28 Ιουλ 2013

Μόνο περιβαλλοντική καταστροφή ή και έγκλημα;

 Επιμέλεια ανάρτησης Γιάννης Γούναρης

 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά στον Κουταλά έσβυσε, ευτυχώς χωρίς μεγάλης έκτασης ζημιές. Αντίθετα με το Μ.Λιβάδι, όπου κάηκαν κτίρια και ζώα.Το μέτωπο τώρα κινείται προς Σκλαβογιάννη-Αγία Θέκλα, με τα πεζοπόρα τμήματα και τους εθελοντές να την πολεμούν με όλα τα διαθέσιμα (πλήν πενιχρά) μέσα.
Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος λόγω τοιυ δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων που πνέουν ασταμάτητα απο το ξημέρωμα.




Μετά από κάποια χρόνια ίσως έχει ξεχασθεί ο πανικός των όσων έζησαν από κοντά την πυρκαγιά και η φύση έχει επουλώσει τις πληγές της.
Τυχόν ευθύνες και παραλείψεις για την κατάσβεση μιας ακόμα πυρκαγιάς θα έχουν γίνει υπέρψιλα γράμματα στον τεράστιο εκατομυριοσέλιδο τόμο της ζωής και επιβίωσης.
Τότε, με την ψυχραιμία που θα διακρίνει κάθε επικριτή όλοι θα πάρουν άφεση αμαρτιών.
Όλοι εκτός από εκείνους που δεν θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αναστηλώσουν το καταστρεμένο κτίριο του Διοικητηρίου!

 Ενός μνημείου που ξεπερνάει τα σύνορα της Σερίφου και αποτελεί παγκόσμιο μνημείο της εργατικής ιστορίας.

Πριν γίνει η παραμικρή ενέργεια για τις επικείμενες αναδασώσεις, φυτεύσεις και άλλες τέτοιες ενέργειες, επιβάλλεται να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης.


 Η Νότια Σέριφος είναι περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαΐκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 [βλ. άρθρο 9 παρ. 6 ν. 3937/2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 60)]. Πρόκειται συγκεκριμένα για την περιοχή με κωδικό GR4220009 «Νότια Σέρι¬φος». Η οικολογική αξία της περιοχής αυτής έγκειται στον ασυνήθιστο συνδυασμό γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών που έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία 15 διαφορετικών οικοτόπων σε μικρή σχετικά έκταση. Υπάρχει αρκετά πλούσια πανίδα, και αξίζει να σημειωθεί ιδίως η παρουσία διαφόρων ειδών αμφιβίων και ερπετών χρηζόντων απολύτου προστασίας, τρία μάλιστα εξ αυτών είναι απειλούμενα (albephalus kitaebelli, cyrtodactylus kotschyii και natrix tesselata). Τα γεωμορφολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα αρχαία μνημεία, αλλά και τα μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού όπως τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία, επιπροσθέτως δε το επιστημονικό ενδιαφέρον της περιοχής προσδίδουν σε αυτή ιδιάζουσα βαρύτητα.
Κύριοι υπεύθυνοι........ το χρωστάτε στους χθεσινούς και αν το αμελήσετε θα το βρείτε από τους αυριανούς!!!


αν ο ί ξ ε τ ε το κείμενο και τις φωτογραφίες.
Σημειώσετε ότι, η εν λόγω περιοχή είναι αυτή που έπιασε φωτιά...
____________________________________________________________

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

1. της Εταιρείας φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «Η ΣΕΡΙΦΟΣ» Β. Παύλου 58, Ψυχικό, ΤΚ 15452
2. του Συνδέσμου των εκ των Νοτιοδυτικών περιοχών της Νήσου Σερίφου καταγομένων «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» Μ. Μπότσαρη 83, ΤΚ 18648, Δραπετσώνα
3. της Νυμφοδώρας Σπαχή, Λιβαδάκια Σέριφος
4. της Λένας Ρώττα, Λιβαδάκια Σέριφος
5. του Βασίλη Κάλλιου, Β. Κωνσταντίνου 58, Π.Ψυχικό
6. της Βασιλικής Δημητρακοπούλου, Αγ. Βαρβάρας 3, Χαλάνδρι
7. του Μαρίνου Δημητρακόπουλου, Β.Κωνσταντίνου 70, Π. Ψυχικού
8. του Ιωάννη Αρετταίου, Λιβαδάκια Σέριφος
9. του Χαιρέτα Νικόλαου, Μέγα Λιβάδι Σερίφου, Σέριφος
10. της Χαράς Κωτσίκου, Μέγα Λιβάδι Σερίφου, Σέριφος
11. της Κατερίνας Σγουμποπούλου, , Καλό Αμπέλι, Σέριφος
12. της Σμαράγδας Μακαρονίδου, Χελιδονούς 42, Κηφισιά, TK 14564

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

των αιτήσεων υπ’ αριθμ. πρωτ. 1272, 1273, 1274 και 1275/12.04.2013 (όπως συμπληρώθηκαν) της εταιρείας Tynagh Iron Mines Ltd για έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών σε τέσσερις περιοχές στη νότια Σέριφο.

*****

Κε Διευθυντά,

Με το παρόν Υπόμνημα εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την υποβάθμιση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Νότιας Σερίφου από τυχόν αποδοχή των τεσσάρων αιτήσεων της εταιρείας Tynagh Iron Mines Ltd για έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών οι οποίες υπεβλήθησαν στην Υπηρεσία Σας και αφορούν εκτενείς εκτάσεις στη Νότια Σέριφο (παρίπου το 1/3 της έκτασης του νησιού που είναι 70 km2) και τις σχετικές εργασίες έρευνας (γεωτρήσεις, ενδεχόμενες διανοίξεις οδών πρόσβασης κ.α.) οι οποίες θα επακολουθήσουν και σας καλούμε να απορρίψετε τις αιτήσεις αυτές ως απολύτως ασύμβατες με τις προστατευμένες χρήσεις γης της Νότιας Σερίφου.

Η Νότια Σέριφος βρίθει πολιτιστικών μνημείων, διαθέτει αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική αξία και συνθέτει ένα απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικότητας τοπίο, του οποίου τα χαρακτηριστικά τίθενται υπό διακινδύνευση από τυχόν δραστηριότητες όπως οι μεταλλευτικές έρευνες. Η μεταλλευτική έρευνα και η εξόρυξη είναι προφανώς μία δραστηριότητα η οποία αφενός δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία της περιοχής και αφετέρου ναρκοθετεί τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η οποία εξαρτάται ακριβώς από τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού.

Είναι δε σαφές ότι με ενέργειες της Διοίκησης η μοναδικότητα της Νότιας Σερίφου (αλλά και της νήσου στο σύνολό της) είναι αναγνωρισμένη καθώς:

Α) Το έτος 2002, εκδόθηκε το από 17.9.2002 π.δ. (ΦΕΚ Δ’ 930/24. 10.2002) με το οποίο καθιδρύθηκε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης της νήσου Σερίφου, αλλά και επιμέρους περιοχών αυτής, και το οποίο, μεταξύ άλλων, στις περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται η εταιρεία για χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών απαγορεύει κάθε οικοδομική/τεχνική δραστηριότητα, όπως διανοίξεις οδών, εξόρυξη κ.α. (βλ. άρθρο 2), καθιστώντας την όποια αδειοδότηση πρακτικά άνευ αντικειμένου.

Β) Η Νότια Σέριφος είναι περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαΐκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 [βλ. άρθρο 9 παρ. 6 ν. 3937/2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 60)]. Πρόκειται συγκεκριμένα για την περιοχή με κωδικό GR4220009 «Νότια Σέρι¬φος». Η οικολογική αξία της περιοχής αυτής έγκειται στον ασυνήθιστο συνδυασμό γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών που έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία 15 διαφορετικών οικοτόπων σε μικρή σχετικά έκταση. Υπάρχει αρκετά πλούσια πανίδα, και αξίζει να σημειωθεί ιδίως η παρουσία διαφόρων ειδών αμφιβίων και ερπετών χρηζόντων απολύτου προστασίας, τρία μάλιστα εξ αυτών είναι απειλούμενα (albephalus kitaebelli, cyrtodactylus kotschyii και natrix tesselata). Τα γεωμορφολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα αρχαία μνημεία, αλλά και τα μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού όπως τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία, επιπροσθέτως δε το επιστημονικό ενδιαφέρον της περιοχής προσδίδουν σε αυτή ιδιάζουσα βαρύτητα.

Γ) Με την ΔΠΑ/9385/11-9-2000 (ΦΕΚ Β’ 1176/2000) απόφαση του Υπουργού Αιγαίου η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 β’ του ν. 2831/2000 (ΦΕΚ Α΄ 140) 13.6.2000 «Τροπο¬ποίηση των διατάξεων του ν. 1577/1985 “Γενικός Οικοδομικός Κανονι¬σμός” και άλλες πολεοδο¬μικές διατάξεις», η νήσος Σέριφος χαρακτηρίστηκε στο σύνολό της ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους. Σκοπός του χαρακτηρισμού αυτού ήταν και είναι αφενός η αναγνώριση και αφετέρου η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού, και ανθρωπογενούς - ιστορικού και πολιτιστικού – περιβάλλοντος, όπως και της αρχιτεκτονικής κλη¬ρονομιάς του νησιού στο σύνολό της. Η αναγνώριση αυτή, καίτοι δεν συνοδεύεται από θέσπιση ειδικών όρων, και χρήσεων γης, αναγνωρίζει το τοπίο της Σερίφου ως ιδιαίτερο και υπό την έννοια αυτή ως αγαθό και αντικείμενο άξιο ειδικής προστασίας και διαχείρισης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το Τοπίο (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης), σε ισχύ από την 1/3/2004, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα, ως τοπίο νοείται και ορίζεται το χωρικό αποτέλεσμα που δημιουργείται από τη διαχρονική δράση φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων, αποτέλεσμα που γίνεται αισθητό από τους πολίτες ως άξιο προστασίας και διαφύλαξης, ενώ κατά το άρθρο 2 του ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος» (Α΄ 160) ως τοπίο ορίζεται κάθε δυναμικό σύνολο βιοτικών και μη βιοτικών παραγόντων και στοιχείων του περιβάλλοντος που μεμονωμένα ή αλληλεπιδρώντας σε συγκε¬κριμένο χώρο συνθέτουν μια οπτική εμπειρία. Κατά το ανωτέρω πλαίσιο, το οποίο ορίζεται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία, η αναγνώριση ενός τοπίου ως ιδιαιτέρου κάλλους, συνε¬πάγεται την προστασία και διατήρησή του από επεμβάσεις οι οποίες αναμφίβολα θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τα δεδομένα που το χαρακτηρίζουν, το γενεσιουργό δηλαδή λόγο της ίδιας της αξίας του.

Τέλος, στην περιοχή Καλού Αμπελιού - Αβεσαλού Σερίφου υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένα και προστατευμένα μνημεία αρχαιολογικού και σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος όπως:

1. Το Σπήλαιο Σταυρακόπουλου μεταξύ Μεγάλου Λιβαδιού και Κουταλά (ΥΑ 13642/17.01.1963, ΦΕΚ 29/Β/26.01.1963)
2. Το Νεολιθικό εύρημα Κούντουρου (αδημοσίευτο, αρχεία ΚΑ´ ΕΠΚΑ)*
3. Οι Δραστηριότητες μετάλλευσης στον Αβεσσαλό (3325-2890 π.Χ)*
4. Οι Μυκηναϊκοί τάφοι στο Μέγα Χωριό*
5. Η Κεραμεική 8ου-3ου αι. π.Χ. σε εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Μαλιάδικου και Κουταλά, που υποδεικνύει χρήση της περιοχής και των μεταλλείων από την αρχαιότητα (παράδοση στην ΚΑ´ ΕΠΚΑ στις 21.07. 2005)*
6. Το Κάστρο της Γριάς στον Κουταλά (7ος αι. π.Χ. κ.ε.;)*
7. Το Τείχος στη θέση Ξερού (7ος αι. π.Χ. κ.ε.;)*
8. Το Τείχος στη θέση Λιόμαντρα (7ος αι. π.Χ. κ.ε.;)*
9. Ο Πύργος Κουταλά (Άσπρος πύργος: 4ος αι. π.Χ.)*
10. Ο Αρχαίος πύργος του ακρωτηρίου Κύκλωπας Μεγάλου Λιβαδιού (Ψαρόπυργος: 4ος αι. π.Χ. ;)*
11. Τα εκτεταμένα υπολείμματα μετάλλευσης στις Σκουριές Αβεσσαλού (4ος αι. π.Χ. κ.ε.)*
12. Ο Ναός της Αγ. Ειρήνης στον Κουταλά (8ου αι. μ.Χ.; ΥΑ ΑΡΧ/Β1/Φ27/25206/543/31.07. 1987, ΦΕΚ 468/Β/28.08. 1987)
13. Ο Ναός τρισυπόστατος των Αγίων Ιωάννη, Γεωργίου και Ζωοδόχου Πηγής (Τρισάγιος, 876 μ.Χ.)*
14. Ο Ναός Αγ. Ιωάννου Προδρόμου (1311)*
15. Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λιόμαντρα (1771)*
16. Ο Ναός της Παναγίας στον Αβεσσαλό (1772)*
17. Ο Ναός Αγ. Θέκλας (προ του 1781)*
18. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας στα Μαύρα Βολάδια (Μέγα χωριό, προ του 1836, μαρτυρίες για παλιότερο ναό χρονολογούμενο προ του 1000μ.Χ.)*
19. Ο Ναός του Αγ. Βασιλείου στον Αβεσσαλό (προ του 1871)
20. Τα Έξι κτιριακά συγκροτήματα κατοικιών μεταλλωρύχων στη Βάγια Σερίφου (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/828/16464/29-3-2000, ΦΕΚ 520/Β/11-4-2000)
21. Τα Κτίσματα μεταλλείων στον Κουταλά Σερίφου, ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/ Γ/3031/44328/6-8-1997, ΦΕΚ 1146/Β/24-12-1997
22. Η Σκάλα εκφόρτωσης Κουταλά (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1985/2690/19-5-1997, ΦΕΚ 492/Β/13-6-1997)
23. Ολόκληρο το Μέγα Λιβάδι (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2706/54922/2-9-1983, ΦΕΚ 595/Β/17-10-1983)
24. Η Βίλλα διευθυντού στο Μέγα Λιβάδι (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/ 2740/34269/19-7-1991, ΦΕΚ 647/Β/7-8-1991)
25. Το Διοικητήριο και τεχνικός εξοπλισμός της μεταλλευτικής εταιρίας στο Μέγα Λιβάδι (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2389/46173/2-9-1983, ΦΕΚ 654/Β/ 16-11-1983• ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2740/34269/19-7-1991, ΦΕΚ 647/Β/7-8-1991)
26. Τα Θερμά λουτρά του Μεγάλου Λιβαδιού (περί τό 1890)
*Σημειώνεται ότι βάσει του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» η προστασία των αρχαίων ακίνητων μνημείων (δηλαδή αυτών που χρονολογούνται μέχρι το 1830) είναι αυτόματη, χωρίς να απαιτείται η δημοσίευση άλλης διοικητικής πράξης (άρθρο 6 παρ.1 και 4α ν. 3028/2002 ΦΕΚ Α΄ 153).
Αυτό το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής ορίζει και την προοπτική της ανάπτυξής της η οποία οφείλει να σχετίζεται αποκλειστικά με την ανάδειξή τους σε συνδυασμό με υπηρεσίες βιώσιμου τουρισμού και όχι με βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Ήδη το νησί στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες τουρισμού. Έχουν γίνει και γίνονται επενδύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλού επιπέδου στην συγκεκριμένη νότια περιοχή του νησιού και αλλού. Η όλη οικονομία και οι συναλλαγές βασίζονται στον τουρισμό και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγάλα. Η οικιστική ανάπτυξη στο νησί είναι τέτοιου μεγέθους αλλά και η ποιότητα των κατασκευών σε τέτοιο επίπεδο που οι περισσότερες σύγχρονες κατοικίες κατοικούνται όλη την περίοδο του έτους, συμμετέχοντας και προσφέροντας συνεχώς στην οικονομία του νησιού.
Αξίζει δε να σημειωθεί και η δυνατότητα ανάπτυξης μορφών ειδικού τουρισμού στο νησί όπως ο ‘γεωτουρισμός’ αξιοποιώντας τα μνημεία της μεταλλευτικής δραστηριότητας του 19ου-20ου αιώνα. (βλ. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμού, άρθρο 6 Η, ΦΕΚ 1138 Β/11.6.2009). Αυτά τα κατάλοιπα των μεταλλευτικών εργασιών που διατηρούνται σε αυτή την περιοχή είναι τόσο εκτεταμένα και εξαιρετικά που έχει προταθεί η κήρυξη όλης της έκτασής της ως προστατευόμενου ιστορικού χώρου (Μ. Μανούδη στο Ιστορικά μεταλλεία στο Αιγαίο. 19-20ος αιώνας, Μήλος 3-5 Οκτωβρίου 2005, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2006, σ. 361-378), έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων μελετών της νεώτερης βιομηχανικής ιστορίας (Μ. Μπαλοδήμου ό.π. σ. 179-188• Α. Ζ. Φραγκίσκος ό.π. σ. 195-197• Δ. Μαυροκορδάτου ό.π. σ. 309-314• Ν. Μπελαβίλας ό.π. σ. 317-321) και έχει εκπονηθεί πρόταση ανάπλασης του Μεγάλου Λιβαδιού ως μεταλευτικού υπαίθριου μουσείου (Α. Λούβη ό.π σ. 301-305). Δεν έχουν μελετηθεί ούτε χαρτογραφηθεί οι διάσπαρτες σε όλη αυτή την έκταση αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού εγκαταστάσεις σιδηροτροχιών επί λιθόστρωτων οδών για την μεταφορά του μεταλλεύματος. Εκκρεμεί επίσης η συστηματική μελέτη των καταλοίπων των αρχαίων μεταλλευτικών εργασιών και κάθε εκτεταμένη επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια αναντικατάστατων στοιχείων.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι η δραστηριότητα της μεταλλευτικής έρευνας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της Νότιας Σερίφου και επομένως η Υπηρεσία Σας πρέπει και οφείλει να απορρίψει τις 4 αιτήσεις της εταιρείας Tynagh Iron Mines Ltd για έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στη νότια Σέριφο.

Αθήνα, ……/…../2013
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 9, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10551
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΑ ΕΠΚΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ 10, ΠΛΑΚΑ, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10555
3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
2η ΕΒΑ, ΚΛΕΨΥΔΡΑΣ 2, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ10555
4) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,
ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ 11,
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΣ ΤΚ 84100
5) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΚΛΩΝΟΥ & Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ 8,
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ, ΤΚ 84100
6) ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕ ΜΗΛΟΥ
ΤΡΙΟΒΑΣΑΛΟΣ, ΜΗΛΟΣ ΤΚ 84800
7) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ
ΠΛΑΚΑ, ΜΗΛΟΣ, ΤΚ 84800
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ)
ΣΕΡΙΦΟΣ, ΤΚ 84005
9) ΔΕΗ
ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ 89 & ΚΗΦΙΣΣΟΥ, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10443
10) ΙΓΜΕΜ
ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ 1, ΑΧΑΡΝΑΙ, ΤΚ 13677
(ΠΡΩΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ)
11) Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΚΑΙ Π.ΒΑΡΔΑΚΑ,
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ, ΤΚ 84100
12) ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΡΟΥ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ 1,
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ, ΤΚ 84100
13) TYNAGH IRON MINES LTD
20 ROEDEAN CRESENT LONDON SW15 5JU
14) ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
(ΥΠΟΨΗ Ι.ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ)
ΠΛ. ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ, ΤΚ 84100
15) ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
(ΥΠΟΨΗ Γ. ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ)
ΠΛ. ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ, ΤΚ
(6 φωτογραφίες)
Πηγή :  της Σμαράγδας Μακαρονίδου, Χελιδονούς 42, Κηφισιά, TK 14564

to synoro blog

3 σχόλια:

  1. Φίλε Γιαννη θέλω να πω δυο κουβέντες σε όλους που υπογράφουν αυτή την επιστολη....
    Μπραβο σας...Ειχε τοσα πολλα μνημεια η Σέριφος και δεν το γνωριζα? Επειδη έτυχε να παω στη Βαγια δεν ειδα καπου να εχει εργατικες κατοικίες.......Μηπως τοτε που γρεμιζόταν δεν είχατε ακόμα αποκτησει τεςτοιες ευαισθησίες?Μήπως δεν σας ενημέρωσαν ότι πριν μερικά χρόνια καποιοι εκαψαν την σκάλα φορτωσης του Κουταλά?Μήπως τώρα που κάηκε το διοικητηριο στο Μεγάλο Λιβάδι κάνετε κάποιες ενέργειες για την αναπαλαιωσή του?Μηπως έχετε κανει κάποιες ενέργειες για την προβολή,αναστήλωση,ανάδειξη αυτών που αναφερετε παραπάνω?Σε πολλες περιοχες που πηγαίνετε σήμερα με το JEEP σας πρεπει να γνωρίζετε οτι οι δρόμοι αυτοί ανοίχτηκαν απο μεταλευτικές ερευνες που έκανε η ΓΕΜΕΕ το 1977-82.Το μόνο κακό που εγινε τότε συμφωνα με το σκεπτικό σας ειναι οτι ανοιξε δρόμους σε ιδιοκτησιες που σήμερα εχουν ηδη χτιστεί.Στο Λιβαδι υπηρχαν υπολοίματα απο τη σκάλα φορτωσης μεταλείου και κατεδαφίστηκε σε ενα βραδυ...δεν ειδα να αντιδρασετε και ας εισασταν διπλα στα λιβαδακια οι περισσοτεροι απο σας.Στο Τσιλιπακι υπαρχει επισης παλια σκάλα φορτωσης την οποία δεν την αναφερετε καθόλου,ισως να μην το γνωριζετε.

    Αυτα τα λιγα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου κύριε φυσικά και έχει πάρα πολλά μνημεία η Σέριφος τα περιγράφει με λεπτομέρειες ο κύριος γιάννης βαρλας στο βιβλίο του οι 116 εκκλησιές της ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΣΕΑς Ο ΠΟΝΤΟΠΟΡΟς μέ λεπτομέρειες παρόλο που δεν ήταν αρχαιολόγος αγαπούσε το νησι και εβαζε τις φωνες στον δημαρχο για να αξιοποιήσει τα αρχαιολογικά μνημεία οι δήμαρχοι κοιτούσαν να φτιάξουν τις υποδομές και λεφτά με το ζορι έβρισκαν δεν τους δικαιολογω ειμαστε πισω και σε νοοτροποία και σε υποδομές αλλα το ζητούμενο ειναι να πάμε μπροστά η κριτική που ασκείται εχει βαση αν γινεται με αγαπη και οχι με απαξίωση στην Σέριφο ακόμα ψηφίζουν με βάση το συγγενολόι και το βόλεμα όμως αυτό δεν ειναι προνόμιο του νησιού και η Σέριφος ελλάδα είναι κρατώ λοιπόν μια υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου να βοηθήσω τον τόπο μου με ότι μέσα έχω όλοι μαζί μπορούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Γιαννη θέλω να πω δυο κουβέντες σε όλους που υπογράφουν αυτή την επιστολη....
    Μπραβο σας...Ειχε τοσα πολλα μνημεια η Σέριφος και δεν το γνωριζα? Επειδη έτυχε να παω στη Βαγια δεν ειδα καπου να εχει εργατικες κατοικίες.......Μηπως τοτε που γρεμιζόταν δεν είχατε ακόμα αποκτησει τεςτοιες ευαισθησίες?Μήπως δεν σας ενημέρωσαν ότι πριν μερικά χρόνια καποιοι εκαψαν την σκάλα φορτωσης του Κουταλά?Μήπως τώρα που κάηκε το διοικητηριο στο Μεγάλο Λιβάδι κάνετε κάποιες ενέργειες για την αναπαλαιωσή του?Μηπως έχετε κανει κάποιες ενέργειες για την προβολή,αναστήλωση,ανάδειξη αυτών που αναφερετε παραπάνω?Σε πολλες περιοχες που πηγαίνετε σήμερα με το JEEP σας πρεπει να γνωρίζετε οτι οι δρόμοι αυτοί ανοίχτηκαν απο μεταλευτικές ερευνες που έκανε η ΓΕΜΕΕ το 1977-82.Το μόνο κακό που εγινε τότε συμφωνα με το σκεπτικό σας ειναι οτι ανοιξε δρόμους σε ιδιοκτησιες που σήμερα εχουν ηδη χτιστεί.Στο Λιβαδι υπηρχαν υπολοίματα απο τη σκάλα φορτωσης μεταλείου και κατεδαφίστηκε σε ενα βραδυ...δεν ειδα να αντιδρασετε και ας εισασταν διπλα στα λιβαδακια οι περισσοτεροι απο σας.Στο Τσιλιπακι υπαρχει επισης παλια σκάλα φορτωσης την οποία δεν την αναφερετε καθόλου,ισως να μην το γνωριζετε.

    Αυτα τα λιγα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...