3 Ιαν 2024

Ανασκόπηση 2023 Η χρονιά που κύλησε για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Σε απόλυτο “πρωταγωνιστή” για το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος βάσει του εκλογικού αποτελέσματος του Οκτωβρίου, με το ποσοστό του 66,5% να τον διατηρεί στο “τιμόνι” των νησιών για μία ακόμη θητεία.

Στη χρονιά που κύλησε η Περιφέρεια “έτρεξε” έργα και μελέτες για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ενώ με ενέργειες του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη η Σύρος “απόλαυσε” σε πρώτο επίπεδο, μέσω μακετών τον Πολυχώρο που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει στην περιοχή του Μάννα. Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο, απαίτησαν συντονισμό δυνάμεων για τη διαχείριση της κατάστασης εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Στην ανασκόπηση της χρονιάς αναφέρονται αρκετά από τα σημαντικά γεγονότα.

Ιανουάριος

9/1: Δημοπρατήθηκε το έργο για το εθνικό θέατρο Ρόδου, προϋπολογισμού 17.235.000 ευρώ.

13/1: Υπεγράφη από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη η εργολαβική σύμβαση για το έργο “Επισκευή φθορών λιμένα Ψάθης Κιμώλου”.

14/1: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος στο Μέγαρο Μαξίμου.

24/1: Αναβάθμιση οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα νησιά Καρπάθου – Καλύμνου – Πάτμου – Λέρου – Σύμης – Ρόδου – Σύρου– Νάξου – Πάρου – Σαντορίνης – Μυκόνου – Τήνου και Μήλου με προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ.

Φεβρουάριος

1/ 2: Πολιτική απόφαση να στηρίξει τις πτήσεις της Cycladic IFLY στα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου και τη θερινή περίοδο, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την προσφορά της αεροπορικής εταιρείας στο θέμα της διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Ζητά να δοθούν slots και τους καλοκαιρινούς μήνες.

2/2: Μηδενική ανοχή επιδεικνύει πλέον η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου απέναντι σε τρίτους που σκάβουν δρόμους για έργα κοινής ωφέλειας και δεν τους αποκαθιστούν ορθά. Θέτει στο προσκήνιο ένα αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών για τομές και διανοίξεις δρόμων.

15/2: Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού.

21/2: Eurostat: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη η ΠΝΑΙ το 2021.

21/2: Πρόταση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για έναν ειλικρινή διάλογο όσον αφορά τις περιοχές NATURA 2000 με το Υπ. Περιβάλλοντος.

21/2: Απόφαση για διανομή 35.825 οικιακών κομποστοποιητών και κομποστοποιητών κήπου στα νησιά.

21/2: Σύμβαση για μελέτη αποκατάστασης της Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ.

24/1: Η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία παγκοσμίως CISCO και η Περιφέρεια εγκαινιάζουν τη συνεργασία που τοποθετεί, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, τη Ρόδο στον παγκόσμιο χάρτη των προορισμών εξ αποστάσεως εργασίας.

Απρίλιος

13/4: Εθιμοτυπική συνάντηση Χατζημάρκου με τον νέο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας.

25/4: Στηλίτευσε τη στάση των Δήμων αρκετών νησιών της Περιφέρειας, ο Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με την αδράνειά τους για απορρόφηση - αξιοποίηση των έξτρα χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν από τον Β΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης προς τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Μάιος

2/5: Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας του Διεθνούς Δικτύου IGCAT ανακηρύχθηκε ο Γ. Χατζημάρκος.

2/5: Έναρξη του I.T.F. Senior MT200 Rhodes Open, της μεγάλης γιορτής του παγκόσμιου τένις, στη Ρόδο.

3/5: Ο Νικόλαος Φωτεινιάς, από τη Σύρο, υποψήφιος με τον Γιώργο Χατζημάρκο.

10/5: Στον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Δόθηκε έμφαση στο θέμα των περιοχών NATURA.

12/5: Παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Νότιο Αιγαίο.

26/5: Μελέτη για την αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών, στα Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου.

Ιούνιος

21/6: Αρχίζουν οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στο νησί της Σύρου.

Ιούλιος

19/7: Κατεπείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου, Α. Καμπουράκη ώστε να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών.

26/7: Εξηγήσεις για την πυρκαγιά στη Ρόδο ζητά η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.

26/7: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αύγουστος

11/8: Ο Χρήστος Καφτηράνης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων από τη Σύρο, υποψήφιος με τον Γιώργο Χατζημάρκο.

16/8: Το μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στην Τήνο στον Γ. Χατζημάρκο, από τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄.

Σεπτέμβριος

1/9: Ανακοινώνονται οι υποψήφιοι της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες” στο Νότιο Αιγαίο με επικεφαλής την Χρύσα Καραγιάννη.

11/9: Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση 160 χιλ. ευρώ μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για την επισκευή και συντήρηση του κολυμβητηρίου Σύρου.

11/9: Υλοποιείται η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου αναφορικά με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών LED σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σύρου.

25/9: Παρουσίαση επενδυτικού project για το ιστορικό ακίνητο του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη στην πλατεία Μιαούλη, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.

Οκτώβριος

3/10: Επίσημη παρουσίαση του μεγάλου έργου του Πολυχώρου στη Σύρο, που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2026, από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

9/10: Πανηγυρική επανεκλογή του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 66,5%.

25/10: Mετακίνηση μεταναστών από κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου ζητά ο Γ. Χατζημάρκος.

26/10: Ολοκληρώθηκε το έργο του γηπέδου μπάσκετ στην Ανάσταση της Σύρου από την Περιφέρεια.

Νοέμβριος

16/11: Συνεχίζει τη δράση του το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. Υπεγράφη από την Περιφέρεια η απόφαση ένταξής του στο νέο ΠεΠ Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 για τη χρηματοδότησή του.

28/11: Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την μετατροπή αδειών ταξί σε 9θέσια, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δεκέμβριος

4/12: Διεξαγωγή 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού: Βραβεία για τέσσερις παραγωγούς σε Σύρο, Σέριφο και Νάξο. 19/12: Ορκωμοσία για το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο στο ιστορικό θέατρο “Απόλλων” Σύρου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...