16 Ιουλ 2015

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον τουρισμό

Bαθύς αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε από πολλά σπίτια, άμα τη ανακοινώσει του Greekment. Υστερα από δύο εβδομάδες αγωνίας τόσο για το μέλλον της χώρας, όσο και για την έκβαση του καλοκαιριού, η διαφαινόμενη συμφωνία έδωσε μια δόση «κανονικότητας» στη ζωή πολλών οικογενειών. «Περιμέναμε μέχρι την Κυριακή για να δούμε πώς θα οργανώσουμε το καλοκαίρι μας», αναφέρει στην «Κ» 43χρονη μητέρα.
«Tα σχολεία έχουν κλείσει, η θερμοκρασία έχει ανέβει και είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει ούτε νησί, ούτε χωριό, ούτε κατασκήνωση».
Η αλλαγή της ψυχολογίας καταγράφηκε και στην κίνηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ενδεικτικά, οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην travelplanet24. com στις 13 Ιουλίου έφτασαν τις 442, σημειώνοντας αύξηση 225% από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. «Τη Δευτέρα και την Τρίτη η στροφή ήταν εμφανής», επιβεβαιώνει και η κ. Χριστίνα Μπεζαντάκου από το Kefi Tours. «Τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνον είχαμε σημαντική μείωση, της τάξεως του 80%, αλλά και πολλές ακυρώσεις», εξηγεί η ίδια. «Τώρα έχουμε επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, και τις δύο τελευταίες μέρες έχουν γίνει περί τις 300 κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από Ελληνες ταξιδιώτες που φεύγουν από Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου». Την αποπληρωμή των εισιτηρίων, μάλιστα, έκαναν κατά το ήμισυ με πιστωτική κάρτα, κατά το ήμισυ τοις μετρητοίς. «Είχαμε την αίσθηση ότι πολλοί ταξιδιώτες βρίσκονταν stand by εδώ και μέρες, περιμένοντας μια θετική εξέλιξη για να βάλουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους», σημειώνει με ικανοποίηση.
Κάποιες δυσκολίες, όμως, παραμένουν στις ομαδικές εκδρομές Ελλήνων στο εξωτερικό, καθώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται ακόμη τις ελληνικές πιστωτικές. «Φρένο», αντίστοιχα, έχει μπει και σε εταιρικά ταξίδια. «Πρόκειται για απόλυτα υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν εισπράξεις εδώ και τρεις εβδομάδες, κάτι που τις καθιστά εξαιρετικά φειδωλές στα έξοδά τους».
Ο απόηχος της βελτιωμένης ψυχολογίας έχει φτάσει ήδη στα νησιά – ιδιαίτερα του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων. «Από την αρχή της εβδομάδας έχουν αρχίσει να μας καλούν οικογένειες Ελλήνων που ενδιαφέρονται για διακοπές τον Αύγουστο», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Σαλτερής, που διατηρεί ξενοδοχείο στη Νάξο και έως τώρα είχε μόνον αλλοδαπούς πελάτες. «Οι περισσότεροι Ελληνες, κατά τα λεγόμενά τους, ανέμεναν την έκβαση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ακυρώσουν ή όχι τις διακοπές τους σ’ εμάς. Τους τρόμαζε κυρίως η προοπτική κουρέματος των καταθέσεων». Από τις εβδομάδες της έντονης αβεβαιότητας υπήρξαν περιστατικά που θα του μείνουν αλησμόνητα. «Μια οικογένεια είχε κλείσει 4ημερη διαμονή, έπειτα από τέσσερα χρόνια που δεν είχαν παραθερίσει», διηγείται ο κ. Σαλτερής. «Οταν έκλεισαν οι τράπεζες, με πήραν τηλέφωνο αποκαρδιωμένοι και με παρακάλεσαν να μην οριστικοποιήσω την κράτηση». Τη Δευτέρα το πρωί τον κάλεσαν περιχαρείς για επιβεβαίωση της κράτησης. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν, όμως, και η συμπαράσταση πολλών ξένων πελατών του. «Ελαβα ένα mail από μια Αμερικανίδα. Εγραφε: ‘‘Ο,τι και να συμβεί, εγώ θα έρθω, σας εμπιστεύομαι, ζήτω η Ελλάς’’».
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...