30 Αυγ 2014

Ανοδική η πορεία της Σερίφου στο Trekking [Πεζοπορία]

 Σέριφος δεκαετία του 50  fotoBernard Flament

Γράφει και επιμελείται ο Γιάννης Γούναρης 
Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η παλιά αγροτική οικονομία άρχισε να πνέει τα λοίσθια, τα μονοπάτια και οι αρχαίοι δρόμοι του νησιού  εγκαταλείφθηκαν σε αυτό που έμελλε να σημάνει την αναπόφευκτη καταστροφή τους: στην παντελή αδιαφορία.

 Το θυμάμαι έντονα από διηγήσεις αλλά και προσωπική εμπειρία από τότε προσπαθούσαν οι παππούδες με κόπο να συντηρήσουν τα μονοπάτια τουλάχιστον τα μεγάλα 

Έφυγα από το νησί το 65 οι γονείς μου δηλαδή έκλεισαν τα μεταλλεία και δουλειά δεν υπήρχε έφαγαν και τα λεφτά των εργατών και ο πατέρας  μου ήρθε σε απόγνωση μιας και δούλευε σε αυτά χρόνια  πιστολαδόρος έτσι μετακομίσαμε στην Αθήνα .

Τα καλοκαίρια επέστρεφα στο νησί. Πέρασαν τα χρόνια και όταν έφτασα στα 10 πήγαινα με τον θείο μου τον Γιάννη στα μουλάρια για το μεροκάματο Οργώναμε το νησί το περπάτημα ήταν κουραστικό αλλά το συνήθισα γρήγορα 

Σαν αγωγιάτης  έμαθα τις τοποθεσίες και τα τοπωνύμια του νησιού τα μονοπάτια και τους παλιούς δρόμους   την ντόπια λαλιά και τα αγριόχορτα όταν μεγάλωσα και άλλο έφευγα  μόνος και πήγαινα Καλίτσο - Πλατύ γιαλό και έπαιζα μπάλα με τα ξαδέλφια μου πήγαινα στα ξωκλήσια και στα κελιά και στα αμπέλια .

Σπάνια συναντούσαμε και καμία παρέα τουριστών  που μας ρωτούσαν πώς θα πάνε εκεί που θέλανε και εγώ με τα λίγα τότε αγγλικά μου τους βοηθούσα και καμάρωνα για αυτό . 

Ήταν απίστευτα τα χιλιόμετρα που έκανα και η λατρεία του μονοπατιού αποτυπωνόταν στην μνήμη μου σαν μαγική εικόνα .
Σήμερα η Σέριφος έχει χαρτογραφήσει τα μονοπάτια της έχει αναρτήσει Ταμπέλες με τις διαδρομές σε επίκαιρα σημεία του νησιού  και κάνει τα πρώτα βήματα της στο Trekking [Πεζοπορία]

Trekking
Το Trekking (πεζοπορία)
Το Trekking (πεζοπορία)

Καρολος Μερλίν επί τω έργω
Σήμανση. H αξιόπιστη σηματοδότηση εξαφανίζει το ενδεχόμενο της απώλειας προσανατολισμού.  

Το πρώτο βήμα στις κυκλάδες όμως έχει γίνει από τον κ. Κάρολο Μέρλιν
«Ξεκινάς και το βήμα σου είναι βαρύ, αργό. Δεν περπατάς στην άσφαλτο ούτε καν σε χωματόδρομο. Μπαίνεις στο αρχαίο μονοπάτι που χάραξαν οι πρόγονοι. Κάθε πέτρα στη θέση της με τέχνη, μαστοριά και όσο περνάει η ώρα τα βήματά σου ανάλαφρα, εύκολα. Το μονοπάτι σε οδηγεί, μόνο του σε τραβάει. Κάθε στροφή και μια καινούργια εικόνα, ένα τοπίο σμιλεμένο από τους αιώνες». Οι φράσεις ανήκουν στον κ. Κάρολο Μέρλιν, πρωτεργάτη μιας σπουδαίας προσπάθειας για τη διάσωση και ανάδειξη των παλιών μονοπατιών του νησιού της Τήνου. 
Οραματιστής. O Kάρολος Μέρλιν εργάστηκε μεθοδικά για την ανάδειξη των μονοπατιών.
Ο ελληνοαυστριακής καταγωγής Κάρολος Μέρλιν γεννήθηκε στο Graz της Αυστρίας το 1968, ενώ στην Ελλάδα ζει τα τελευταία 35 χρόνια. Παράλληλα με τις σπουδές του στη γραφιστική, ασχολήθηκε με τον ορειβατικό και πεζοπορικό τουρισμό. Πέρασε από τη σχολή μέσου βουνού της Ομοσπονδίας Συνοδών Βουνού, οργάνωσε και ηγήθηκε πεζοποριών σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητά του επικεντρώνεται κυρίως στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Τήνο, όπου διαμένει περίπου έξι μήνες το χρόνο.

Η καταγραφή των μονοπατιών της Τήνου

Ο Κάρολος Μέρλιν ήταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα της καταγραφής του πλούσιου σε μονοπάτια δικτύου της Τήνου, ώστε να δώσει και σε άλλους πεζο- πόρους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχέγονες διαδρομές που διατρέχουν το νησί. Το 2007 σε γόνιμη συνεργασία με τις εκδόσεις Ανάβαση, κυκλοφόρησε έναν εξαιρετικό πεζοπορικό και περιηγητικό, 1: 25.000 χάρτη της Τήνου. Την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με την τοπική επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και στη συνέχεια με τη νομαρχία, θέτοντας τις βάσεις για μια άψογη συνεργασία με τον κ. Αναστάσιο Αναστασίου, επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Ν.Α. Κυκλάδων. Από κοινού καθόρισαν τις διαδρομές και αποφάσισαν τη συστηματική καταγραφή τους. Από το συνολικό καταγεγραμμένο δίκτυο των 270χλμ., ένα τμήμα 120χλμ. είναι πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με συσκευή Gps και περιλαμβάνει Tracks και σημεία αναφοράς, Wpts τα οποία συνοδεύονται από περιγραφικό κείμενο με τα σημεία ενδιαφέροντος, τις διαδρομές αναλυτικά (road book) και τη σημερινή κατάστασή τους. Τα αρχεία έχουν συνδυαστεί με ψηφιακούς γεωαναφερμένους χάρτες, που έχουν ως βάση αεροφωτογραφίες και ισοϋψείς καμπύλες. 
 φωτο Ν Ατλιδάκης
Διαθέτοντας  δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών  το νησί της Σερίφου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους φίλους της ήπιας οικοτουριστικής δραστηριότητας που είναι η πεζοπορία.
 Πολλοί Έλληνες και  ξένοι απολαμβάνουν την ήπια δραστηριότητα που είναι το απλό περπάτημα.

Η Παρέα σε δράση 
 Στην Σέριφο μια ομάδα η Παρέα https://www.facebook.com/pages/Parea-serifos/194545150716794?fref=tsπου λατρεύει τα μονοπάτιατου νησιού οργώνει το νησί και προτείνει ένα ξεχωριστό και δυναμικό τρόπο διασκέδασης Αποτελείται από μικρούς και μεγάλους και η συμετοχή αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η Παρέα σε δράση 
Ο Πυρήνας βρίσκεται στο  Γάνεμα έχουν δημιουργήσει και μια όμορφη σελίδα στο φατσοβιβλίο αποφασίσαμενα τους αφιερώσουμε αυτήν την ανάρτηση διότι όπως και η ΠΟΡΣΕΕ προσφέρουν σημαντικό έργο στο νησί ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας τον περιπατητικό τουρισμό της Σερίφου που βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία 

Σύμφωνα με τον κ. Μέρλιν, «Κάθε προσπάθεια για ανακατασκευή και διατήρηση των μονοπατιών, με καθαρισμό και σηματοδότηση, είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγάλο μέρος του προβλήματος θα λυνόταν εάν ο περιπατητικός τουρισμός των νησιών  έφτανε στο επίπεδο των 10.000 επισκεπτών τον χρόνο αφού η επαρκής ανθρώπινη παρουσία κρατάει τουλάχιστον καθαρά τα μονοπάτια από τη βλάστηση. Προς το παρόν οι πεζοπόροι δεν ξεπερνούν τους 3.000 σε ετήσια βάση»,

Με τους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών να κατασκευάζουν νέους δρόμους, το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Τα μονοπάτια τροποποιούνται αναγκαστικά ενώ οι πεζοπορικοί χάρτες χρειάζονται συνεχή αναθεώρηση. Με τη σήμανση πεζοπορικών διαδρομών στο νησί ασχολούνται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες. Αυτοί που διαθέτουν τεχνικές γνώσεις, μεταφέρουν τα στοιχεία των μονοπατιών σε AutoCAD (πρόγραμμα χαρτογράφησης) και σε πρόγραμμα επεξεργασίας γεωγραφικών δεδομένων (GIS).
Η ιστορία τους ξεκινά ήδη από τους αρχαίους χρόνους,  η εξακρίβωση της ηλικίας των μονοπατιών είναι κατά τόπους δύσκολη, διότι ο τρόπος κατασκευής τους παραμένει ίδιος και αναλλοίωτος στον διάβα των αιώνων. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μονοπατιών εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο όχι ανέπαφο από τις καταστροφές που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η κατασκευή νέων δρόμων.
Δεν χρειάζεται να είστε αθλητικοί τύποι για να περπατήσετε στα εύκολα μονοπάτια της Σερίφου. Είναι άλλωστε απολύτως βατά ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχισή τους δεν είναι ποτέ πολύς.
Η Σέριφος έχει περίπου 80 χιλιόμετρα σε μονοπάτια, δρόμους και χωματόδρομους. Αυτά τα 80 χιλιόμετρα καλύπτουν όλες τις ήδη σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές της Σερίφου (Α ,1-6) αλλά και αυτές που δεν είναι σηματοδοτημένες(7 -10) .
Οι διαδρομές είναι όλες πολύ εντυπωσιακές, η κάθε μία με τις δικές της ομορφιές, και αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζοντας όλες μαζί μια αυθεντική εικόνα της Σερίφου.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στο περπάτημα, καθώς, προς μία κατεύθυνση (την κατηφορική), οι περισσότερες διαδρομές είναι εύκολες, με χτιστά μονοπάτια, και με δυνατότητα ανεφοδιασμού σε νερό.
Διαδρομές
Διαδρομή 1α: Λιβάδι – Πάνω Χώρα
rail1a

Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Η διαδρομή από τη Χώρα στο Λιβάδι, δρόμος πολυσύχναστος τα παλιά τα χρόνια, για πολλούς θα αποτελέσει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Διασχίζοντας τα σοκάκια της Χώρας, με λίγη φαντασία, και αγάπη για τον τόπο αυτό, εύκολα θα ζωντανέψεις τα ερειπωμένα σπίτια με τις αμέτρητες ιστορίες τους, θα μπορέσεις όμως να ακούσεις και τους ψιθύρους αλλά και τις φωνές από αυτά που κατοικούνται ακόμη. Θα μυρίσεις τα νόστιμα φαγητά που οι νοικοκυρές μαγειρεύουν, και θα μπορέσεις να ανέβεις για μια στιγμή στην κορυφή, στο Κάστρο, εκεί απ’ όπου θα αισθανθείς πως κυριαρχείς την όμορφη πρωτεύουσα της Σερίφου. Η θέα όμως της θάλασσας θα σε τραβήξει να συνεχίσεις το περπάτημα προς τα κάτω, προς το Λιβάδι. Στο δρόμο να προσέξεις τις λεπτομέρειες, τα ονόματα των δρόμων, τα εκκλησάκια που αγκαλιάζονται με τα ολόλευκα σπίτια, τα οικόσημα και τις πινακίδες όπως αυτή του «Σωματείου Μεταλλευτών Λατόμων και Οικοδόμων Σερίφου», το όμορφο κτήριο του σχολείου, το λαογραφικό μουσείο αλλά και τις δύο πηγές. Θα ανακαλύψεις πολλά στο διάβα σου. Και πρόσεχε και τα αυτοκίνητα καθώς θα διασχίζεις το δρόμο!

 The trail from Chora to Livadi was a well-frequented one in older times, as it provided the fastest connection between the island's capital to the fields and the port of Livadi. As you set out, the path will take you across many of the picturesque narrow streets in Chora. The typical white houses, small churches, and amazing view from the top of the hill where the ancient castle still reminds of its presence. Pay attention to the many, sometimes hidden details in masonry, over door frames and corners of buildings. As you continue along your way, you will pass by the beautiful school building, the folklore museum as well as a few natural springs, which provide the perfect setting for a short rest before continuing towards Livadi.


Διαδρομή 1: Χώρα – Καλλίτσος
rail1

Μήκος : 4.4 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.50h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Καθώς θα πλησίαζες τη Σέριφο με το πλοίο, ίσως να διέκρινες στις άγονες ανατολικές ακτές ένα σκαρφαλωμένο στο βουνό χωριουδάκι, που αστράφτει από μακριά, όπως κι από κοντά. Είναι ο Καλλίτσος, στον οποίο μπορείς να φτάσεις από τη Χώρα κάνοντας μια πολύ όμορφη πεζοπορία, γεμάτη εκπλήξεις. Στις πλαγιές που από μακριά φαντάζουν στέρφες, καθώς θα περπατάς τα πετρόχτιστα μονοπάτια, θ’ ανακαλύψεις πηγές, περιβόλια, γεφύρια και εκκλησάκια. Θα δεις σίγουρα κάποιο καλλιεργητή να επιστρέφει με το μπόγο του γεμάτο ζαρζαβατικά. Θ’ ακούσεις και τους καλαμιώνες να ψιθυρίζουν πιάνοντας συζήτηση με τον αέρα, ή με κάποιες από τις Νηρηίδες που λέγεται πως κατοικούν το γεφυράκι των Κήπων. Λίγο πιο πάνω το μονοπάτι αρχίζει την ανηφόρα για τα καλά. Θα σε οδηγήσει στον Πάνω Σταυρό. Εκεί θα ξαποστάσεις και θα απολαύσεις τη άπλετη θέα. Στα επόμενα βήματα της πορείας θα εντυπωσιαστείς από την κατάσταση διατήρησης του παλιού καλντεριμιού. Και ξαφνικά, στο πιο ψηλό σημείο του μονοπατιού, στο διάσελο του λόφου Βουνάκι, θα στρίψεις, θα αντικρίσεις τον Καλλίτσο και θα αρχίσεις να κατεβαίνεις ανάλαφρος, έχοντας ξεχάσει την όποια ταλαιπωρία σου κόστισε η ανηφόρα. Μπαίνοντας στο χωριό, και διασχίζοντας τα στενά του δρομάκια, θα καταλάβεις γιατί το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «κάλλιστον».

 When approaching Serifos by boat, you might have seen an impressive white village up in the arid eastern hills of the island. This is Kallitsos, a village that can be reached from Chora via a scenic walk, full of hidden surprises. The slopes that from a distance seemed bare and arid harbour beautiful orchards which are still cultivated today. Here you will certainly meet some villager bringing home the harvest of his day’s labour, and cross a few creeks and springs. Locals say that these bridges and springs are inhabited by fairies. As you start the steeper ascent, you will pass by the small chapel of Pano Stavros. Here you should take a short rest and enjoy the view! Your next steps will lead you onto an impressively well-preserved cobble stone path, and after the highest point of the path, you will see Kallitsos spread out before you. Your descent to the village from this point is easy, and the beauty of the area will certainly push any feelings of fatigue from your mind! Take a stroll through the narrow streets of Kallitsos, and you will soon realize how the village earned its name (“kalliston” = “the prettiest”).

 Διαδρομή 2: Χώρα – Γύφτικα
rail2
Μήκος : 2.1 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.15h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο θεαματικές διαδρομές του Αιγαίου. Κτιστό καλντερίμι, με αρκετά ανηφορική κλίση (δύσκολο το καλοκαίρι), το οποίο χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι μεταλλωρύχοι. Το μονοπάτι αυτό μπορεί να τελειώσει με κυκλική εναλλακτική πορεία στην περιοχή των Γύφτικων
Μια όμορφη διαδρομή με πανοραμική θέα. Το καλντερίμι είναι από τα πιο εντυπωσιακά του Αιγαίου.

A beautiful trail with panoramic views. The built section of the path is one of the most impressive in the whole Aegean sea!


Διαδρομή 3: Ακονιδιά – Κουταλάς

rail1a
Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Μια όμορφη διαδρομή, που επισκέπτεται τον Άσπρο Πύργο, καθώς και απομεινάρια των παλαιών μεταλλείων. Προσοχή, η διαδρομή είναι σχετικά κλειστή από βλάστησ, και η σηματοδότηση δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής.

 A beautiful trail that passes by the White Tower, an ancient monument, as well as on old iron mines railways. Be careful, the trail is slightly closed by vegetation in some parts, and the signs are not very visible.



Διαδρομή 4: Γύφτικα – Βάρσαμος – Παναγιά

rail1a
Μήκος : 4.1 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.40h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Η διαδρομή ξεκινάει κάπως περίεργα από ένα παλιό κατεστραμμένο μονοπάτι, που ελίσσεται στις ανώτερες πλαγιές του Τρούλου, χωρίς να φανερώνει την κατεύθυνσή του. Σύντομα όμως μετά την άφιξη στο ψηλότερο τμήμα της διαδρομής (άνω των 500 μέτρων), το μονοπάτι είναι και πάλι εμφανές, χτιστό, και με πορεία βορειοδυτική. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τμήμα τσιμεντόδρομου το οποίο ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να είναι αρκετά επίπονο στην ανάβαση. Μετά το τμήμα του δρόμου, η κλίση της διαδρομής βελτιώνεται, περνάει από πηγές και περιβόλια, καθώς και από παλιά μαντριά και εκκλησάκια. Φτάνει στο γραφικό χωριό της Παναγιάς προσφέροντας όμορφη θέα προς τα δυτικά και τους γύρω λόφους.
Path with spectacular views on mountainous Serifos. In some parts it is partially closed by vegetation.


Διαδρομή 5: Παναγιά – Συκαμιά
rail1a
Μήκος : 3 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 50m
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Η διαδρομή αυτή είναι μια όμορφη κατάβαση (για ανάβαση είναι αρκετά επίπονη) από την Παναγιά προς την παραλία της Συκαμιάς. Στην αρχή είναι πολύ κατηφορική, σε κτιστό μονοπάτι, αλλά σύντομα η κλίση της βελτιώνεται και διέρχεται κατά μήκος μια όμορφης ρεματιάς με πλυσταριά, περιστεριώνες και παλιούς νερόμυλους. Καταλήγει σε χωματόδρομο που οδηγεί στη Συκαμιά. Από τη Συκαμιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδρομή 6 που οδηγεί στη Γαλανή, και έχει πιο ήπια κλίση.

 Beautiful trail that goes down to Sykamia beach. It passes through agricultural landscapes and a small gorge full of trees and plants.


Διαδρομή 6: Πύργος – Γαλανή – Συκαμιά
rail1a
Μήκος : 3.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.20h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή η οποία έχει ήπια κλίση (προσφέρεται και για ανάβαση από Συκαμιά προς Γαλανή), όμορφη θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις, και πολύ εντυπωσιακά χρώματα στα βράχια και στα φυτά. Είναι εξ’ ολοκλήρου κτιστή, έχει σημεία για ξεκούραση υπό σκιά, και καταλήγει στη Συκαμιά όπου μπορεί κανείς να δροσιστεί στα νερά της όμορφης παραλίας. Το τμήμα από τον Πύργο στη Γαλανή διέρχεται από μικρά περιβόλια, διασχίζει μια όμορφη ρεματιά και ανεβαίνει προς τη Γαλανή από ένα μονοπάτι που πιθανότατα να είναι χτισμένο πριν από πολλούς αιώνες.
Very nice trail that goes from Pyrgos village to Galani village and from there to Sykamia. It passes through agricultural landscapes, small chapels and creeks. The descent to Sykamia is very spectacular.

Διαδρομή 7: Συκαμιά – Αγία Θέκλα (δεν έχει ακόμη σηματοδοτηθεί)
rail1a
Μήκος : 6.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2.30h
Βαθμός Δυσκολίας : 2/5
Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή, η οποία, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη διαδρομή 8, αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο. Επισκέπτεται αρχαία μνημεία, εγκαταλειμμένους οικισμούς, κρυφές παραλίες προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης (και δια του μονοπατιού βεβαίως), και κυρίως, απομακρύνει τον περιπατητή από κάθε στοιχείο σύγχρονου πολιτισμού. Είναι απαιτητική στο περπάτημα, καθώς είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, μια μεγάλη ανηφόρα περιμένει τον πεζοπόρο. Αλλά τα αξιοθέατα και η θέα αποζημιώνουν απλόχερα όσους την περπατήσουν.


Διαδρομή 8: Αγία Θέκλα – Αβεσσαλός (δεν έχει ακόμα σηματοδοτηθεί)
rail1a
Μήκος : 2.9 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.10h
Βαθμός Δυσκολίας : 2/5
Πολύ όμορφη διαδρομή η οποία προτείνεται να γίνεται κατηφορικά. Περνάει από αρχαία (τείχος στην Λιόμαντρα) καθώς και από τον όμορφο ερειπωμένο οικισμό Φλομί. Εκεί θα μπορούσε εναλλακτικά η διαδρομή να κάνει κυκλική πορεία περνώντας και από το Νοτινό. Η κατάβαση στον Αβεσσαλό είναι κάπως δύσκολη στα τελευταία μέτρα. Επίσης, ο αμαξιτός δρόμος που οδηγεί στον Αβεσσαλό είναι και αυτός κακοτράχαλος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει εύκολα κάποιο μέσο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα οι πεζοπόροι θα πρέπει να συνεχίσουν την ανάβαση προς τον παλιό οικισμό Τελευτή.


Διαδρομή 9: Άγιος Παντελεήμων – Πέντε Πηγάδια – Λιβάδι (προτεινόμενη διαδρομή)
rail1a
Μήκος : 3.6 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1,2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Πρόκειται για μια διαδρομή σβησμένη απ’ το χρόνο. Είναι ένα χτιστό μονοπάτι που ανηφορίζει με πολύ ήπια κλίση από το Λιβάδι προς τα Πέντε Πηγάδια. Στο δρόμο περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και στα Πέντε Πηγάδια περνάει πάνω από μικρούς καταρράκτες και δίπλα από την εκκλησία της Παναγιάς. Από εκεί ένας παλιός χωματόδρομος οδηγεί στον Άγιο Παντελεήμονα. Η διαδρομή αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις διαδρομές 2 και Α, και να δημιουργηθεί μια κυκλική πορεία μιας ημέρας, ή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον «γύρο» της Σερίφου με τα πόδια.

Διαδρομή 10: Καλλίτσος – Ξερό Χωριό – Τριαντάφυλλος – Καλλίτσος (προτεινόμενη διαδρομή)
rail1a
Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Πρόκειται για μια όμορφη και σχετικά σύντομη κυκλική διαδρομή. Ενώνει τον Καλλίτσο με τον εξαιρετικό ταβλόμυλο του 16ου αιώνα, με το Ξερό Χωριό και την πανοραμική του θέα, το εντυπωσιακό οινοποιείο Χρυσολωρά, τον παλιό οικισμό του Τριαντάφυλλου και το δρυοδάσος της Βουδόμαντρας. Η περιοχή έχει αρκετά αρχαία, αλλά χρειάζεται εξασκημένη ματιά για να τα δει κανείς. Προσφέρεται για απογευματινό περίπατο

Οι πιθανότητες να χαθείτε είναι αμελητέες. Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μέρλιν, «η στερεότυπη εικόνα των Κυκλάδων είναι οι υπέροχες αλλά ήδη γνωστές παραλίες και τα ολόλευκα σπιτάκια στο γαλάζιο φόντο. Είναι καιρός να αναδειχθούν και οι, άγνωστες για τους περισσότερους, δυνατότητες»







.








Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...