Το πώς επηρεάζει τον καιρό «το κιράζ μελτέμ» εξήγησε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο μετεωρολόγος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το μελτέμι την ατμόσφαιρα, τη στιγμή που ο καιρός παραμένει ζεστός και οι θερμοκρασίες υψηλές. Όπως έγραψε στα social, η επίδρασή του θα είναι «ευεργετική για τη χώρα μας, ενάντια στις ”επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής όσο και από τα βάθη της Ανατολίας».
Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.
Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)
Επίσης, σε άλλη του ανάρτηση, λίγες ώρες μετά, ο Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για καιρό «χωρίς ακραίες τιμές αλλά με εμμονή της ζέστης», με το μελτέμι να δροσίζει τα ανατολικά. Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ- ΤΟΠΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΘΑ ΔΡΟΣΙΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.
Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2) . Παρόλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά.
Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.
Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων.
Πηγή : : mykonosvoice.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου