16 Ιουλ 2015

«Η Κύθνος δεν πωλείται»

Αναστάτωση έχει προκληθεί από την παρερμήνευση δημοσιεύματος της ιστοσελίδας Business Insider, το οποίο αναφέρεται στην πώληση ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων ένα κομμάτι της Κύθνου και μια βραχονησίδα στη Σίκινο. Το Business Insider (ΒΙ) θεωρείται μια εκ των κορυφαίων ιστοσελίδων στην ενημέρωση, σχετικά με την παγκόσμια επιχειρηματικότητα και το χρηματιστήριο. Σε άρθρο του ΒΙ που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, με τίτλο «Εδώ θα βρείτε τα 11 φθηνότερα ελληνικά νησιά προς πώληση αυτή τη στιγμή» και υπογράφεται από τη συντάκτρια του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, Lianna Brinded, δίνεται στη δημοσιότητα λίστα με 11 νησιά, τα οποία τίθενται προς πώληση, με το άρθρο να αναφέρεται στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δεσμεύσει 50 δις δημόσιας περιουσίας, «προκειμένου να κατευνάσει τους δανειστές της», όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, η λίστα έχει δημιουργηθεί από την ιστοσελίδα Private Islands Online, η οποία ανήκει στη μεσιτική εταιρεία Private Islands Inc., η οποία έχει την έδρα της στο Τορόντο του Καναδά και δραστηριοποιείται στη διεθνή πώληση και ενοικίαση ιδιωτικών νησιών. Κατά συνέπεια, τα νησιά που αναφέρονται στη λίστα της ιστοσελίδας, αφορούν σε ιδιωτικές περιουσίες, τις οποίες οι ιδιοκτήτες έχουν θέσει προς πώληση, μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας. Αν και η πλειοψηφία των νησιών που περιέχονται στη λίστα, βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, ανάμεσά τους, γίνεται αναφορά και σε δύο νησιά των Κυκλάδων. Ένα αρκετά μεγάλο παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο στην Κύθνο, όπως και ένα ακατοίκητο νησί, η Καρδιώτισσα, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Δήμο Σικίνου.

 Πώληση ιδιωτικών περιουσιών σε Κύθνο και Σίκινο

 Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της μεσιτικής εταιρείας, το αγροτεμάχιο (land parcel), στο οποίο αναφέρεται η αγγελία, βρίσκεται στα νότια της Κύθνου, ακριβώς απέναντι από τη γειτονική Σέριφο. Η τοποθεσία του είναι ακριβώς επάνω στη θάλασσα, ενώ περιλαμβάνει και ιδιωτική παραλία, όπως και εύκολη πρόσβαση στο δρόμο. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι πρόκειται περί ιδιόκτητης έκτασης, καθώς στην περιγραφή της ιστοσελίδας «ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης, με τη βοήθεια του παππού του, αρχικά αγόρασαν αυτή τη γη, με στόχο τη δημιουργία ενός χωριού, ενός οικισμού με περίπου 20 – 25 γραφικά μικρά σπιτάκια, με μικρούς κήπους μπροστά τους. Η ιδέα, ήταν να δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να φροντίζουν τον κήπο τους, να ξεχνούν τα προβλήματά τους, να γίνονται ένα με τη γη και να νιώσουν τη σύνδεση με το νησί. Μπορεί ο παππούς του υφιστάμενου ιδιοκτήτη να απεβίωσε πρόσφατα, αλλά το όραμα ζει ακόμη, με την ελπίδα, ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα καταφέρει να το φέρει εις πέρας». Ως πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του τεράστιου οικοπέδου, η μεσιτική εταιρεία προβαίνει σε προτάσεις. «Το νησί της Κύθνου δεν είναι ανεπτυγμένο, αλλά δείχνει σεβασμό στον τουρισμό, κάτι που δίνει στον νέο ιδιοκτήτη την μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει, ενδεχομένως, ένα οικολογικό χωριό, διαμερίσματα, αγροτικό τουρισμό, ένα ξενοδοχείο, ίσως και ένα σπίτι για να κατοικήσει. Η τοπογραφία της περιοχής είναι εκπληκτική, μια κορυφή, που αναδύεται κατευθείαν από τη θάλασσα και που αποκαλύπτει μια θαυμάσια θέα». Μάλιστα, στην περίπτωση του αγροτεμαχίου της Κύθνου, δεν πρόκειται καν για πώληση, αλλά για ενοικίαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (leasehold). Όσον αφορά στην Καρδιώτισσα Σικίνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μεσιτική εταιρεία, αλλά και όπως αναφέρουν πηγές από τη Σίκινο, το μικρό νησάκι είναι και αυτό υπό ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ξεκάθαρους και ρητούς ιδιοκτησιακούς τίτλους, αναγνωρισμένους από το Ελληνικό κράτος. Στην περιγραφή εκθειάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησής του, καθώς στο νησί δεν υπάρχει κανενός είδους υποδομή, ενώ περιγράφεται ως «ο τέλειος τουριστικός προορισμός». Στις προτάσεις αξιοποίησης του νησιού από την ιστοσελίδα περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη χρήση του για κατασκευή συγκροτήματος ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, αλλά και ως μια περιζήτητη τοποθεσία για μόνιμη κατοικία. Επιπλέον, αναφέρεται, πως με τις κατάλληλες υποδομές για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και αθλήματα περιπέτειας, θα υπήρχε η δυνατότητα πλήρους εκμετάλλευσης των βαθυγάλαζων νερών του Αιγαίου, ενώ δεδομένης της πλούσιας θαλάσσιας ζωής της περιοχής, το νησί ενδείκνυται ως κέντρο ωκεανογραφικών μελετών, ή για τη διατήρηση ενός ζωντανού ενυδρείου μέσα στη θάλασσα.

Γαϊτανάκι συμπερασμάτων και παρερμηνεύσεων

Όπως γίνεται ξεκάθαρο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μία λίστα, η οποία περιέχει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για ιδιωτική περιουσία και συναλλαγές, μέσω μεσιτικής εταιρείας. Το άρθρο του Business Insider εστιάζει στην πώληση των ιδιωτικών ελληνικών νησιών, φιλοξενώντας δηλώσεις βρετανού μεσίτη, που προβλέπει, ότι πολλά ιδιωτικά νησιά τα επόμενα χρόνια θα πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο, ορμώμενη από τα παραπάνω, η αρθρογράφος συμπερασματικά αναφέρει, ότι η ελληνική κυβέρνηση, ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο, να προχωρήσει σε πώληση βραχονησίδων, ως «λύση απελπισίας» προκειμένου να συγκεντρώσει την «εγγύηση» των 50 δις ευρώ, που ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να υπάρξει νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Η συμπερασματική αυτή φράση του άρθρου της αμερικανικής ιστοσελίδας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εν λόγω λίστα, οδήγησε στην δημοσιοποίηση ανακριβών άρθρων σε ελληνικές ιστοσελίδες, όπου – είτε λόγω παρερμήνευσης του ξενόγλωσσου άρθρου, είτε για δημιουργία εντυπώσεων – στον τίτλο αναφέρεται, ότι «πωλείται» η Κύθνος, ενώ στο κυρίως άρθρο γίνεται λόγος για πώληση βραχονησίδας πλησίον της Κύθνου, συνδέοντας τη λίστα του Business Insider, με την πώληση νησιών από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω συμφωνίας. Στους κατοίκους της Κύθνου, μάλιστα, δημιουργήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη αναστάτωση, από τη δημοσιοποίηση των ανακριβειών, με αποτέλεσμα ο Δήμος Κύθνου να προβεί σε έκδοση ανακοίνωσης, όπου κατηγορηματικά αναφέρει, πως «η Κύθνος ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ», ενώ «επειδή το εν λόγω δημοσίευμα είναι αναληθές, περιέχει ανακρίβειες που προσβάλλουν το κοινό αίσθημα των κατοίκων της Κύθνου, αλλά και εν μέσω τουριστικής περιόδου δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό κατά του νησιού μας, ο Δήμος Κύθνου έχει ήδη επικοινωνήσει με τα μέσα που δημοσίευσαν το θέμα και τους έχει καταστήσει σαφές, ότι αν δεν αποσυρθεί ή δημοσιευθεί διορθωτικό άρθρο, θα προβεί σε όλα τα ένδικα μέσα». Παρά το γεγονός, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ότι στο μέλλον και υπό τις όποιες πιέσεις, το Δημόσιο, δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση βραχονησίδων, αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα, ενώ τα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πώλησής τους σε ιδιώτη.
 Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...