12 Δεκ 2022

Σύρος: Τσουνάμι απαγορεύσεων στην Απάνω Μεριά από το δίκτυο Natura video


Την Τρίτη 13/12/2022 και ώρα 15:00 μ.μ. – 18:00 μ.μ., θα διεξαχθεί τελικά η τοπική δια ζώσης Ημερίδα για την Δημόσια Διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), που αφορά την Ομάδα 8α περιοχών Natura Δήμων Σύρου, Μυκόνου και Τήνου, στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.Πρόκειται για το έργο που ανατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω ΕΣΠΑ σε ομάδα μελετητών και αφορά την εξειδίκευση των μέτρων των περιοχών που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

Ως προς το νησί της Σύρου, οι μελετητές επικεντρώνονται στην περιοχή της Απάνω Μεριάς, όπου υπάρχει καθορισμένο δίκτυο Natura τεράστιων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, η περιοχή Natura ξεκινάει από τα όρια Κινίου – Δελφινιού, και επεκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την Απάνω Μεριά (εκτός των κατοικημένων οικισμών) μέχρι περίπου τα σύνορα με την Άνω Σύρο.

Σε σημαντικό τμήμα αυτών προτείνεται από τους μελετητές η εφαρμογή ζώνης απολύτου προστασίας με ισχυρές απαγορεύσεις όχι μόνο σε επίπεδο δόμησης και εκμετάλλευσης, αλλά οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητας. Σε άλλα τμήματα, προτείνονται ηπιότερα μέτρα, όλα όμως, εντός πλαισίου περιορισμών και απαγορεύσεων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις δημοτών οι οποίοι είτε κατοικούν στην περιοχή της Απάνω Μεράς, είτε διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, το οποία κινδυνεύουν να παρασυρθούν εξ ολοκλήρου από το προτεινόμενο τσουνάμι απαγορεύσεων και να αχρηστευθούν. Το προτεινόμενο σχέδιο εγείρει σοβαρών αντιρρήσεων και από συλλογικές ομάδες κυνηγών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων κ.α. Από πλευράς των τοπικών αρχών, Δήμος, Περιφέρεια κλπ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη θέση παρά τη σοβαρότητα του θέματος.

Στο μεταξύ, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά για το επίμαχο θέμα των περιοχών Natura, όπου υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αποκλειστικά και μόνο από την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να υιοθετηθούν προτάσεις ακραίων περιορισμών που θα καταστρέψουν περιουσίες, θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα και την ανθρώπινη παρουσία σε αυτές τις περιοχές.

 Η διαβούλευση θα μεταδοθεί και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Join Zoom Meeting

Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...