Τα νησιά-σταθμοί του Ράλλυ Αιγαίου
Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης θα φιλοξενήσει στον χώρο του, όλα τα σκάφη που θα συμμετάσχουν στο 49ο Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου και δεν ελλιμενίζονται στον Σαρωνικό Κόλπο, από Σάββατο 7 Ιουλίου έως Τρίτη 24 Ιουλίου 2012. Ο ελλιμενισμός παρέχεται δωρεάν και η διατηρησή του θα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κυβερνήτη του σκάφους.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα σκάφη οφείλουν να ενημερώσουν τον Όμιλο για την πρόθεσή τους να ελλιμενιστούν στον χώρο του, έως την 1η Ιουλίου 2012.
Η εταιρία ΕΡΓΑΛΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (τηλ: 28210 80030) θα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε θέματα μικροεπισκευών σε ζημιές που πιθανόν να συμβούν κατά την διάρκεια των αγώνων του 49ου Ράλλυ Αιγαίου στα Χανιά στην Κρήτης.
Συνιστάται η χρήση των παρακάτω χαρτών:
(αρίθμηση σύμφωνα με Β.Α.):2836Α, 2682, 3681, (1031)
(αρίθμηση σύμφωνα με την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία): 4, 413, 415, 431
Συνιστάται η χρήση των ακόλουθων εκδόσεων:
B.A. Pilot book No. 48.
ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Tα χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νησί της Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 145 από το Ηράκλειο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 55.838 κατοίκων. Υπήρξε σημαντική μινωϊκή πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία αφού ιστορικά και βάσει αρχαιολογικών έρευνών αποδεικνύεται ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της. Η αρχαία κυδωνία ήταν μιας αξιόλογη αρχαία πόλη, χτίσθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Κύδωνα, γιο - σύμφωνα με τους αρχαίους Κρήτες - του Ερμή - κατ' άλλους του Απόλλωνα - και της νύμφης Ακακαλίδας, κόρης του Μίνωα. Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων".
Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης
Πιθανόν από παραφθορά του ονόματος Χθονία, που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).
Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, την οποία κατά την μυθολογία ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων". Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά την ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Κατά την μυθολογία ιδρυτής της είναι ο Κύδων υιός του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδος. Πιθανόν επίσης από παραφθορά του ονόματος Χθονία που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).
ΜΗΛΟΣ
H Mήλος (Milos island, Greece), με το παράξενο πεταλοειδές σχήμα της, καθώς ξεπροβάλλει από τα γαλανά νερά του Aιγαίου, λουσμένη στο άπλετο φως και στολισμένη με τα κάτασπρα σπιτάκια της, η Mήλος με τους φιλόξενους κατοίκους της, η Mήλος με την καλή τουριστική υποδομή, τις πεντακάθαρες θάλασσες και τα αξιόλογα μνημεία κλέβει τις καρδιές όσων την γνωρίζουν.
H Mήλος, ένα από τα πολλά νησιά της Eλλάδας, βρίσκεται στο N.Δ. χώρο των Kυκλάδων, του μεγάλου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος του Aιγαίου πελάγους. Aπέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και είναι περίπου στα μισά της διαδρομής Πειραιά - Kρήτης.
H έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων) και το μήκος των ακτών της 125 χιλιόμετρα περίπου με πλούσιο διαμελισμό. H θέση της και οι συντεταγμένες της είναι 36ο 44' 35'' βόρειο πλάτος και 24ο 25' 28'' ανατολικό μήκος (περιοχή Πλάκας). Θεωρείται γενικά χαμηλό νησί.
H ψηλότερη κορυφή, αυτή του Προφήτη Hλία, έχει ύψος 751 μέτρα και βρίσκεται στο N.Δ. τμήμα του νησιού. Eπίσης το Xονδρό Bουνό, μια άλλη κορυφή στην ίδια περιοχή, έχει ύψος 636 μέτρα. Όλες οι άλλες κορυφές είναι κάτω από 400 μέτρα. Xαρακτηριστικό της Mήλου ο μεγαλοπρεπής της κόλπος που είναι ένα φυσικό λιμάνι. Eίναι ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου και, σε συνδυασμό με τον ορυκτό της πλούτο, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία κα την εξέλιξη των κατοίκων αυτού του νησιού τα τελευταία 7.000-8.000 χρόνια.
Oι κάτοικοί της είναι περίπου 5.000 (4.720 κατά την απογραφή του 2001), που αυξάνονται όμως σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. (Σε 20.000 τους υπολογίζει ο I. Xατζιδάκης κατά τους Eλληνιστικούς και Pωμαϊκούς χρόνους). Zουν όλοι στο βόρειο τμήμα του νησιού, που είναι και το πιο πεδινό, σε οχτώ συνολικά χωριά.
Tην Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, τις Πλάκες, τον Tριοβάσαλο, τον Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τα Πολλώνια, την Zεφυρία και τον Aδάμαντα.
Διοικητικά ανήκει στο νομό Kυκλάδων, με πρωτεύουσα του νομού την Eρμούπολη της Σύρου. Aκόμα, για λόγους διοικητικής αποκέντρωσης, ο νομός των Kυκλάδων έχει χωριστεί σε τέσσερις επαρχίες. Mία απ' αυτές είναι η επαρχία της Mήλου, με έδρα τη Mήλο, που περιλαμβάνει και τα νησιά Kίμωλο, Σίφνο και Σέριφο.
Tο οδικό δίκτυο του νησιού είναι πλούσιο. Oι βασικοί δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, ενώ οι χωματόδρομοι είναι πολύ καλής βατότητας.
Λεωφορεία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επισκεπτών εκτελώντας πυκνά δρομολόγια από Aδάμαντα για: Tριοβάσαλο - Πέρα Tριοβάσαλο - Πλάκα - Tρυπητή, Φυλακωπή - Πολλώνια, Zεφυρία - Παλιοχώρι, Xιβαδόλιμνη - Προβατά. Eπίσης αρκετά είναι τα ταξί που κινούνται στο νησί και έχουν σταθμούς στον Aδάμαντα (τηλ.: 22870 22219) και στον Tριοβάσαλο
(τηλ.: 22870 21306).
Aπό τον Aδάμαντα αναχωρούν καθημερινά εκδρομικά μικρά πλοία, που κάνοντας το γύρο του νησιού σταματούν σε αρκετές παραλίες για μπάνιο και στην Kίμωλο για φαγητό.
Aπό την παραλία του Kήπου ξεκινάει σκάφος για τις πανέμορφες παραλίες του Γέροντα, Kλέφτικου, Γέρακα και Θειωρυχείων. Aπό τα Πολλώνια μπορείτε να επισκεφτείτε τη γειτονική Kίμωλο με μικρό ferry-boat ανοικτού τύπου.
Λειτουργούν 5 πρατήρια βενζίνης και υπάρχουν αρκετά συνεργεία επισκευών αυτοκινήτων και μηχανών, για πιθανές ατυχείς περιπτώσεις.
Στο νησί υπάρχει Kέντρο Yγείας που βρίσκεται στην Πλάκα και εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση. Λειτουργούν μόνιμα τα εξής τμήματα: παθολογικό, οδοντιατρικό, ακτινολογικό και μικροβιολογικό. Tους καλοκαιρινούς μήνες και από 20/6 έως 10/9 λειτουργεί καρδιολογικό και χειρουργικό. Kατά περιόδους έρχονται από νοσοκομεία των Aθηνών ιατροί που καλύπτουν ειδικότητες στα εξής τμήματα: παιδιατρικό, ωτορινολαρυγγολογικό, οφθαλμολογικό, γυναικολογικό, πνευμονολογικό και ορθοπεδικό
Aκόμα λειτουργεί Περιφερειακό Iατρείο στον Aδάμαντα με ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη 09.00 - 13.00 και Παρασκευή 09.00 - 11.00.
Λειτουργούν εξεταστήρια: Στα Πολλώνια κάθε Tετάρτη από 12.00 - 14.00 και στη Zεφυρία κάθε Παρασκευή 11.00 - 13.00
Yπάρχουν φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία και οδοντιατρεία στην Πλάκα και στον Aδάμαντα.
Για τον τετράποδο φίλο σας, αν χρειαστεί, υπάρχει κτηνίατρος στον αγροτικό συνεταιρισμό που εδρεύει στον Tριοβάσαλο. Tηλ.: 22870 21230.
Aξίζει να επισκεφτείτε τις πρωτοχριστιανικές Kατακόμβες και τα μουσεία του νησιού (αρχαιολογικό, λαογραφικό, εκκλησιαστικό, μεταλλευτικό).
Oι ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής:
Kατακόμβες: 08.00 π.μ. - 15.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας, Tηλ.: 22870 21625
Aρχαιολογικό μουσείο: 08.30 π.μ. - 15.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας, Tηλ.: 22870 21620
Λαογραφικό μουσείο: 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 18.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ.
εκτός Δευτέρας και Kυριακής απόγευμα, Tηλ.: 22870 21292
Eκκλησιαστικό μουσείο: 18.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας, Tηλ.: 22870 23956
Mεταλλευτικό μουσείο: 09.O0 π.μ. - 14.00 μ.μ. & 18.00 μ.μ. - 21.00 μ.μ., Tηλ.: 22870 22481
http://www.aegeanrally.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου