11 Ιουλ 2015

Spiegel: Μόνη εφικτή λύση για το χρέος, η ιδέα του Βαρουφάκη

Μπορεί στις τάξεις των Γερμανών αξιωματούχων να μην ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, μόνο την ιδέα που είχε διατυπώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ως προς το χρέος, θα μπορούσε να αποδεχθεί το Βερολίνο.Σύμφωνα με το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι δε συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωσή του.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση και της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προκύπτουν δύο συμπεράσματα, σημειώνει το περιοδικό. Πρώτον,  ότι έως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ και, δεύτερον, πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελαφρυνθεί το  ελληνικό χρέος.

Το περιοδικό εκτιμά ότι μοναδική ρεαλιστική εκδοχή είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει εισηγηθεί ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει, με ένα τμήμα των χρημάτων που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα είναι σε θέσει να εξοφλήσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό θα ανέλθει περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ.

Το πλεονέκτημα είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας  θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Έτσι, οι δόσεις θα επιβαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά, τονίζει το Spiegel
Πηγή : http://www.stokokkino.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...