5 Μαρ 2020

Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει... Θήρα

Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει τον κύκλο συναντήσεων “Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει... Θήρα 2020”. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος, το φεστιβάλ αυτό, έχει ξεκινήσει από την ΕΛΛΕΤ, πριν από 16 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει πρόσφατες ελληνικές και ξένες παραγωγές για θέματα περιβάλλοντος επίκαιρα όσο ποτέ. 

 Στην Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος συναντήσεων με θέμα την οικολογία, ο οποίος θα διαρκέσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με 1-2 προβολές κάθε μήνα, σε διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού. 

Οι ταινίες-ντοκιμαντέρ, θα ακολουθούνται από ανοιχτή συζήτηση με προσκεκλημένους συντελεστές, αλλά και με ανθρώπους σχετικούς με την θεματική της καθεμίας, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην κατανόηση και την ερμηνεία τους.

 Η συγκεκριμένη δράση παρουσιάζει τα φαινόμενα της εποχής, θυμίζοντάς τη σημασία μιας βιώσιμης κοινωνίας, ευαισθητοποιημένης σε καίρια ζητήματα όπως είναι η αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων, η κλιματική αλλαγή, η διάσωση των σπόρων ως παράγοντας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η διαχείριση της ακραίας κατανάλωσης τροφής (και γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής να καταλήγει στα σκουπίδια), το πρόβλημα του υπερτουρισμού, ο έλεγχος στην άναρχη ανοικοδόμηση, αλλά και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν την παράδοση του τόπου, όπως η χρηστικότητα και η διάσωση της τέχνης των καϊκιών που συγκρούεται με τις επιδοτήσεις που οδηγούν στην καταστροφή τους. 

 Στις επιλεγμένες προβολές ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη της ΕΛΛΕΤ, θα παρουσιαστεί μια ποικιλία θεμάτων, θίγοντας τους προβληματισμούς μας για την τωρινή εξέλιξη του οικοσυστήματος και του κοινωνικού ιστού, μέσα από την ενημέρωση και την συζήτηση.

 Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ενημερώσει αλλά και να εμπνεύσει χρησιμοποιώντας παραδείγματα που ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα ζωής προς μια κατεύθυνση συμβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον. 

 Πρόγραμμα προβολών τον Μάρτιο 

 Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών στη Θήρα 2020, ξεκινά τον Μάρτιο, προβάλλοντας τις ταινίες – ντοκιμαντέρ, στο Μπελλώνειο Ίδρυμα στις 18:30.

 Το τοπικό παράρτημα Θήρας της ΕΛΛΕΤ καλεί όλους να συμμετέχουν στην ανοικτή συζήτηση που θα ακολουθεί μετά από κάθε προβολή, με το κοινό και τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης.

 05/03/2020

 – “The Mermaids' Tears: Oceans of Plastic” Το ντοκιμαντέρ “The Mermaids' Tears: Oceans of Plastic”, αφηγείται την μετατροπή των ωκεανών σε χωματερές πλαστικού. Οι θάλασσες μας ρυπαίνονται καθημερινά με μικροπλαστικά, και οι χημικές τους ουσίες έχουν ως αντίκτυπο να διαταράσσουν βασικές λειτουργίες των ζώντων οργανισμών και του οικοσυστήματος. Γιατί όμως κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι σοβαρές ενδείξεις; Sandrine Feydel, γαλλική παραγωγή του 2009, 52’

 19/03/2020 

–“ Φωνή Αιγαίου” Μέσα από την ματιά της σκηνοθέτριας, Λυδίας Καρρά (πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ), γνωρίζουμε το Αιγαίο μιας άλλης εποχής, 15 χρόνια πριν, το οποίο σήμερα εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς, για να αναδυθεί μια άναρχη ανοικοδόμηση, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Ιστορικά αρχεία μας παρουσιάζουν, τον πόλεμο, την μετανάστευση, αλλά και την άνοδο της ναυτιλίας. 

Κάτοικοι και μελετητές πλέκουν το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Η ταινία σ ’ένα άλλο επίπεδο πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. 
Νέες δημιουργικές ιδέες προβάλλουν…..

. Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «...το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας...». Λυδία Καρρά, ελληνική παραγωγή του 2004, 61’ Το τοπικό παράρτημα Θήρας της ΕΛΛΕΤ προσκαλεί το κοινό “να παραμείνετε για να απολαύσουμε μαζί ένα ποτήρι κρασί, μετά την προβολή της κάθε ταινίας”. 

 Οι προβολές πραγματοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

 Η Συντονιστική Ομάδα, η οποία έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια, αποτελείται από τους κ.κ. Γιώργο Δαμίγο, Νίκο Δελένδα, Άννα Ζαχαράκη, Μαρία Θεοδόση, Καρολίνα Ρικάκη, 

 Λίγα λόγια για την ΕΛΛΕΤ και την Τοπική Επιτροπή Θήρας Το παράρτημα Θηρας της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018. 

 Η Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης λειτουργεί βάσει του κανονισμού της Ελληνικής Εταιρείας, με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον, και δραστηροποιείται στην νήσο Θήρα και Θηρασία της Σαντορίνης. 

Το παράρτημα της Τοπικής Επιτροπής Σαντορίνης προέκυψε από μία ανάγκη: Να υπάρξει μια πλατφόρμα που να στεγάζει ανθρώπους που αγαπούν και προβληματίζονται για την δημιουργική πορεία και την επιβίωση του νησιού της Σαντορίνης στην σύγχρονη εποχή. Στόχος της Επιτροπής είναι:

 - να δώσει βήμα σε δημιουργική ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων

 - να προβάλλει, να αναδείξει και να προστατεύσει την πολιτισμική και γωμορφολογική φυσιογνωμία της Σαντορίνης 

 - να συμβάλλει στην επικοινωνία των φορέων και των ατόμων 

 - να καταθέτει τις θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη 

 - να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές επισημαίνοντας προβλήματα - να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες

 - να προβάλλει τις δραστηριότητες πολιτισμού

 - να διοργανώνει δράσεις, ημερίδες και να συμμετέχει σε δραστηριότητες εθελοντισμού 

 Όπως αναφέρεται στη σελίδα της Τοπικής Επιτροπής Σαντορίνης της ΕΛΛΕΤ στο facebook, «διανύουμε την εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή την εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της παγκόσμιας επικοινωνίας με την σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η πληροφορία που μεταδίδεται κυρίως με τη δύναμη της εικόνας είναι καταλυτική και τείνει να υποκαταστήσει την ίδια την πραγματικότητα. 

 Όμως η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι η καθημερινότητα της διαβίωσης, τα σχολεία των παιδιών, η διαχείρηση των απορριμάτων, το κυκλοφοριακό, οι συνθήκες εργασίας, το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον, η νομοθεσία. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...