26 Ιουλ 2015

Πώς θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που στην προσφερόμενη τιμή περιλαμβάνεται πρωινό, ημιδιατροφή κ.λπ., παρείχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Με βάση τα νέα δεδομένα για τους συντελεστές ΦΠΑ, από τις 20 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η διαμονή σε ξενοδοχεία υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και εφεξής στον μειωμένο συντελεστή 13%. Επίσης, για τις νησιωτικές περιοχές ο συντελεστής έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι 4%.
Ωστόσο, από τις 20 Ιουλίου 2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά). Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 20 Ιουλίου να γίνεται ως εξής:
• Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
• Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
• Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
• Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών – animation, αθλητικές υπηρεσίες κ.λπ.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...