Πλατύφυλλος
ή όχι και παρ΄ όλο που υπάρχει και χειμερινός, είναι το φυτό που
περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είναι ταυτισμένο με ..... το Αιγαίο και το καλοκαίρι και μάλλον δεν υπάρχει ελληνικός κήπος ή μπαλκόνι ή βεράντα, που από το τέλος κιόλας της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο, να μην φιλοξενεί μια ή περισσότερες γλάστρες με βασιλικό........
Aνήκει στα μονοετή καλλωπιστικά φυτά, σαν χώρα προέλευσής του φέρεται η Ινδία και κατά καιρούς συνδέθηκε από πολλούς λαούς με διάφορες και διαφορετικές "ιδιότητες" και δοξασίες.
Οι αρχαίοι έλληνες δεν τον "εκτιμούσαν" ιδιαίτερα θεωρώντας την έντονη μυρωδιά του ένας είδος κατάρας συνδεδεμένης με τον θάνατο, για τους Ρωμαίους αποτελούσε ερωτικό φίλτρο, οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα βότανα και φυτά στην διαδικασία της ταρίχευσης και οι Γαλάτες τον πίστευαν, σε συνδυασμό με τρεχούμενο νερό πηγής, σαν μέσο εξαγνισμού κάτι αντίστοιχο με το άγιασμα των νερών με βασιλικό στον χριστιανισμό.
Εκτός από την καθαρά καλλωπιστική του χρήση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και σαν βότανο και μυρωδικό, χρησιμοποιείται στην μαγειρική ωμός ή αποξηραμένος σε σαλάτες, σάλτσες κλπ., σαν αφέψημα κατά διαφόρων συμπτωμάτων, αλλά και σαν αντισηπτικό για χρήση εξωτερική.
Τα παλιότερα χρόνια το άρωμά του εθεωρείτο και ... αντικουνουπικό γι΄αυτό εξάλλου εκτός από τις αυλές βρισκόταν και στα πρεβάζια των παραθύρων,
πάντως στις μέρες μας δύσκολα θα καταπολεμήσετε τα κουνούπια μ΄αυτόν
τον τρόπο, πιθανόν εκείνα να είναι πλέον άλλης, πιο ανθεκτικής ... πάστας
ή οι τωρινές ποικιλίες βασιλικού να μυρίζουν έντονα μεν αλλά όχι με
εκείνο το παλιό άρωμα, που έκανε ολόκληρες γειτονιές να μοσχοβολούν.
Σαν φυτό δεν είναι διόλου απαιτητικό, αν εξαιρέσετε το πότισμά του που από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα πρέπει να είναι καθημερινό και αν τον "κουρεύετε" και τακτικά θα διατηρηθεί ολοζώντανος και καταπράσινος όλο το καλοκαίρι.
Τα άσπρα ή ροζ/μωβ λουλούδια του μυρίζουν εξίσου έντονα και περιέχουν τους σπόρους που όταν τα λουλούδια ξεραθούν μπορείτε να μαζέψετε για να φυτέψετε καινούργιους βασιλικούς την επόμενη άνοιξη. Πάντως αν δεν σας ενδιαφέρει η συλλογή σπόρων με το που αρχίσουν στην κορυφή του να βγαίνουν τα πρώτα λουλουδάκια θα πρέπει το φυτό να κουρευτεί, το γνωστό "κορφολόγημα", για να παραμείνει "φουντωτό" και υγιές διαφορετικά τα κλαδιά του θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν.
Πολύ εύκολο και στον πολλαπλασιασμό του φυτό, αφού εκτός από την διαδικασία με σπόρους, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες ρίζες είτε τοποθετώντας ένα τρυφερό κλωναράκι στο νερό είτε απευθείας μέσα σε χώμα, που θα φροντίζετε να διατηρείτε ελαφρά υγρό. Ειδικά μέσα στο νερό είναι σίγουρο ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα έχει αποκτήσει ρίζες
και θα είναι έτοιμος για φύτεμα, στο χώμα για να είστε σίγουροι για την
επιτυχία του "εγχειρήματος" δοκιμάστε με κάμποσα τρυφερά κλωναράκια,
κάποια απ΄όλα σίγουρα θα ριζώσουν.
Γερά και μεγάλου μεγέθους φυτά μπορούν να φυτευθούν και απευθείας στο χώμα, αν και το πιο διαδεδομένο είναι η ανάπτυξή του βασιλικού σε δοχεία φύτευσης ανάλογου μεγέθους μ΄εκείνο των φυτών. Εκτός από τις κλασσικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες μερικά μικρά φυτά βασιλικού φυτεμένα μέσα σε κονσερβοκούτια, φλυτζάνια ή γενικά μικρά και ιδιαίτερα "γλαστράκια", θα διακοσμήσουν εξαιρετικά κάποιες γωνιές στον κήπο ή και μέσα στο σπίτι όπως και το τραπέζι που απολαμβάνετε το φαγητό ή τον καφέ σας.
Μπορείτε να διαλέξετε τους βασιλικούς που σας αρέσουν ανάμεσα από πάρα πολλές ποικιλίες με βασική τους διαφορά το μέγεθος των φύλλων αλλά και τις ...διαβαθμίσεις στο άρωμα και το πράσινο χρώμα, πάντως γενικά τα πιο ανοιχτόχρωμα φυτά με το πιο μικρό και σγουρό φύλλωμα είναι περισσότερο ανθεκτικά και πιο εντυπωσιακά σε εμφάνιση.
Ανάμεσα σε όλες τις ποικιλίες και οι χειμωνιάτικοι βασιλικοί, αναπτύσσονται πολύ σε ύψος με την βοήθεια των κατάλληλων στηριγμάτων και αντέχουν
σε συνθήκες κρύου πολύ περισσότερο απ΄όσο οι συνηθισμένες καλοκαιρινές
ποικιλίες, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει τους πολύ
κρύους μήνες να τους εξασφαλίσετε μια σχετικά προστατευμένη από τη βροχή και τον αέρα θέση ή και να τους μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού.
Παρ΄όλα αυτά, ο βασιλικός δεν παύει να αποτελεί ...σήμα κατατεθέν του Αιγαίου και του Ελληνικού καλοκαιριού, γι΄αυτό και φροντίστε να υπάρχει στον κήπο, στο μπαλκόνι ή και μέσα στο σπίτι για να σας θυμίζει με το άρωμά του πως το καλοκαίρι είναι ...εδώ!!
Mykonos Ticker
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου