12 Δεκ 2022

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της περιφέρειας


Oπροϋπολογισμός της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2023 συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ δεν είχε κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από καμία παράταξη, με αποτέλεσμα η συζήτηση να γίνει επί του μοναδικού υπάρχοντος σχεδίου. 

Εισηγητής του θέματος ήταν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ψήφιση ενός προϋπολογισμού συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ως κορυφαία στιγμή πολιτικής ζωής στα συλλογικά όργανα, όμως η ελευθερία κινήσεων για τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά την κατανομή πόρων στον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει στην Αυτοδιοίκηση.

Η κεντρική διοίκηση πάντα ήθελε να ελέγχει αυστηρά τα πεπραγμένα και τα οικονομικά Αυτοδιοίκησης αλλά μετά τη δημοσιονομική κρίση αυτό έγινε εντελώς ασφυκτικό, όπως είπε, με αποτέλεσμα τα οικονομικά να ελέγχονται εξονυχιστικά.

«Τώρα πλέον πρόκειται για μία διεκπεραιωτική στιγμή με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η διαδικασία σύνταξης σε όλα τα συλλογικά όργανα έπαψε να είναι αντικείμενο πολιτικής διεργασίας ανάμεσα σε μέλη συμβουλίων και είναι μία αυστηρά υπηρεσιακή υπόθεση όπου οι οικονομικές υπηρεσίες έρχονται να εφαρμόσουν εγκυκλίους» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος στάθηκε στους πολλούς ελέγχους που διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα, όπως ο έλεγχος από το οικονομικό παρατηρητήριο, την αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και τη διεύθυνση οικονομικών ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο, τον επιζητούμε και τον αναζητούμε και αυτό κάνει καλό. Είναι σαφές» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης και με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο.

Όπως είπε, για ακόμα μία φορά κατέθεσαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης την πρόταση για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ζητώντας τη χαλάρωση του ελέγχου και το κλείσιμό τους κάτι που είναι και η πλειοψηφούσα άποψη στην ΕΝΠΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης που ήταν παρών, είπε όμως ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν θα κλείσουν αλλά θα ενισχυθούν, άρα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη δεν έχουμε να περιμένουμε να αλλάξει κατι για την εποπτεία και έτσι θα προχωρήσουμε, αν και η ενδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης κάνει καλό στη δημοκρατία, όπως είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική κρίση χρέους η οποία όπως είπε παραμένει, καθώς το χρέος είναι υψηλό αλλά διαχειρίσιμο, ενώ έχουμε περάσει σε ένα καλύτερο στάδιο, έχοντας μία προοπτική μπροστά μας. Με την ευκαιρία, ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση είχε πολύ μικρή συμμετοχή σε αυτό το χρέος, δεν είχε μεγάλα ελλείμματα και ειδικά οι περιφέρειες, ενώ μίλησε και για τα οικονομικά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λέγοντας τα εξής:

«Τα δικά μας οικονομικά είναι νοικοκυρεμένα πάρα πολύ. Έχουμε περάσει και τακτικό έλεγχο και είμαστε υπερήφανοι που ήρθαν να μας ελέγξουν. Είχε εξαιρετικά αποτελέσματα ο έλεγχος και οι επιθεωρητές τα βρήκαν όλα εντάξει. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο νοικοκυριό, την τάξη και τον έλεγχο, στεκόμαστε και απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα, παράγοντας έργο σε όλα τα νησιά χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» Μανώλης Γλυνός, αφού είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις πολιτικές της περιφερειακής αρχής, τόνισε ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν κατάφερε να επισκεφτεί τα νησιά της περιφέρειας για να δει τις ανάγκες τους ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο συμβούλιο, αλλά τις ελλείψεις και τα προβλήματα των πολιτών τα έφερνε για συζήτηση τακτικά στο σώμα.

Αναφερόμενος ειδικά στη Ρόδο είπε ότι τα μεγάλα θέματα δρομολογούνται σιγά –σιγά, όμως ζήτησε την επίλυση και διάφορων άλλων προβλημάτων όπως το ακτινοθεραπευτικό για το νοσοκομείο της Ρόδου, τη διάβρωση των ακτών της δυτικής πλευράς Ρόδου, και τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού από Κολύμπια και μέχρι τη Λίνδο. Ο κ. Γλυνός δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαρία Χατζηγιάννη, είπε ότι δήμοι και περιφέρειες είναι κρατικοί μηχανισμοί που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική του κράτους και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης για όλους , ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Πνοή δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου» Χαράλαμπος Κόκκινος, δήλωσε ότι είναι αστείο να ζητάς την κατάθεση προτάσεων προϋπολογισμού από τις άλλες παρατάξεις, όταν δεν διοικούν και δεν έχουν στέγη στην περιφέρεια και είναι αδύνατο να γνωρίζουν πολλά πράγματα για το αντικείμενο, λέγοντας ότι θα ψηφίσει λευκό.

Πάντως, έδωσε συγχαρητήρια στους υπαλλήλους της περιφέρειας για τη δουλειά τους, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός  δεν παρουσιάζει καμία καινοτομία και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ενδυνάμωση.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του προϋπολογισμού για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται στα 123.721.614,53 ευρώ. Εξ αυτών τα 71.780.558,20 ευρώ αντιστοιχούν στο νομό Δωδεκανήσου, και τα υπόλοιπα 44.996.056,33 ευρώ στο νομό Κυκλάδων.

Το τεχνικό πρόγραμμα της Δωδεκανήσου ανέρχεται σε 55.937.516,14 ευρώ και των Κυκλάδων 26.841.601,91 ευρώ.

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...