα δρόμου και κολύμβησης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο νησί.

 Ο αγώνας 5 χλμ., στον οποίο συμμετείχαν μέλη και φίλοι της ομάδας προγράμματος, ονομάστηκε SeaChange Race, ενώ εθελοντές του προγράμματος παρέμειναν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής για τη συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών νερού που δίνονταν στους δρομείς. 

Στο τέλος των αγώνων δρόμου και κολύμβησης πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί των ακτών Βαγιά και Αυλόμωνας με τη συμμετοχή αθλητών, μεταφέροντας το μήνυμα του προγράμματος για καθαρές θάλασσες και ακτές. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...