14 Δεκ 2022

Η Σίκινος πηγή έμπνευσης της σύγχρονης σκέψης


Το Little Islands Festival είναι μια γιορτή οπτικοακουστικών τεχνών που ξεκινά από τη Σίκινο και φιλοδοξεί να συνδέσει όλο και περισσότερα μικρά ελληνικά νησιά. Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης που ενώνει το τοπίο του Αιγαίου με τη σύγχρονη κουλτούρα και τη δυναμική των νέων μέσων.

Υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία που αναζητά νέους τόπους και τρόπους έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά , τη μοναδικότητα και τη δύναμη των μικρών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμά του φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα έργων που φέρουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μέσου, όπως: εγκαταστάσεις, χαρτογράφηση προβολής, παραστάσεις A/V, VR, τέχνη συγκεκριμένης τοποθεσίας, μουσική, video art, animation, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και εργαστήρια . Σε συνεργασία με καλλιτέχνες που πειραματίζονται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προωθεί τον διάλογο για την αποκέντρωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων και υποστηρίζει ενεργά την αλληλεπίδραση μεταξύ τόπου, καλλιτεχνών και επισκεπτών .

Ο άνθρωπος και η φύση μέσα από την τέχνη

Το 5ο Little Islands Festival με αφετηρία τη Σίκινο προσκαλεί καλλιτέχνες νέων μέσων και παραστατικών τεχνών να καταθέσουν προτάσεις που συνομιλούν με την οικολογία, την ανθρωπολογία, και την επιστήμη στον μακρύ διάλογο για τη σχέση ανθρωπότητας και φύσης. Το νησιωτικό όριο, που όπως και η ίδια η ζωή αναδύεται από το υγρό στοιχείο, γίνεται ο κατεξοχήν τόπος διερεύνησης των αντιφάσεων της σύγχρονης ανθρωπογεωγραφίας μέσα από την τέχνη.

Στις Κυκλάδες, τα σύμβολα και οι αρχετυπικές δομές της φύσης -από την κατοίκηση και την καλλιέργεια, μέχρι την ανάγκη σύνδεσης με το ιερό, υπέδειξαν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο χώρο. Οι φυσικοί περιορισμοί που επέβαλαν το κλίμα και η γεωμορφολογία οδήγησαν την ανθρώπινη δημιουργικότητα να συλλάβει το “ανεπιτήδευτο”, το “πρωτογενές” και το “ουσιώδες” ως διεκδίκηση του “αναγκαίου”, και να συνθέσει ένα τοπίο- καθρέφτη της κουλτούρας, της ιστορίας, των αξιών των νησιωτών.

Σε αυτό το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο που μοιάζει αμετάβλητο στο χρόνο, αντικατοπτρίζονται σήμερα σύγχρονοι κοινωνικοπολιτισμικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί. Υπερτουρισμός, κλιματική αλλαγή, παγκοσμιοποίηση καθώς αποτυπώνονται στο χώρο, υπερτονίζουν τις αλληλεξαρτήσεις αγροτικού-αστικού και τοπικού-παγκόσμιου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που τείνουν να εξαλείψουν τις κληρονομιές του παρελθόντος, συμβάλλουν στην επανάδειξη της αξίας τους. Με τη δύναμη της τέχνης και της τεχνολογίας, το 5ο LIF γίνεται πεδίο διερεύνησης αυτών των αλληλεξαρτήσεων για να επανεξετάσει την ζωή, την εργασία, την συγκατοίκηση. Ο κύκλος της φύσης γίνεται το πεδίο κατανόησης και ανάδυσης ενός φαντασιακού που συνδέει την αίσθηση, το νού, τη γνώση και αρθρώνει αυτό που φαίνεται να λείπει: μια οικολογία ως κοινή πρακτική και υπό την εποπτεία όλων, πολυπολιτισμική, ποικιλόμορφη και πέρα από τα όρια του “ανθρώπινου” κόσμου που ζούμε.

Συμμετοχή στο 5ο Little Islands Festival

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό, καλλιτεχνικές ομάδες, νέους δημιουργούς, περφόρμερ, κινηματογραφιστές, μουσικούς, χορευτές, αρχιτέκτονες, στοχαστές, ακτιβιστές, επιστήμονες, τεχνολόγους, επιμελητές, εκπαιδευτές και άλλους δημιουργούς που εργάζονται στο πεδίο των υβριδικών τεχνών / πρακτικών, ενώ οι κατηγορίες προτάσεων είναι οι ακόλουθες: AudioVisual Performance – Silent Film & Live Soundscapes – Sound Art – music – Installation – Virtual Reality – Augmented Reality – 3D Projection Mapping -Site Specific Art – Εργαστήρια – Residency.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια θέματα έμπνευσης και δημιουργίας όπως ειδικά έργα που εξερευνούν την πολιτιστική κληρονομιά σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της Σικίνου και των Κυκλάδων εν γένει (ανεμόμυλοι, αλώνια, αγροτικές κατοικίες, ξερολιθιές, αναβαθμίδες, ιεροί και αρχαιολογικοί χώροι), έργα που εμπνέονται από παραδόσεις/τελετουργίες/μύθους/ήθη και έθιμα, έργα που εξερευνούν κινήματα και τάσεις (περιβαλλοντική κοινωνιολογία, οικοαναρχισμός, οικοφεμινισμός , οικο-κοινοτισμός, βαθιά οικολογία), έργα που εξερευνούν τη συμβιωτική σχέση ανθρώπου, φύσης και τεχνολογίας, καλλιτεχνικές πρακτικές με έμφαση στη συμμετοχικότητα, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σε θέματα περιβαντολογικής ευαισθητοποίησης κ.α.

Οι συμμετέχοντες στις κατηγορίες των ζωντανών εκδηλώσεων (live acts) και των εργαστηρίων θα λάβουν υποστήριξη για την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων (έως 200 ευρώ ανά άτομο), την κάλυψη της διαμονής, την κάλυψη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την κάλυψη τεχνικού εξοπλισμού και σε τυχόν αιτήσεις για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης.

Το 5ο Little Islands Festival θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2023 και θα διαρκέσει 4-6 ημέρες (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου).

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο 5ο Little Islands Festival είναι η 19η Φεβρουαρίου 2023.

LIF Residency Program 2023


Στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης περιλαμβάνεται επίσης το πρόγραμμα φιλοξενίας και έρευνας LIF Residency Program 2023 όπου οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στη Σίκινο προκειμένου να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο του νησιού.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα LIF Residency 2023 θα λάβουν υποστήριξη για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, κάλυψη διαμονής, προμήθειες διατροφής, βοήθεια και γενικές κατευθύνσεις πάνω στην δημιουργία του έργου και σε τυχόν αιτήσεις για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι μία έως δύο εβδομάδες και ο αριθμός των καλλιτεχνών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι έξι άτομα.

Το πρόγραμμα Residency θα λάβει χώρα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...