26 Δεκ 2022

Σύρος Natura 2000: Φορείς και πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο


Kάλεσμα προς όλες τις ενδιαφερόμενες και θιγόμενες πλευρές ώστε να καταθέσουν προτάσεις επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Σύρου σχετικά με τις περιοχές Natura 2000 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων απευθύνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ώστε να προωθηθούν στο σύνολό τους και αυτούσιες προς τη μελετητική ομάδα που συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά όλων των Δήμων μέσω της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα προ ημερών, έφερε αποτέλεσμα ώστε να μπορέσει να υπάρξει διαβούλευση επί της ουσίας και η τοπική κοινωνία να καταθέσει τις απόψεις της. Ως εκ τούτου, ο Δήμος καλεί κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, φορέα ή πολίτη, να συντάξει τις προτάσεις του και να τις δώσει στον Δήμο μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή η προθεσμία δίδεται ώστε να υπάρξει οργανωμένη επεξεργασία από πλευράς πολιτών και φορέων και ο Δήμος να συγκεντρώσει όλες τις γνώμες οι οποίες και θα αποσταλούν στη μελετητική ομάδα εγκαίρως, ώστε να τις αποδώσει με τη σειρά της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού πρωτίστως τις ενσωματώσεις ως παρατηρήσεις.

Άλλωστε η μελετητική ομάδα που μετέβη προ ημερών στη Σύρο παρείχε τη σχετική δέσμευση πως θα συμπεριλάβει όλες τις προτάσεις που θα προέλθουν από την τοπική κοινωνία.

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά από παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης στην τελευταία και προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις από τον Δήμαρχο σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που θα προωθηθούν προς τη μελετητική ομάδα που συνέταξε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου τόνισε τα εξής: “Με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου μας προς οκτώ αποδέκτες και φορείς της Σύρου τονίζεται πως η μελετητική ομάδα εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης παρότι δεν όφειλε, με δική της πρωτοβουλία ανέλαβε τη δια ζώσης ενημέρωση των φορέων του νησιού μας για τις προστατευτέες περιοχές Natura 2000. Παραμένοντας στη θέση που εκφράσαμε ως μείζονα μειοψηφία για τον αιφνιδιασμό και τη μεγάλη αγωνία να εκφραστούν οι θέσεις και οι προτάσεις των φορέων της Σύρου για το πολύτιμο κομμάτι της Απάνω Μεριάς, ρωτάμε επιπλέον τα εξής:

Υπάρχει πλέον η επικοινωνία που επιβάλλεται να υπάρχει με τη μελετητική εταιρεία από πλευράς Δήμου κι αν ναι, πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε ως Δημοτική Αρχή την όλη κατάσταση.

Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά το τεράστιο κείμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης παραμένει η βάση για διαβούλευση και συζήτηση, πώς σκοπεύετε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα; Τι περιθώριο υπάρχει οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας δια του Δήμου να γίνουν αποδεκτές; Ποιους στόχους έχετε θέσει και τέλος πώς έχετε στο πλάνο σας να γίνει η διατύπωση απόψεων επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή Natura 2000 από τους οκτώ αποδέκτες; Αυτές οι απόψεις θα διαβιβαστούν ως έχουν ή θα συγκεραστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου;”.

Διαβούλευση στο κενό…

Σε απαντήσεις προχώρησε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας μιλώντας αρχικά για τη διαδικασία της διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε.

“Νομίζω πως δεν διαφωνεί κανείς ότι δυστυχώς ξεκίνησε μία διαδικασία της διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε. Προσωπική άποψή μου είναι ότι δυστυχώς δεν προχώρησε η όλη διαβούλευση. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία του κόσμου και την ένταση που είχε, όμως εάν άφηνε να γίνει η όλη συζήτηση θα μπορούσε να ενημερωθεί επί της ουσίας. Στα σημεία στα οποία όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσε να σταθεί και να κάνει προτάσεις” τόνισε, ενώ επεσήμανε ακόμη πως και ο Δήμος αιφνιδιάστηκε για τη διαβούλευση αφού δεν προηγήθηκε ενημέρωση.

“Και εμείς το πληροφορηθήκαμε όπως κι εσείς με το “κλείσιμο” της αίθουσας που ζήτησαν την παραχώρηση χώρου. Από εκεί και μετά, αμέσως το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Πολεοδομία η δική μας και είχαμε και επαφή με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων είχαν θέσεις πολύ εμπεριστατωμένες. Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε το πράγμα όπως θα έπρεπε” πρόσθεσε, εξηγώντας παρακάτω πως πλέον υπάρχει το περιθώριο της συλλογής όλων των απόψεων.

Ανεξαιρέτως θα μεταφερθούν όλες οι προτάσεις

Ειδικότερα, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε στο θέμα της παράτασης που δόθηκε για να μπορέσουν να κατατεθούν προτάσεις.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της παράτασης. Το γνωρίζουμε όλοι και ανακοινώθηκε. Υπάρχει για τη διαβούλευση μία παράταση και αυτή είναι μέχρι 1η Μαρτίου. Έφυγε χαρτί από την Υπηρεσία με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον στους φορείς και σε όλους τους εμπλεκόμενους - και βλέπετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς πέρα από τους πλέον ειδικούς είναι και ο σύλλογος μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, ο αγροτικός σύλλογος κ.α. - άνθρωποι που θίγονται τα συμφέροντά τους και μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους” τόνισε σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις του Δήμου, προσθέτοντας ακόμη πως, το ορθό είναι να αποσταλούν αυτούσιες οι όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις.

“Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το σωστότερο είναι όλα αυτά να μαζευτούν και να διαβιβαστούν προς την εταιρεία που έχει κάνει τη Μελέτη. Οποιοσδήποτε συγκερασμός γίνει, μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος κάτι να παραληφθεί ή να μην θεωρηθεί τόσο σοβαρό και να υπάρξουν προβλήματα. Ενώ αν πάνε αυτούσιες οι προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων και θιγομένων επάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι ό,τι καλύτερο” σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Γι αυτό τον λόγο το στείλαμε από τώρα ώστε να υπάρξει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε να μπορέσουμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα στείλουμε προς την εταιρεία. Δεν έχουμε ξεχάσει κάποιον”. Ο ίδιος προέβη και σε θετικό σχολιασμό για την αμεσότητα της ανταπόκρισης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

“Υπάρχουν ήδη γνωστές οι προτάσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων και πολύ εμπεριστατωμένες και αιτιολογούν με τον καλύτερο τρόπο το οικιστικό κομμάτι και αυτός ήταν ο μεγάλος προβληματισμός, δηλαδή εκεί που μιλάμε για την απόλυτη απαγόρευση να κάνουν λόγο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 150 κλινών;” υπογράμμισε, σημειώνοντας τέλος πως και οι απόψεις των πολιτών θα συλλεχθούν από την Κοινότητα Άνω Σύρου. “Η Κοινότητα Άνω Σύρου θα καταγράψει και θα μεταφέρει τα αιτήματα” συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο, λειτουργώντας καθησυχαστικά για τη μεταφορά όλων των απόψεων.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...