20 Ιαν 2023

Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στηρίζει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες


Με αφορμή την υπόθεση σχετικά με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων που εξισώθηκαν με απολυτήρια Λυκείου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (ΟΕΘΑ) εξέδωσε επιστολή στήριξης προς τους καλλιτέχνες, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΘΑ, Γιάννης Δεσύπρης, μιλάει για τους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ανθρώπων του πολιτισμού καθώς και για την απαξίωση του πολιτισμού που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

'Θα αγωνιστούμε μαζί τους'

“Μέσα σε όλο αυτόν τον αναβρασμό ο οποίος δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα, εφόσον δεν έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές αποφάσεις, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, άσχετα με το αν ανήκουμε στον καλλιτεχνικό χώρο, να στηρίξουμε τους ανθρώπους του θεάτρου, πολλοί εκ των οποίων είναι φίλοι ή/και συνεργάτες μας που επέλεξαν να φύγουν από το ερασιτεχνικό θέατρο, να φοιτήσουν σε δραματικές σχολές και να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέατρο” λέει ο κ. Δεσύπρης και δηλώνει τη συμπαράστασή του, καθώς και της Ομοσπονδίας, σε όλους τους επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου και τους αποφοίτους των δραματικών σχολών. “Αυτό που πάει να περάσει είναι μία τεράστια υποβάθμιση κι ευχόμαστε ειλικρινά να μη γίνει πραγματικότητα. Συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες και θα αγωνιστούμε κι εμείς μαζί τους με όποιον τρόπο μπορούμε”, λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος αν παρατηρεί μία γενικότερη και συντεταγμένη προσπάθεια υποβάθμισης της τέχνης και του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δεσύπρης απαντά: “ Η υπόθεση του πολιτισμού έχει υποβαθμιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εννοώ κυρίως την απαξίωση των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο. Η άποψή μου είναι πως, αν έχει μείνει κάτι στην Ελλάδα για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι και να αποτελεί το βαρύ χαρτί μας, αυτό είναι ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του και παρόλα αυτά εμείς τους υποβαθμίζουμε συνεχώς και με κάθε τρόπο. Ακόμα και στην πανδημία αυτοί που ‘χτυπήθηκαν’ περισσότερο από όλους και δεν στηρίχθηκαν αναλόγως, ήταν οι καλλιτέχνες κι έρχεται τώρα το θέμα με τα πτυχία να δώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στους ανθρώπους αυτούς” Επιπλέον, τονίζει και μία ακόμα πτυχή του προβλήματος: “Εκτός όλων των άλλων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η κίνηση αυτή αποτρέπει και όλους τους νέους ανθρώπους που είχαν όνειρο να ασχοληθούν με την τέχνη και να ζήσουν από αυτήν”.

Ο κ.Δεσύπρης κλείνοντας, ευχήθηκε οι ιθύνοντες να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία μνημεία αλλά και οι άνθρωποι “οι οποίοι είναι αυτοί που κρατάνε την παράδοση, πηγαίνουν μπροστά και εξελίσσουν την τέχνη και αγωνίζονται για πολλά θέματα και σε όλα τα επίπεδα”.

Η ανακοίνωση της ΟΕΘΑ

“Το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου θεωρεί ανεξήγητη έως απαράδεκτη την εξομοίωση των πτυχίων των θεατρικών, και γενικότερα των καλλιτεχνικών σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με απλό απολυτήριο Λυκείου. Η κατάσταση αυτή πέρα από την εργασιακή υποβάθμιση των πτυχιούχων των σχολών αυτών, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη μας, υποδηλώνει και διάθεση υποτίμησης των έργων του Πολιτισμού συνολικά.

Η ΟΕΘΑ καλεί τους αρμόδιους να μεριμνήσουν για την άρση της αδικίας και την αποκατάσταση των υπηρετών του Θεάτρου και του Πολιτισμού στη θέση που δικαιούνται, ανάλογα με τα ουσιαστικά τους προσόντα αλλά και την αξία του έργου που επιτελούν”.

34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Με αφορμή την επικείμενη Γενική Συνέλευση των ερασιτεχνικών θιάσων, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΘΑ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στην επιθυμία των συριανών θεατρικών ομίλων να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση των ερασιτεχνικών θιάσων στη Σύρο. “Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό -και όχι μόνο- γεγονός το οποίο διεκδικείται κάθε χρόνο από 2-3 νησιά και το οποίο στηρίζει τον πολιτισμό αλλά και την τοπική οικονομία”, λέει ο κ. Δεσύπρης και μας ενημερώνει ότι φέτος, τέσσερις θεατρικοί όμιλοι της Σύρου (ο Σουρής, Απόλλων, ο Γαλησσάς και τα Χρούσσα) έστειλαν από κοινού επιστολή στον δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, αιτούμενοι να πραγματοποιηθεί η επόμενη διοργάνωση στη Σύρο. “Μιλάμε για 32 θιάσους από όλο το Αιγαίο, για 700 ανθρώπους , 11 ημέρες, 32 παραστάσεις ελεύθερες για το κοινό που θα παρουσιαστούν σε 3 διαφορετικούς θεατρικούς χώρους, λέει ο κ. Δεσύπρης τονίζοντας το μέγεθος της διοργάνωσης.

Η τελική απόφαση για το ποιό νησί/πόλη θα φιλοξενήσει την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου θα ληφθεί στις 5 Φεβρουαρίου, στη Γενική Συνέλευση των θιάσων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χώρο της Λέσχης του Συνδέσμου Συριανών Αθηνών. “Ελπίζουμε ότι θα πάμε με τη διαβεβαίωση του δήμου ότι αναλαμβάνει αυτό το κόστος και πιστεύω ότι η Σύρος, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις που έγιναν εδώ, θα πάρει τη διοργάνωση”, λέει κλείνοντας ο κ. Δεσύπρης.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...