Αντώνης Μπούμπας
Καλλιτεχνικό αεράκι φυσάει και φέτος το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Σερίφου, το οποίο για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους στο φιλότεχνο κοινό του νησιού.
Ομαδικές εκθέσεις σπουδαστών γραφιστικής, τοπιογράφων, εκθέσεις ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.Έκθεση του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ
Το Φεστιβάλ Σερίφου και η μοναδική ατμόσφαιρα του νησιού ενέπνευσαν τους γραφίστες του Κολεγίου Τέχνης και Design ΑΚΤΟ να δημιουργήσουν πρωτότυπες αφίσες. Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο μήνυμα – κάλεσμα του Φεστιβάλ, και χρησιμοποίησαν μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία και συμβολισμούς, προκειμένου να μας “ταξιδέψουν” με τη δική τους οπτική, στις μοναδικές ομορφιές της. Και καλούν Σεριφιώτες και ταξιδιώτες να δουν τη δουλειά τους και να ταξιδέψουν μαζί τους. Υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής Αρτέμης Ρούσσος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Σερίφου από 25 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου.
Έκθεση Νεοϊμπρεσιονιστών (Τοπιογράφων)
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα γκρουπ τοπιογράφων απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκε στη Σέριφο από τις 8 έως τις 14 Ιουνίου. Ήρθαν για να βρεθούν αντιμέτωποι με την φύση της Σερίφου. Άνοιξαν τα καβαλέτα τους και τις μπογιές τους, στερέωσαν καλά τους καμβάδες τους, φόρεσαν το καπέλο τους και προσπάθησαν κάτω από τον ήλιο να απεικονίσουν – ο καθένας με τον τρόπο του – τα στοιχεία και τα χρώματα του νησιού. Η ώχρα, το σκούρο μπλε της θάλασσας, το άσπρο των σπιτιών, το πράσινο της συκιάς, ο αέρας, οι άνθρωποι του νησιού, τα καΐκια, το πρωινό κι απογευματινό φως των Κυκλάδων, τα κύματα και η σύγκρουση τους με τους βράχους είναι στοιχεία που γοητεύουν τους τοπιογράφους των Κυκλάδων ανά τους αιώνες. Ο τοπιογράφος καλείται, με τα ίδια απλά μέσα που είχε πάντα, να καταγράψει όλα αυτά τα στοιχεία και να κάνει κάτι τόσο απλό, όσο και δύσκολο: να συγκινήσει τον θεατή και να τον κάνει να νοιώσει ότι όταν ζωγράφιζε τον πίνακα, ο ήλιος έλιωνε την πέτρα, η φύση μοσχομύριζε, η θάλασσα ήταν δροσερή κι ο αέρας πολύ δυνατός. Η έκθεση περιλαμβάνει τα καλύτερα έργα των ζωγράφων, εμπνευσμένα από τη φύση της Σερίφου. Διάρκεια: 25/7 – 13/8
“Φιγούρες” από την ομάδα “συνArtηση 5”
Η ομάδα συνArtηση 5 παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σερίφου την ομαδική έκθεση "Φιγούρες". Ξυλογλυπτική, Ζωγραφική και Φωτογραφία διαλέγονται μεταξύ τους και συνθέτουν ένα έργο όπου κάθε καλλιτέχνης, με τον δικό του τρόπο αντιδρώντας σε ό,τι μας περιβάλλει σήμερα, απεικονίζει ανθρώπινες μορφές. Γυναίκες σχεδιασμένες με έντονες γραμμές, μόνες πάνω στον καμβά βρίσκονται σε κάποιον απροσδιόριστο χώρο. Ζωγραφισμένες φιγούρες στα παράθυρα και στα μπαλκόνια, ανάμεσα στο έξω και στο μέσα του αστικού αρχιτεκτονικού τοπίου, συνυπάρχουν με φωτογραφίες όπου η κλίμακα του περιβάλλοντος χώρου κυριαρχεί και οι ανθρώπινες φιγούρες "υποχωρούν" στο βάθος του κάδρου, ορατές μεν αλλά λιγότερο σημαντικές. Ξύλινες, μοναδικές, ανθρώπινες φόρμες που φέρουν ίχνη από το ταξίδι τους στα ρέματα, στη θάλασσα του Αιγαίου, στις ακτές του, παρεμβάλλονται και αποκαλύπτουν τον "κρυμμένο" τους κόσμο.
“Εμπειρία Μισόφωτη” των Γιάννη Τυροβολά - Κώστα Υφαντή
Μέρες μαυρισμένες σκάβουν μέσα βαθιά να προλάβουν το χρόνο… “Με το στίχο αυτό ξεκίνησε σιγά-σιγά και επίπονα ο φίλος Κώστας Υφαντής να γράφει τον ένα στίχο μετά τον άλλο για τους μεταλλωρύχους του νησιού εμπνεόμενος από κάτι φωτογραφίες μου και κάποιες σκόρπιες συζητήσεις σημειώνει ο κ. Τυροβολάς. “Όταν δε τέλειωσε ό,τι είχε να πει, μου έστειλε τη ποιητική συλλογή με το ταχυδρομείο να της ρίξω μια ματιά. Αισθάνθηκα τότε, ότι ήταν χρέος μου να γυρίσω στο νησί, ύστερα από 6 χρόνια, και να ολοκληρώσω ό,τι άφησα ημιτελές το καλοκαίρι του 1997. Περιπλανήθηκα στο νησί φωτογραφίζοντας, γνώρισα μεταλλωρύχους, άκουσα τις ιστορίες τους, διάβασα για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του νησιού με κορύφωση την ματωμένη εκείνη απεργία του 1916. Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας – ποίησης είναι απόσταγμα της μισόφωτης εκείνης εμπειρίας. Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά αισθάνομαι, ότι η Σέριφος δεν υπήρξε μόνο η αφορμή για την μετέπειτα συστηματική ενασχόληση μου με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία, αλλά αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση”. Το βιβλίο της με τίτλο “Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά” θα παρουσιάσει στις 2 Αυγούστου στο Θέατρο Κάτω Χώρας πριν τη συναυλία του Φεστιβάλ Σουραυλιού η Αντωνία Βιταλιώτου – Σέττα. “Μπορεί από μια απρόσμενη ανατροπή της καθημερινότητάς μας να βγει κάτι καλό; Ο Σταμάτης, μαθητής της E′ Δημοτικού, ακολουθεί τη μητέρα του, διορισμένη φιλόλογο, στο κυκλαδονήσι της Σερίφου. Κι αν έκανε αρχικά την “καρδιά του πέτρα», πολλά θα συμβούν που θα τον κάνουν να αγαπήσει «το νησί με τη σιδερένια καρδιά”. Στο νέο του ξεκίνημα θα τον ακολουθήσει κι ο «Σερίφιος βάτραχος», ένα νόμισμα από το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, που μετά από αιώνες νοσταλγίας θα γυρίσει στον τόπο που τον γέννησε: από την πολύβουη τσιμεντούπολη στο ήρεμο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο”. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σέριφο και κέρδισε το πρώτο βραβείο Ταξιδιωτικού Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου