8 Ιαν 2023

Ένα κείμενο θαυμασμού από έναν μη Χριστιανό

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής (1587-1598) El Greco , Μουσείο Τέχνης, Καταλονία Βαρκελώνη] 
Ένα κείμενο θαυμασμού από έναν μη Χριστιανό 

Σήμερα – μαζί με πολλούς φίλους μας- γιορτάζεται ο πραγματικός επαναστάτης του Χριστιανισμού. 

Ο άνθρωπος που με τη ζωή του και τα λόγια του αμφισβήτησε ανοιχτά την Εξουσία (τον τότε τετράρχη Γαλιλαίας Ηρώδη Αντίπα και την Ηρωδιάδα, γυναίκα του αδελφού του) και το πλήρωσε με τη ζωή του. 

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αποκαλούμενος και Πρόδρομος προετοίμασε τον κόσμο, αδιαφορώντας για τον εαυτό του και θεωρείται η γέφυρα μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά είναι «Προφήτης» και στην Καινή «Πρόδρομος». Πατρίδα του Ιωάννη θεωρείται η Χεβρώνα. Τι απίστευτο παιχνίδι της Ιστορίας! 

Η παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, που λόγω της ιερής σημασίας της - τόσο για τους Εβραίους όσο και τους Μουσουλμάνους- συνεχίζει να αποτελεί σημείο τριβής και καθημερινή είδηση σε όλα τα Μ.Μ.Ε. 

Ο Ιωάννης που συνδέθηκε πιο πολύ απ’ όλα στη διάρκεια της ζωής του με τη λέξη έρημο, καταφεύγει σε διάφορα μέρη της ίδιας της ερήμου της Ιουδαίας, για να προπαρασκευάσει το έργο του, όπως είχαν παλιότερα καταφύγει εκεί τόσο ο Μωυσής όσο και ο προφήτης Ηλίας (προάγγελος της Δευτέρας Παρουσίας). 

Αυτός ο ρακένδυτος προφήτης με το μάλλινο ένδυμα «από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη περί την οσφύ του», τρεφόταν με άγριο μέλι και ακρίδες. Ένας ευγενής επαναστάτης τυχοδιώκτης, ηγέτης χωρίς Εγώ, που με τις συνεχείς μετακινήσεις του, προκαλούσε πλήθος ακροατών αλλά και θαυμαστών του σε όλη την Παλαιστίνη. 

Έτσι δεν άργησε να προκαλέσει την προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε…

 Εκεί έλαβαν ως απάντηση τη σχετική ρήση του Προφήτη Ησαΐα «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» Χρόνια πολλά Β.Μ. 7/1/2023 [


Πηγή : 

Vassilis Mazomenos


to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...