24 Ιουν 2024

Ρεύμα: Φέσια «βουνό» 2,4 δισ. ευρώ στη λιανική – Τα 1,7 δισ. από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις


Σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται τα «φέσια» στη λιανική ρεύματος, όπως δείχνει η ετήσια ανασκόπηση της ΡΑΑΕΥ για το 2023, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες έκλεισαν το προηγούμενο έτος με ληξιπρόθεσμες οφειλές που άγγιζαν στο σύνολό τους τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους πελάτες των εταιρειών, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους καταναλωτές οι οποίοι στο μεταξύ είτε έχουν αλλάξει εταιρεία είτε έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται. Αν ληφθούν υπόψη και οι δύο αυτές κατηγορίες, τότε τα μεγαλύτερα «φέσια» προέρχονται από τη χαμηλή τάση -δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις- αγγίζοντας τα 1,7 δισ. ευρώ.Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χαμηλή τάση, περίπου το 50% προέρχεται από παλιούς και υφιστάμενους οικιακούς πελάτες (σε συνδυασμό με τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), αθροίζοντας ένα ποσό περίπου 907 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Αμέσως μετά έρχονται τα φέσια από τις βιομηχανίες (υψηλή τάση), καθώς διαμορφώθηκαν στα 528 εκατ., και στην τρίτη θέση οι οφειλές από τους καταναλωτές τη μέση τάση, οι οποίες ήταν 179 εκατ. περίπου.

Το «αγκάθι» των παλιών πελατών

Διακρίνοντας τις ληξιπρόθεσμες ανάλογα με το αν προέρχονται από υφιστάμενους ή παλιούς πελάτες, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη είναι η «τρύπα» στα οικονομικά των εταιρειών, από τους καταναλωτές που διακόπτουν το συμβόλαιό τους για οποιονδήποτε λόγω, χωρίς να εξοφλήσουν τις εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι στους παλιούς πελάτες (σε χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) αντιστοιχούσαν στο τέλος του 2023 «φέσια» ύψους 1,44 δισ., ενώ στους υφιστάμενους περίπου 970 εκατ. ευρώ.Όσον αφορά τους παλιούς πελάτες, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αφορά τη χαμηλή τάση, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από οικιακούς καταναλωτές (689 εκατ.), ενώ κοντά κινούνται και οι οφειλές από τις μικρές επιχειρήσεις (597 εκατ.).


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και στο «μέτωπο» των ενεργών πελατών, καθώς στο σύνολό τους οι εταιρείες είχαν άνοιγμα 974 εκατ. στο τέλος του 2023, από τους πελάτες που εκπροσωπούσαν. Ανάμεσα στους υφιστάμενους πελάτες, το υψηλότερο χρέος ήταν από τις βιομηχανίες (υψηλή τάση) στα 455 εκατ. Ακολούθησε η χαμηλή τάση με 403 εκατ., από τα οποία μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό (206 εκατ.) προήλθε από τις μικρές επιχειρήσεις.


Επιβάρυνση στο κόστος προμήθειας

Για να αποτυπώσει τι σημαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τα οικονομικά των προμηθευτών, η ΡΑΑΕΥ υπολογίζει το μέσο κόστος επιβάρυνσης το 2023 από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, στις εταιρείες και τέλει στους υπόλοιπους καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτό, διαιρείται το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατανάλωση κάθε κατηγορίας καταναλωτών το προηγούμενο έτος – τόσο για τους παλιούς όσο και για τους ενεργούς πελάτες.

Στην περίπτωση των ενεργών πελατών, προκύπτει πως αυτό το κόστος για το 2023 ανήλθε σε 20,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς σε 2,008 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με άλλα λόγια, αν οι προμηθευτές ήθελαν να ανακτήσουν πέρυσι από τους υπόλοιπους (συνεπείς) καταναλωτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των... μπαταχτσήδων ενεργών πελατών τους, θα έπρεπε να προσθέσουν ένα μέσο «καπέλο» 2 λεπτών ανά κιλοβατώρα στις χρεώσεις τους.Αν επιμεριστεί το κόστος από τα φέσια ανά κατηγορία πελατών, όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από την υψηλή τάση. 


Σε αυτή την περίπτωση είναι 59,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς 5,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.Όσον αφορά τους παλιούς πελάτες, η μέση επιβάρυνση προκύπτει μεγαλύτερη, στα 29,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς σε 2,973 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, αν οι προμηθευτές ήθελαν να ανακτήσουν το 2023 από τους συνεπείς ενεργούς καταναλωτές τα «φέσια» παλιών πελατών τους, θα έπρεπε να προσθέσουν ένα δεύτερο «καπέλο» 2,973 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Στο σύνολό της, η επιβάρυνση από παλιούς και υφιστάμενους μπαταχτσήδες αγγίζει τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 Πηγή : nsider.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...