26 Αυγ 2023

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο ο Σερφιώτης καθηγητής Κος Γιάννης Σπιλάνης


Είμαι νησιώτης στη καταγωγή, από τη Σέριφο από τη πλευρά της μητέρας (τα γένη Πελοποννήσιου και Λάσκαρη) και από την Υδρα από τη πλευρά του πατέρα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα (εκτός από τα καλοκαίρια που τα πέρασα στη Σέριφο) όπου σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισα με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Γαλλία με ειδίκευση στον τουρισμό, στη περιφερειακή ανάπτυξη και τα νησιά.
Είμαι νησιώτης και από επιλογή. Ξεκίνησα να εργάζομαι στο Υπουργείο Αιγαίου (1986-1990) και συνέχεια εκλέχθηκα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1991-σήμερα), στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επιλέγοντας για μόνιμη κατοικία τη Λέσβο. Συνιδρυτής (1992) και διευθυντής μέχρι σήμερα του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης (https://llid.aegean.gr/) και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου (2013) που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (https://tourismobservatory-n.ba.aegean.gr/).
Ημουν βασικός συντελεστής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που τεκμηρίωσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο και παρακολούθησε την εφαρμογή του, αξιολογώντας και επεκτείνοντας το κάτω από τις πολιτικές εντολές του Νεκτάριου Σαντορινιού.
Δουλεύοντας κυρίως τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στο τουρισμό και στα νησιά υλοποίησα μια σειρά μελετών και δημοσιεύσεων μεταξύ των οποίων τα πιο πρόσφατα είναι:
- Ο Ατλαντας των Ελληνικών Νησιών (2015)
- Οδηγός σχεδιασμού βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για ΟΤΑ (2021)
- Νησιωτικότητα και Νέα Προγραμματική Περίοδος”, φάση Α & Β, ΕΕΤΑΑ, Φεβρουάριος 2022- Δεκέμβριος 2022
Σήμερα εκπονούμε έρευνες στη Τήνο και στη Σέριφο με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των νησιών κάτω από τουριστική πίεση, ενώ ξεκινάμε τη μελέτη «Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου/Μελέτης για την Περιφερειακή Στρατηγική Βιώσιμου Τουρισμού στην Π.Ι.Ν.» για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.
Τα δημόσια πράγματα με απασχόλησαν από πολύ νωρίς, όταν ιδρύσαμε το Τμήμα Νέων του Συνδέσμου Σεριφίων οργανώνοντας σειρά δραστηριοτήτων στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Υπήρξα, στη Λέσβο, μέλος και πρόεδρος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για περισσότερο από μια δεκαετία. Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη διετία 2010-12, υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Λέσβο το 2012 και το 2015 παρεμβαίνοντας σε τακτική βάση στα δημόσια πράγματα (http://ioannispilanis.blogspot.gr/).
Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου (2012-13) που νομοθέτησε τη ρήτρα νησιωτικότητας. Περιφερειακός Σύμβουλος στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου & επικεφαλής περιφερειακής παράταξης τόσο τη περίοδο 2014-2019 όσο και τη τρέχουσα περίοδο (http://www.symparataxipoliton.gr/).
Αποδέχτηκα με χαρά τη πρόταση της Χρυσούλα Καραγιάννη - Chrysoula Karagianni να συμπορευτώ μαζί της και με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στο Νότιο Αιγαίο και είναι ιδιαίτερη τιμή μου που μου εμπιστεύτηκαν τη θέση του Υπεύθυνου του Προγράμματος της παράταξης
Πηγή : 

Γιάννης Σπιλάνης - Υποψήφιος ΠΕ Μήλου


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...