Η κλιματική αλλαγή και ο υπερπληθυσμός απειλές για τη ΜεσόγειοTOPICS:κλιματική αλλαγήΜεσόγειοςυπερπληθυσμόςEντείνεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου και ο υπερπληθυσμός και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τις βασικότερες απειλές για την περιοχή τα προσεχή χρόνια.Eντείνεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου και ο υπερπληθυσμός και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τις βασικότερες απειλές για την περιοχή τα προσεχή χρόνια.
Ενώ ήδη εντείνεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου, ο υπερπληθυσμός και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τις βασικότερες απειλές για την περιοχή τα προσεχή χρόνια.
Για το λόγο αυτό απαραίτητη κρίνεται η άμεση ανάληψη επείγουσας δράσης για την αντιμετώπισή τους. Αυτό έκανε γνωστό ο κ. Αντόνιο Τρόγια, διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης δημοσιογράφων θεμάτων περιβάλλοντος από πρακτορεία της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Όπως έγινε γνωστό μέχρι το 2025 ο πληθυσμός των 400εκ. κατοίκων της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια, φθάνοντας συνολικά στα 500. Η ακτογραμμή των χωρών πρόκειται να επιβαρυνθεί με επιπλέον 200 εκ. κατοίκους, ενώ το 10% της χερσαίας έκτασης των κρατών της Μεσογείου πρόκειται να αναγκαστούν να φιλοξενήσουν το 80% αυτού του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα αναμένονται περισσότεροι από 700 εκ επισκέπτες, ενώ εκτιμάται εκτίναξη της παράκτιας οικιστικής δραστηριότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με παρατηρήσεις, η περιοχή της Μεσογείου περιλαμβάνεται στις πλέον ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, με βάση τα πιθανά κλιματολογικά σενάρια, μέχρι το τέλος του αιώνα, αναμένεται αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 5,1 βαθμών Κελσίου, με άμεση συνέπεια, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό περιορισμό των υδατικών πόρων.
Όπως υπογραμμίστηκε, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν στις εν' λόγω περιοχές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Κατά τη συνάντηση των δημοσιογράφων η οποία ξεκίνησε τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Παρίσι, τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη επείγουσας και ταχείας δράσης, με ταυτόχρονη εντατική διάχυση της πληροφορίας για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Όπως επεσήμανε ο κ. Τρόγια, σημαντικά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, ενώ παρατηρείται συστηματικά αδυναμία εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ελαττωθούν και να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της αντιπροσωπίας του Μαρόκο το οποίο πρόκειται να διοργανώσει την επόμενη σύνοδο για το κλίμα στο Μαρακές τον Νοέμβριο του 2016, επεσήμαναν την πρόθεση της χώρας να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την άμεση εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι.
«Είναι η στιγμή της αλήθειας προκειμένου να γράψουμε ιστορία», σχολίασε ο δήμαρχος της Μάλαγα Φραντσίσκο Ντε Λα Τόρε, πόλη στην οποία φιλοξενήθηκε η συνάντηση. Ο κ. Ντε Λα Τόρε εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθεί και θα εφαρμοστεί το σύμφωνο των δημάρχων, με βάση το οποίο αναμένονται σημαντικές συντονισμένες δράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των δημοσιογράφων από πρακτορεία δεκαπέντε χωρών της Μεσογείου, υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη με βάση την οποία, προωθείται συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του IUCN Μεσογείου και της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (AMAN).
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΜΑΝ κ. Γιώργος Πενηνταέξ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία: «είναι χρέος των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των δημοσιογράφων να συμβάλουν για ένα καλύτερο μέλλον, με ένα καλύτερα προστατευμένο περιβάλλον».
Ηλίας Παλιαλέξης, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα
Πηγή: mignatiou.com
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου