11 Δεκ 2014

Ο κ.Loverδος υπαίτιος για το μπουγέλωμα του Μητροπολίτη Δωρόθεου στην Τήνο…video..

Τι άλλαξε ο κος Λοβέρδος; -Η Παναγία Τήνου είναι ίδρυμα που ελεγχόταν  από λαϊκούς. Δεν ανήκε στην Εκκλησία. Αυτή ήταν η επιλογή των κτητόρων της που το 1825 έδωσαν τα χωράφια τους, πλήρωσαν την ανέγερση του ναού, προνόησαν για κληροδότημα με την προϋπόθεση να ελέγχονται τα οικονομικά από ντόπιους επιτρόπους. Το αναφέρουν ρητά στη διαθήκη: «Οι εφημέριοι, οι διάκονοι, οι ψάλται, οι κανδηλανάπται να εκτελούν τα χρέη τους και να μην ανακατώνονται διόλου εις τας υποθέσεις της Εκκλησίας».
Γιατί είναι υπαίτιος ο κος Λοβέρδος; Τον Οκτώβριο ψηφίστηκε τροπολογία από τη Βουλή με την οποία η Παναγία παύει να είναι αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα και μετατρέπεται σε εκκλησιαστικό ίδρυμα. Το αρμόδιο υπουργείο Θρησκευμάτων διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Τα ξέρουμε αυτά: οι προφορικές διαβεβαιώσεις και οι εγκύκλιοι δεν έχουν καμία ισχύ μπροστά στον νόμο. Σε ένα χρόνο η Εκκλησία μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η εννιαμελής επιτροπή των ντόπιων θα πάρει πόδι και θα αντικατασταθεί από όσους απέκλεισε η διαθήκη των κτητόρων, από εφημέριους, διακόνους, ψάλτες και κανδηλανάφτες.
Ας τα πάρουμε από την αρχή, όπως τα γράφει η έγκυρη «Κοινή Γνώμη Κυκλάδων»:
Αναστάτωση και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις αντίδρασης σημειώθηκαν στην Τήνο, με σύσσωμους τους πολίτες του νησιού να αποδοκιμάζουν και να υποδέχονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και προπηλακισμούς τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, σχετικά με την μεταβολή του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), που με υπόγεια τροπολογία παραδόθηκε στην Εκκλησία.
Η μεταβολή του καθεστώτος διαχείρισης του Ιδρύματος και ο τρόπος που αυτή μεθοδεύτηκε ήταν η αιτία να ξεσπάσει η λαϊκή οργή κατά του Μητροπολίτη Δωρόθεου και του αρχιερατικού επιτρόπου που τον συνόδευε εχθές στο νησί, με τους Τηνίους να τον υποδέχονται με αποδοκιμασίες, απαξιωτικά συνθήματα και να τον καταβρέχουν, ως δείγματα της οργής τους, εναντίον όσων επιχειρούν την άλωση του ιδρύματος.
Αφορμή του ξεσπάσματος της λαϊκής οργής ήταν οι προγραμματισμένες εκλογές για την διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, από τις οποίες απείχε το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων, λαμβάνοντας μέρος στην ψηφοφορία, από τους 33 εξ αυτών μόνο 8, γεγονός που αυτομάτως δεν νομιμοποιεί και το αποτέλεσμα.
Το Ίδρυμα αυτό κτίστηκε το 1825 από την προσωπική περιουσία ιδιωτών, οι οποίοι με τη διαθήκη τους (διαθήκη των κτητόρων) το κληροδότησαν στον λαό της Τήνου και όρισαν με σαφήνεια τον λαϊκό του χαρακτήρα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του (αποκλείοντας ρητώς τους ιερωμένους από τη διοίκηση).
Υπογείως οι τροπολογίες
Η πρόκληση για τους Τηνίους ξεκίνησε όταν ψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα και τη βουλευτή Β’ Αθηνών της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή και συμπεριλήφθηκαν στον νόμο 4301/2014, μέσω των οποίων το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από την εποπτεία του κράτους πέρασε στην Εκκλησία, χάνοντας την αυτοτέλεια του.
Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης που υπήρξε για να επιτευχθεί η επιθυμούμενη από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς κύκλους μετάβαση του Ιδρύματος στην αρμοδιότητα της εκκλησίας, ήταν το γεγονός ότι οι τροπολογίες δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού, ούτε στην Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, και φυσικά δεν υπήρξε καμία δημόσια διαβούλευση.
Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου και άκρως αντισυνταγματική ενέργεια, η οποία πλήττει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος, κατά πολύ μακράν των όσων όριζε η αρχική διαθήκη των κτητόρων.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών εκπροσώπων, αλλά και πλήθους απλών πολιτών του νησιού, διότι διαφάνηκε η μεθόδευση που υπήρξε στην πράξη αυτή ώστε το κοινωφελές ίδρυμα της Τήνου, με την μεγάλη του οικονομική δύναμη και την ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική του προσφορά, όπως την επέδειξε στα 189 χρόνια ύπαρξης του, να περάσει από την λαϊκή διοίκηση υπό την εποπτεία του κράτους, στην δικαιοδοσία της εκκλησίας.
Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού, ο οποίος καλώντας του συμπατριώτες του ανέφερε «Ο αγώνας μας για την αποτροπή και ανάκληση των ιδιαίτερα βλαπτικών και αβάστακτα επώδυνων για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και το νησί μας συνεπειών που αναπόφευκτα επέρχονται μετά την πρόσφατη ψήφιση, ερήμην και εν αγνοία της Τήνου, του Ν. 4301/7-10-2014, συνεχίζεται κλιμακούμενος και με μεγαλύτερη μαχητικότητα μέχρι την τελική μας δικαίωση».
Η χθεσινή παντηνιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελίστριας ήταν η δεύτερη συγκέντρωση, όπου εκφράστηκε η αντίθεση των πολιτών της Τήνου στον επίμαχο νόμο, αλλά και της εκλογικής διαδικασίας.
Υπό τη δικαιοδοσία της εκκλησίας
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την νομοθετική ρύθμιση που προκάλεσε ριζική μεταβολή του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του, όπως αυτός οριζόταν από τους δωρητές του, χάνει τον χαρακτήρα του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και της εξαιρέσεως του από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας και πλέον περνά εξ ολοκλήρου τόσο η διοίκηση του όσο και η διαχείριση της περιουσίας του στην εκκλησία.
Ειδικά για το θέμα της διοίκησης θα πρέπει να αναφερθεί πως στη διαθήκη των κτητόρων, γίνεται σαφής και συγκεκριμένη αναφορά για μη συμμετοχή ιερωμένων στη διοίκηση του Ιδρύματος.
Το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, χωρίς ουδέποτε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και διοικείται από μία άμισθη10μελή επιτροπή, την οποία απαρτίζουν εννέα αιρετά μέλη, που εκλέγονται από το σώμα των 33 εκλεκτόρων, ενώ την προεδρία κατέχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου.
Οι αλλαγές που επέφερε η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, αφορούν τρεις καίριες αλλαγές που επηρεάζουν την λειτουργία του Ιδρύματος.
Πρωτίστως η μεταβολή του από αυτοτελές κοινωνικό ίδρυμα σε ίδρυμα της εκκλησίας, η οποία πλέον αναλαμβάνει την διοίκηση του, μέσω του Μητροπολίτη, αλλά και την διαχείριση της μεγάλης περιουσίας του.
Πέραν αυτού, μέσω των διοικητικών αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει πλέον ο Μητροπολίτης, αποκτά άμεσο έλεγχο επί των προωθούμενων τεχνών αλλά και του ύφους αυτών, καθώς θα δύναται να μετέχει στην επιλογή του διοικητικού αλλά και διδακτικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που μέχρι σήμερα ήταν υπό την ευθύνη τεσσάρων καθηγητών, εκ των οποίων δύο προέρχονταν από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και δύο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το τρίτο σημείο που εντοπίζεται ως καίρια μεταβολή αφορά στην ενίσχυση του ρόλου του Μητροπολίτη στην διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς του δίνεται η δυνατότητα και μάλιστα μέσω διπλής ψήφου να μετέχει στην εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος.
***
Βεβαίως η Ιερά Σύνοδος απαντά επικαλούμενη τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε, θυμίζουμε,  από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής του κ. Λοβέρδου (Μεγάλη η χάρη Του) και ανακοινώνει:
«Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράστασή της στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ο οποίος έχει αγωνισθεί για το Ίδρυμα ως Πρόεδρός του και επέδειξε ψύχραιμη, φρόνιμη και ανεξίκακη στάση απέναντι στους υβριστές του. Επίσης δηλώνει, προς αναίρεση των διαδοθέντων ψευδών μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε., ότι και μετά τον νέο Νόμο 4301/2014 το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η Διοικούσα Επιτροπή του έχει αποκλειστικά τη διοίκηση και οικονομική του διαχείριση και μόνον η Πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του Υπουργού Παιδείας, όπως ορίζεται στον από ετών ισχύοντα Νόμο 349/1976, ενώ με τον νέο Νόμο παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα πρόσθετες δυνατότητες των Ιδρυμάτων και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας, χωρίς όμως να υπάγεται στον έλεγχο της Εκκλησίας. Η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014, που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν.
Όσοι επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, ενεργούν εν πλήρη γνώσει της ψευδολογίας τους, καθώς είναι γνώστες της αλήθειας, όπως αυτή διατυπώνεται σαφέστατα στο ίδιο το κείμενο του Νόμου 4301/2014, στην επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’ (α.π. 2090/2247/10.10.2014), στην επιστολή του εποπτεύοντος Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδου (α.π. Γ.Υ. 217/27.11.2014), αλλά και στην ερμηνευτική Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή (α.π. 1999665/Θ1/9.12.2014, ΑΔΑ: Ψ7ΩΑ9-ΟΑΟ).
Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου, σε πείσμα όσων επιμένουν να λησμονούν ότι το Ίδρυμα έχει πανελλήνιο και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει υπό την ευθύνη του την Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό. Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις».
Eκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
***
Η παράδοση του ιστορικού σφιχταγγαλιάσματος μεταξύ ευσεβών πολιτικών/Κράτους και εκκλησίας συνεχίζεται στο Αυνανιστάν.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Πηγή :https://roides.wordpress.com 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...