30 Ιαν 2023

Προσχηματικός “διάλογος” για τις αντικειμενικές αξίες


Τον “προσχηματικό διάλογο” του Υπουργείου Οικονομικών με τους Δήμους της χώρας για την υπόθεση του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών καυτηρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τονίζοντας πως το κεντρικό κράτος δεν άφησε περιθώριο μεγαλύτερο των 40 ημερών για την ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης που επηρεάζει άμεσα όλους τους πολίτες.

Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο της κάθε ζώνης προκαλούν άμεσες συνέπειες στο ύψος της φορολογίας που καλούνται να πληρώνουν οι πολίτες και όσον αφορά τη Σύρο, ειδικότερα, υπάρχει και παραμένει “στρέβλωση για την ενότητα της Ποσειδωνίας”, δεδομένου ότι οι χρεώσεις στην παραλιακή ζώνη της, φθάνουν στο ύψος των χρεώσεων του ιστορικού κέντρου και της πλατείας Μιαούλη. Συγκεκριμένα, οι τιμές στις Αγκαθωπές ανέρχονται μέχρι 1.500 ευρώ, όπως και στην πλατεία στα 1.550 ευρώ.

Το σοβαρό θέμα της διατύπωσης γνώμης προς το κεντρικό κράτος τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το σύνολο των ομιλητών από τις παρατάξεις να κρίνουν αρνητικά τον “δήθεν δημοκρατικό διάλογο” της κυβέρνησης, ώστε να περάσει τις “ήδη ειλημμένες αποφάσεις της”.

Η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά στη διατήρηση της τιμής ζώνης των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη Σύρο στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση την Ποσειδωνία, για τη δημοτική ενότητα της οποίας προτείνεται μείωση κατά 10% και στις έξι ζώνες της.

Στα παραπάνω, η μείζονα μειοψηφία αντιπρότεινε να μην υπάρξει αλλαγή, επισημαίνοντας πως ο Δήμος δεν μπορεί να κατηγοριοποιήσει τους δημότες, ωστόσο, αιτήθηκε να υπάρξουν άλλοι τρόποι άσκησης πίεσης προς το κεντρικό κράτος για το πολύ σοβαρό θέμα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Υπ. Οικονομικών έστειλε έγγραφο προς τους Δήμους στις 12 Δεκεμβρίου 2022 και ζήτησε εντός Ιανουαρίου απάντηση.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιούνται κύρια για τον προσδιορισμό της φορολογίας σε μία σειρά από φόρους με πιο γνωστό τον ΕΝΦΙΑ και κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και σε περιπτώσεις κληρονομιών ή και δωρεών.

Γ. Πιταούλης: Να διορθωθεί η στρέβλωση

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, το 2018 είχε γίνει προσπάθεια καθορισμού των αντικειμενικών αξιών μέσω πιστοποιημένων εκτιμητών και από τότε “αυξήθηκαν σημαντικά και δυσανάλογα οι αντικειμενικές αξίες στην Ποσειδωνία και κυρίως στην παραλιακή ζώνη που δραστηριοποιούνται μόνο εποχιακά τουριστικές επιχειρήσεις”.

Ουσιαστικά ανέλυσε πως, όσον αφορά τη Σύρο “προέκυψε μία σημαντική στρέβλωση που αφορούσε τη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας”.

Στην τοποθέτησή του, εξήγησε ακόμη πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συγκριτικά με άλλα νησιά, έχει χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, προσθέτοντας όμως πως, “όποιος έχει ερευνήσει αντίστοιχα προτάσεις Δημοτικών Συμβουλίων θα δει ότι πολλές φορές τα δημοτικά συμβούλια τοποθετούνται αρνητικά στις όποιες αντικειμενικές αξίες έχουν καθοριστεί, όχι στηρίζοντας την άποψή τους σε αναλυτικά στοιχεία – δηλαδή στοιχεία συμβολαίων ή μισθώσεων – όσο κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά”. Βάσει των ανωτέρω, τόνισε πως, “αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλές φορές οι απόψεις δεν γίνονται αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς με το έγγραφό του μας ζητά να έχουμε μία τεκμηριωμένη θέση”.

Ο κ. Πιταούλης υπογράμμισε πως πάντα πρέπει οι Δημοτικές Αρχές να έχουν στο νου τους τη σύνδεση με το θέμα της φορολογίας, καταθέτοντας την πρότασή του, όπως αυτή προαναφέρθηκε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως το κράτος “μάλλον για λόγους νομιμοφάνειας ζητά τη γνώμη μας παρά για ουσιαστικούς λόγους”. Εμμένοντας στην ανάγκη να διορθωθεί η στρέβλωση στο κομμάτι της Ποσειδωνίας, ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του.

Ν. Γρυπάρης: Μία δήθεν δημοκρατική διαδικασία

Για μία “δήθεν δημοκρατική διαδικασία” από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Νικήτας Γρυπάρης από τη μείζονα μειοψηφία.

“Η προθεσμία έληγε στις 20/1/2023. Υπάρχει παράταση; Μπορούμε τώρα να λάβουμε μια απόφαση και να εκφράσουμε τη γνώμη μας; Ή δεν θα έχει αποτέλεσμα;” σχολίασε αρχικά ο ίδιος, εξηγώντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν οφείλει να πάρει απόφαση που θα παραπέμπει σε μία απλή διαμαρτυρία για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

“Ο καθορισμός τους δεν είναι μία απλή υπόθεση, εξαρτάται από τη θέση ακινήτου, το είδος ακινήτου, από παλαιότητα και χρήση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρυπάρης, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει μια ουσιαστική προσπάθεια “ώστε να περιγράψει την πραγματική κατάσταση στο νησί μας προς το Υπουργείο”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “για παράδειγμα η Ερμούπολη ως ιστορικός τόπος. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ως προς τη δόμηση ακινήτων και εξαρτάται και η αξιοποίησή τους από αυτά.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί το Πολεοδομικό της Ερμούπολης, τα ακίνητα έχουν συντελεστή δόμησης χαμηλότερο ενώ οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη πληρώσει όταν τα απέκτησαν όχι μόνον για την υπάρχουσα δόμηση φόρου, αλλά και για τη μελλοντική δόμηση που δεν υπάρχει. Πώς λοιπόν θα αυξηθεί στην υπάρχουσα δόμηση αυτή τη στιγμή η τιμή της αξίας τους όταν ήδη έχουμε χάσει από πριν εμείς χωρίς να συμμετέχουμε και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν στη λήψη των αποφάσεων αυτών, τον όροφο που τυχόν είναι μελλοντικός, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί”.

Παρομοίως μίλησε και για τον οικισμό της Άνω Σύρου που είναι παραδοσιακός”.

Κατά συνέπεια, ο κ. Γρυπάρης γνωστοποίησε την πρόταση της παράταξής του, επισημαίνοντας πρώτα τα εξής επί της θέσης του κ. Πιταούλη. “Μπορούμε εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο να κάνουμε αυτή τη διάκριση; Να αφήσουμε δηλαδή ανέπαφη την τιμή στην περιοχή της Ερμούπολης και να μειώσουμε αντίστοιχα την τιμή στην περιφέρεια, στην ενότητα της Ποσειδωνίας;

Πώς εμείς που πρέπει να βλέπουμε όλους τους κατοίκους ίσους, θα κάνουμε αυτή τη διάκριση;”.

Ειδικότερα για την πρότασή του, ανέφερε: “Εάν και εφόσον αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο όσον αφορά την αυξομείωση των τιμών, οι τιμές να μείνουν όπως είναι στα επίπεδα που υπάρχουν και να μπορέσουμε μέσω άλλων διαδικασιών, απευθυνόμενοι είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε όπου χρειάζεται να μπορέσουμε να φέρουμε τις τιμές στην πραγματική τους κατάσταση”.

Μ. Καζαντζάκη: Εμπαιγμός και κοροϊδία

Πολιτικά σχολίασε το θέμα η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, λέγοντας πως η στάση του Υπουργείου αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στους Δήμους.

“Τόσα χρόνια που υπηρετούμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τα έδρανα ετούτα, νομίζω πως είναι τουλάχιστον προσβλητικό από πλευράς κεντρικής διοίκησης του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης της εκάστοτε, να μας εμπαίζει και να μας κοροϊδεύει και να μας στέλνει τα θέματα προσχηματικά για να εκφράζουμε γνώμες όταν οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι στην εκπνοή του χρόνου αποφάσισαν να μας στείλουν αυτό το εισηγητικό έγγραφο σήμερα με προθεσμία αρχές του χρόνου ώστε να έχουμε καταθέσει την άποψή μας; Αυτό είναι εντελώς προσχηματικό και καμουφλάρουν τις δικές τους αποφάσεις πίσω από δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες” υποστήριξε η Μαρία Καζαντζάκη, εκφράζοντας τη συμφωνία της με την Δημοτική Αρχή όσον αφορά την πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου.

“Είναι δίκοπο μαχαίρι οι αυξομειώσεις. Αν αυξηθούν αυξάνεται και η φορολογία και μάλλον εκεί προσπαθεί να δώσει έμφαση το κεντρικό κράτος, σε μία χρονική περίοδο που ο κάθε ένας από εμάς έχει στραγγαλιστεί οικονομικά” συμπλήρωσε η ίδια, κλείνοντας το θέμα.


Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές

Ακολουθούν οι τιμές ζώνες ανά τετραγωνικό μέτρο και περιοχές, όπως ισχύουν από αρχές 2022: Άνω Σύρος από 800 μέχρι 850 ευρώ, Ερμούπολη από 800 μέχρι 1.550 ευρώ, Βάρη από 750 μέχρι 1.100 ευρώ, Γαλησσάς 800 έως 1.050 ευρώ, Μάννα 700 έως 1.00 ευρώ, Αζόλιμνος 1.100 έως 1.200 ευρώ, Πάγος 700 έως 850 ευρώ, Ποσειδωνία 1.150 έως 1.500 ευρώ, Φοίνικας 800 έως 1.200 ευρώ, Μέγας Γιαλός 950 έως 1.000 ευρώ, Χρούσσα 700 έως 750 ευρώ.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...